Οι «Υδάτινες Γέφυρες» στο Αγρίνιο

Οι «Υδάτινες Γέφυρες» για δεύτερη φορά φιλοξενήθηκαν στο Αγρίνιο, για να συνεχίσουν το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο στην Ελλάδα το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκης. Κατά την επίσκεψή τους αυτή, χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη Διαχείριση του νερού» που έγινε σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες» έχει ως στόχο να ενισχύσει τον ρόλο των πολιτών όσον αφορά στην διαχείριση του αστικού νερού. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε δέκα πόλεις της Ελλάδας (Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Λάρισα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σύρος), ενώ ήδη είναι η δεύτερη επίσκεψή στην πόλη, η οποία στοχεύει στην επαναξιολόγηση των δράσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στην πρώτη επίσκεψή, καθώς επίσης και στην κάλυψη όσων απαραίτητων δράσεων είναι ακόμη προς υλοποίηση.

Η διαπίστωση των ειδικών στην πρώτη τους επίσκεψη ήταν ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την διαχείριση του αστικού νερού ήταν αμβλυμμένη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν προβλήματα κακοδιαχείρισης και υπερκατανάλωσης του νερού από πλευράς πολιτών. Ο σκοπός της χθεσινής ημερίδας ήταν παράλληλα να ενισχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την καλύτερη διαχείριση του νερού. Για το λόγο αυτό έγιναν και επισκέψεις σε πολλά σχολεία του Δήμου και ενημερώθηκαν περισσότεροι από 1000 μαθητές, στο πλαίσιο γνώσης και εμπέδωσης καλύτερης διαχείρισης νερού, ενώ διανεμήθηκαν μειωτήρες ροής για να έχουν μια άμεση σχέση με πρακτικές που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Δικτύου Μεσόγειος SOS Λουκία Καλαϊτζή οι πολίτες του Αγρινίου πρέπει να αναβαθμίσουν τον ρόλο που έχουν οι υδάτινοι πόροι στην πόλη. «Το Αγρίνιο θα έπρεπε να είναι η πόλη του νερού και απαιτούνταν το υδάτινο στοιχείο να είναι ψηλά στην ατζέντα των κατοίκων. Συνεπώς, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του νερού και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αντιληφθούμε όλοι τη σημασία του νερού στην ζωή μας. Ευτυχώς αυτό το έχουν αντιληφθεί οι νέες γενιές, όπως διαπιστώνουμε μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Χρειάζεται εντατικοποιημένη ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση».

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου και Δημοτικούς Σύμβουλος Μίμης Σκορδόπουλος εκτός της αποτίμησης που έκανε για την ορθολογική διαχείριση του νερού και την αναφορά στην αξία του νερού, αποκάλυψε την συμμετοχή της ΔΕΥΑ Αγρινίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FINEWATER που έχει ως στόχο την εφαρμογή τεχνολογιών μείωσης διαρροών στα δίκτυα. «Οι τεχνολογίες αυτές αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της απόδοσης νερού σε κάθε περιοχή. Στην Νότια Ευρώπη η διαρροή του νερού στο δίκτυο είναι έντονη, όπως και στην περιοχή μας και ενώ υπάρχει η τεχνολογία για τον εντοπισμό του προβλήματος, η επιλογή και η εφαρμογή τους από τις υπηρεσίες είναι αρκετά δύσκολη. Σκοπεύουμε όμως να βρούμε το κατάλληλο λογισμικό για να μειώσουμε στο ελάχιστο τις διαρροές στην περιοχή μας, κάτι που θα σημαίνει και οικονομία τόσο στο νερό όσο και στην τσέπη μας» δήλωσε ο κ. Σκορδόπουλος.

Κων/νος Χονδρός