Στη δικαιοσύνη για το «Γερμανικό μοντέλο»

εφοριακών ελέγχων

Το δρόμο της δικαιοσύνης

σκέφτονται να ακολουθήσουν φορείς, μικρομεσαίοι και ενώσεις καταναλωτών ανά τη χώρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σ», σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, για εφόδους της εφορίας σε σπίτια και επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα εισαγγελική εντολή, λάβει σάρκα και οστά.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν αιφνιδιαστικά ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι προωθείται στη χώρα μας το περιβόητο Γερμανικό μοντέλο. Εκτός των άλλων προβλέπονται έφοδοι της εφορίας και μάλιστα με διαδικασίες – εξπρές χωρίς εισαγγελική εντολή! Οι έφοδοι της εφορίας μάλιστα θα γίνονται εκτός ωραρίου και οι εφοριακοί θα «επισκέπτονται» απροειδοποίητα την έδρα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη και εάν αυτή είναι στο σπίτι του προσώπου που βρίσκεται υπό έλεγχο. Στόχος είναι η συγκέντρωση και η κατάσχεση φορολογικών στοιχείων, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάχνουν ακόμη και για ρευστό αλλά και να προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και καταθέσεων για να εισπραχθούν έτσι οφειλές προς το Δημόσιο.

Στο σημείο αυτό όμως εγείρονται πολλά ερωτηματικά και κατατίθενται πολλές ενστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» εκπρόσωποι φορέων και καταναλωτικών οργανώσεων προσανατολίζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι με τη νέα μορφή ελέγχων καταπατούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την προσωπικότητα του καθενός.

Προ των πυλών το νέο φορολογικό «Τσουνάμι»

Την ίδια ώρα χωρίς προηγούμενο θα είναι η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων που ξεπερνούν το όριο φτώχειας έστω και κατά το ελάχιστο. Ειδικά, μικρά και μεσαία εισοδήματα της τάξης των 800ων και των 1.000ων ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας, ενώ ειδικά για τις οικογένειες με εισόδημα κοντά στις 30.000 ευρώ το χρόνο οι φόροι θα πέσουν βροχή με ένα κοκτέιλ αυξήσεων που θα εκτινάξουν τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν.

Ουσιαστικά με

την κατάργηση

του αφορολόγητου για τα εισοδήματα άνω των 800ων ευρώ το μήνα, θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που ως τώρα δεν πλήρωναν σχεδόν τίποτε στην εφορία, αφού πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, χωρίς δηλαδή τη φοροαπαλλαγή των πρώτων 9.000 ευρώ που είχαν ως τώρα.

Νίκος Αγγελόπουλος