Στους δρόμους οι αγρότες

 

Απέκλεισαν χθες τον κόμβο Κουβαρά – Ποια τα αιτήματά τους

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των αγροτών χθες στον κόμβο Κουβαρά, αποκλείοντας για περίπου 40 λεπτά το δρόμο, δεδομένου ότι η κυκλοφορία διεξάγονταν από παράδρομο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αστακού – Ξηρομέρου και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας.

Η κινητοποίηση διεξήχθη καθώς ο αγροτικός κόσμος της περιοχής αντιτίθεται στα αγροτικά μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα μεγάλο πλήγμα αποτελεί για τους αγρότες ο φόρος στο εισόδημα τους κατά26%, ο Φ.Π.Α στα αγροτικά εφόδια που εκτοξεύεται στο 23% καθώς και το ασφαλιστικό, για το οποίο οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του Ο.Γ.Α και την συγχώνευσή του με το ενιαίο ταμείο ασφαλίσεων που σχεδιάζεται, τριπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό την εισφορά του κάθε αγρότη από τα 800 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2400, πληρώνοντας κάθε μήνα περίπου διακόσια ευρώ!

Παράλληλα, οι αγρότες εναντιώνονται στην προκαταβολή φόρου κατά 55%. Ακόμη αντιδρούν για την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων, τις αποζημιώσεις και τις βιολογικές επιδοτήσεις οι οποίες προεκλογικά είχαν εκταμιευτεί αλλά δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από το 2012.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη του τοπικού ΚΚΕ.

Κων/νος Χονδρός