Να «Πρυτανεύσει» η λογική

 

Τακτικισμοί για την απομάκρυνση των σχολών από το Αγρίνιο

Πριν καλά – καλά προλάβουν να κοπάσουν οι αντιδράσεις στο Αγρίνιο για το ενδεχόμενο μεταφοράς των 3 σχολών του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, η Πρύτανης του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος Βενετσάνα Κυριαζοπούλου «ξαναχτυπά» ανοίγοντας τον «Ασκό του Αιόλου». Και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες μετά την επανεκλογή της στην Πρυτανεία. Με δηλώσεις της σε μέσα ενημέρωσης της Πάτρας επανέλαβε την επιθυμία της για μεταφορά των τμημάτων από το Αγρίνιο στην Αχαϊκή πρωτεύουσα με το αιτιολογικό της οικονομικής δυσπραγίας του Ιδρύματος, ωστόσο αυτή τη φορά προκαλεί, θέλοντας να βάλει στο παιχνίδι της δικής της πρόθεσης και την Πατρινή Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, με καθαρά τοπικιστική κατεύθυνση και διάθεση δημιουργώντας διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο πόλεων.

Αρχικά η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ανέφερε μεταξύ άλλων σε ΜΜΕ της Πάτρας ότι «Από τον προϋπολογισμό του 2015 προβλέπονταν περίπου 6 εκατ. ευρώ να λάβουμε. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μας έχει σταλεί ούτε ένα ευρώ», υποστηρίζοντας πως εάν δεν γινόταν συνετή διαχείριση των ελάχιστων αποθεματικών που διαθέτει το ΑΕΙ, σήμερα θα είχε αναστείλει την λειτουργία του. Ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα «χρησιμοποιώντας» επί της ουσίας την καταγωγή αλλά και την ακαδημαϊκή ιδιότητα της νέα Υπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ότι είναι από την Πάτρα και είναι ακαδημαϊκός, είναι θετικό, γιατί θα αντιληφθεί πλήρως την τραγική μας κατάσταση , όταν της  την αναλύσω».

Εν συνεχεία απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι η κ. Κυριαζοπούλου προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη για το θέμα μόνον τους βουλευτές Αχαΐας και όχι της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό την περιοχή σαν τον «φτωχό συγγενή». «Το πανεπιστήμιο τονώνει οικονομικά την τοπική κοινωνία, θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει και ενίσχυσή του. Την μεταφορά επιθυμούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, ενώ θετικά εισηγήθηκε και η σύγκλητος. Με την υφιστάμενη οικονομική δυστοκία είναι αδύνατον να συντηρεί το ΑΕΙ μας και τμήματα εκτός έδρας. Είναι πολυτέλεια», υπογράμμισε η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε ότι δεσμευτική για την τοπική κοινωνία είναι και πρέπει να αποτελεί η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι αποφάσεις αυτές δεν σχετίζονται με τα πρόσωπα αλλά με τις πολιτικές τις εκάστοτε Κυβέρνησης.

«Εμείς εμμένουμε στην απάντηση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου στις 9 Ιουλίου που είναι έτσι κι’ αλλιώς δεσμευτική. Οι λογικές που κάποιοι θέλουν να περάσουν μας βρίσκουν ξένους και δεν μας αγγίζουν. Η απόφαση που ελήφθη προ μηνών δεν έχει να κάνει με την κ. Αναγνωστοπούλου και με κανέναν άλλον. Είναι δεσμευτική και αυτό δεν αλλάζει. Σε ότι αφορά τώρα τις αιτιάσεις και τα λεγόμενα της κ. Πρυτάνεως, την αφήνουμε στην κρίση τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και του κόσμου».

Παράλληλα ο κ. Παπαναστασίου προανήγγειλε μία σειρά από κινήσεις εντός των ημερών, καθώς και την σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου.

«Εμείς ασφαλώς και παρακολουθούμε το θέμα και να περιμένει ο κόσμος διάφορες κινήσεις προσεχώς τις οποίες και επεξεργαζόμαστε».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου ο τότε Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των τμημάτων στην Πάτρα, διαφωνώντας μάλιστα με την απόφαση της Συγκλήτου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και δεν σκοπεύουμε να την επικυρώσουμε ως Υπουργείο Παιδείας, μολονότι σεβόμαστε την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και τις αποφάσεις της Συγκλήτου. Το όλο πρόβλημα των τμημάτων του Αγρινίου είναι σημαντικό. Ήρθαμε σε επαφή με τους φοιτητές και τους φορείς των τμημάτων αυτών. Τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρά. «Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος ολόκληρο το τοπίο ΑΕΙ ΤΕΙ και της γεωγραφικής του κατανομής. Τα κριτήρια οφείλουν να είναι σύνθετα, ακαδημαϊκά και τοπικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων των όρων ζωής ενός πανεπιστημιακού τμήματος σε κάθε τόπο κ.ο.κ. Ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μπερδεμένος. Συγχωνεύθηκαν τμήματα που δεν έπρεπε να συγχωνευθούν. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε ξανά. Έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σύσσωμη η τοπική πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, θα πρέπει να επιδείξουν άμεσα αντανακλαστικά καθώς φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η Πρύτανης όχι μόνο εμμένει στη θέση της για μεταφορά των πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου στην Πάτρα, αλλά θέλει μάλιστα να κλείσει το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από το γεγονός ότι άνοιξε ξανά το θέμα λίγες μόλις μέρες μετά την επανεκλογή της στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Όπως και να’ χει το σήριαλ φαίνεται ότι θα έχει και άλλα επεισόδια, ας ευχηθούμε όχι με αρνητική κατάληξη για το Αγρίνιο.

Νίκος Αγγελόπουλος