Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

 

Μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ενώ τροποποιείται η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εφιαλτική είναι η εικόνα για τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί η πώληση στεγαστικών δανείων καθώς και δανείων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τις τράπεζες σε funds, όμως όλα δείχνουν πως θα επιτραπεί η πώληση σε ξένα funds για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων τα νοικοκυριά με τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» καθώς και των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης».

Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει την ίδρυση της Δημόσιας Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) των δανειοληπτών, και μετά θα αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των νοικοκυριών ή ακόμη και των μικρών επιχειρηματιών. Εκείνοι, με βάση τον βαθμό που θα παίρνουν, θα μπορούν να διεκδικούν από τις τράπεζες την ευνοϊκότερη για αυτούς ρύθμιση των δανείων τους.