Με διευρυμένη πλειοψηφία νέος πρόεδρος Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Με 181 ψήφους εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης. Σε σύνολο 297 ψηφισάντων βρέθηκαν 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά  θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης και παραλαβής και θα διεξαχθεί κατόπιν συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Απών από τη διαδικασία λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωσε το Σώμα πως εάν ήταν παρών, θα στήριζε την επιλογή της κυβέρνησης. Απών ήταν επίσης ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος η απουσία του οποίου ερμηνεύτηκε ως έκφραση δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα αλλά ούτε και για τη θέση αντιπροέδρου στη Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων είναι οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος.Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ).  Ο  πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

the toc.gr

Φωτογραφία: SOOC