Μεσολόγγι: Στα «χαρακώματα» Καραπάνος – Κατσούλης Μήλον της έριδος ο οικονομικός απολογισμός

Μεσολόγγι: Στα «χαρακώματα» Καραπάνος – Κατσούλης

 

Μήλον της έριδος ο οικονομικός απολογισμός

 

Σφοδρή επίθεση άσκησε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος στις κατηγορίες της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας», και του επικεφαλής πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη.

Το μήλον της έριδος μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση του δήμου, μέσω της οποίας καταλογίζεται στο δήμαρχο ότι δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία προβλέπει πως πέντε ημέρες πριν από την συνεδρίαση, θα πρέπει να βρίσκεται στην διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού των πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος κ. Κατσούλης μεταξύ άλλων που αναφέρονται στην ανακοίνωση καλεί τον κ. Καραπάνο να αναβάλει την «στημένη», όπως την χαρακτηρίζει συνεδρίαση.

Ο κ. Καραπάνος με δηλώσεις του στην «Σ» τονίζει πως: «Στον δήμο Μεσολογγίου έχει να γίνει οικονομικός απολογισμός δέκα χρόνια. Ο κ. Κατσούλης δεν κοιτάζει την ουσία γιατί δεν τον απασχολεί, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε εγγράφως, κάτι που και ο ίδιος λέει στην ανακοίνωσή του. Δημιουργεί το θέμα και υποστηρίζει πως δεν θα παραστεί, γιατί δεν θέλει να είναι μπροστά την στιγμή που θα παρουσιαστούν τρομακτικά πράγματα για την θητεία του. Ζητάει να έχει το κείμενο για να ξέρει τι να πει και πώς να δικαιολογηθεί. Έχει το δικαίωμα να πάρει τον λόγο και να μιλήσει επί τόπου για όλα τα θέματα και για όσο θέλει. Γιατί τον ενοχλεί το τυπικό της υπόθεσης, αφού γνώριζε δεκαπέντε μέρες πριν για το τι ακριβώς θα γίνει; Πως γίνεται να προκαλεί αναστάτωση, χωρίς ουσία φυσικά, αφού η Κυριακή φτάνει και όλα θα είναι στην κρίση του κόσμου; Όλα αυτά αποτελούν δικαιολογίες και αναζητά προφάσεις για να μην παρουσιαστεί στην αίθουσα και να μην απαντήσει σε ότι θα παρουσιαστεί για την δική του θητεία. Να είναι σίγουροι οι συνδημότες μας ότι θα μιλήσουν τα στοιχεία από μόνα τους ».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Κατσούλης έχει ως εξής:

«Δεν νομιμοποιούμε το «Καραπάνος – Σώου» της Κυριακής

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, ήτοι πριν από δώδεκα μέρες, λάβαμε πρόσκληση ειδικής συνεδρίασης με μοναδικό θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 Αυγούστου 2015, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Δ.Κ.Κ. (Ν. 3463/06».

Γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Κατά παράβαση του ομοφώνως ψηφισμένου Κώδικα Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (30 Μαΐου 2011), άρθρο 13, στο οποίο αναφέρεται ρητώς πως «Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν», αλλά κυρίως κατά παράβαση κάθε αρχής πολιτικής δεοντολογίας, αναζητήσαμε ακόμη και σήμερα – δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση – την παραμικρή ένδειξη εισήγησης από την πλευρά του δημάρχου και φυσικά επιβεβαιώσαμε πως δεν υφίσταται, όπως δεν υπάρχουν φυσικά και τα συνοδευτικά σε αυτήν οικονομικά στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει ο κ. Καραπάνος. Το έργο έχει παιχθεί επανειλημμένως ένα χρόνο τώρα. Δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, κραυγές με ανακριβή στοιχεία για «το χάος που παρέλαβε», προσωπικές επιθέσεις σε κάθε μέλος του συμβουλίου που «τολμά» ν’ ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα του, απαξίωση και εκφυλισμός εν τέλει του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του δήμου. Το ίδιο θα πράξει και μεθαύριο και αυτός είναι ο λόγος που μας αποκρύπτει την εισήγηση του. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρύψει τη γύμνια του, τις οικονομικές του μεθοδεύσεις και να «πετάξει ξανά τη μπάλα στην εξέδρα». Γι’ αυτό και μήνες τώρα δεν μας παρέχονται στοιχεία που γραπτώς έχουμε αιτηθεί από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, ενώ ο ίδιος φωνασκεί περί διαφάνειας.

Προκαλούμε τον κ. Καραπάνο να αναβάλει αυτή τη στημένη συνεδρίαση. Να δώσει εγκαίρως σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. την εισήγηση του, με επικυρωμένα στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία και να την ορίσει στο Τρικούπειο παρουσία πολιτών και δημοσιογράφων που θα μπορούν να ερωτούν και να τοποθετούνται.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει σε μια συνεδρίαση που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού Λειτουργίας του. Εκτός και αν οι αποφάσεις του Δ.Σ. εφαρμόζονται σύμφωνα με το συμφέρον της κάθε παράταξης; Και όταν μάλιστα τη συγκεκριμένη απόφαση την είχε ψηφίσει και ο ίδιος τότε ως δημοτικός σύμβουλος!

Καλούμε τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων του Δ.Σ. να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτή την παράτυπη συνεδρίαση και το «σώου Καραπάνου».

Σε κάθε περίπτωση και αν βεβαίως πραγματοποιηθεί η «τοκ – σώου συνεδρίαση», θα απαντήσουμε αναλόγως»

Κων/νος Χονδρός