Τέλος το ΕΣΠΑ τον Δεκέμβριο, προβληματισμός για αρχαιολογικά, απαλλοτριώσεις

Πολύ προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι 7 Ευρωβουλευτές που διενήργησαν έλεγχο σε 7 μεγάλα έργα  με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Από την αρχή της συνέντευξης τύπου φάνηκε μία αμηχανία από τα ευρήματα τους. Τα επτά έργα επισημάνθηκαν ως προβληματικά από την Task Force.

Μίλησαν με πολύ θετικά λόγια για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα projects καθώς όπως είπε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Ingeborg Grassle «έχουν προσήλωση  παρά τα προβλήματα και έχουν βούληση πραγματικά να ολοκληρωθούν τα έργα».

Παρότι οι 7 Ευρωβουλευτές δεν έχουν καθόλου πείρα από την …Ελληνική πραγματικότητα, στην τριήμερη παραμονή τους βρήκαν τα πιο βασικά προβλήματα που οδηγούν τα έργα σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Απαλλοτριώσεις, Αρχαιολογικά, κρίση ήταν κάτι που επεσήμαναν και οι 7. Σε ερώτηση του ypodomes.com για τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις από τα αρχαιολογικά και τις απαλλοτριώσεις η απόψη της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή ήταν πως καταλαβαίνει λόγω της ιστορίας της χώρας πως είναι λογικό να υπάρχουν αρχαία αλλά τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στην νομοθεσία για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις ενώ ο Δανός Ευρωβουλευτής είπε χαρακτηριστικά «εμείς δεν μπορούμε να υποδείξουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση τι θα κάνει όμως οι απαλλοτριώσεις θα μπορούσαν να γίνονται πριν την έναρξη ενός έργου».

Εξέφρασαν την βεβαίωση τους ότι στο άμεσο μέλλον τα έργα αυτά θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, όμως σημείωσαν πως το ΕΣΠΑ 2007-2013 τελειώνει οριστικά στο τέλος του έτους και δεν μπορεί συνέχεια να γίνονται εξαιρέσεις για την Ελλάδα. Όπως τόνιστηκε υπάρχουν κάποια άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Στην παρουσίαση που έγινε από τους Ευρωβουλευτές έγινε αναφορά στα έργα. Όπως είπαν «είδαμε τις συνέπειες της κρίσης στα έργα αλλά δεν είδαμε κοστολογημένο τον κίνδυνο στα έργα. Κάποια έργα τα πάνε καλά (Κάρλα, ηλεκτρονικό εισιτήριο) κάποια όχι (Μετρό, Ε65).

Για το Κτηματολόγιο επεσημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί καθώς με τη λειτουργία του θα υπάρχει εύκολος υπολογισμός στο κόστος των απαλλοτριώσεων.

Ο Δανός Ευρωβουλευτής όπως είπε «είδαμε καλές προθέσεις αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την υλοποίηση των προθεσμιών. Υπάρχει συστημικό είδος σφαλμάτων στα έργα» Για τις απαλλοτριώσεις όπως είπε πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο κόστος, χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση καθώς δεν μπορεί αυτό το γεγονός να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία.

Τα επτά έργα είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Ε65, η λίμνη Κάρλα κ.λπ., και τα οποία η Task Force είχε χαρακτηρίσει προβληματικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τρία έργα που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης. Πρόκειται για έργα που αφορούν την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική για λογαριασμό του ΟΑΣΑ (προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ), του ελληνικού κτηματολογίου (28 εκατ. ευρώ) και του ελληνικού εθνικού μητρώου (42 εκατ. ευρώ).

ypodomes.com