Στα ύψη τα δημοτικά τέλη εάν εφαρμοστεί ο νόμος του 2012

Στα ύψη τα δημοτικά τέλη

εάν εφαρμοστεί ο νόμος του 2012

 

Γ.Παπαναστασίου » Η εφαρμογή του νόμου θεωρώ ότι θα παγώσει δίνοντας την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων»

 

Από 01/01/2016 ενεργοποιείται η διάταξη 4042/2012 που επιβάλλει πρόσθετο ειδικό τέλος για την ταφή απορριμμάτων που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, κάτι που  αυτομάτως σημαίνει, βάση νόμου, πρόσθετο τέλος της τάξης των τριάντα πέντε ευρώ ανά τόνο και επιβάρυνση πέντε ευρώ κάθε χρόνο. Τα χρήματα αυτά που θα πληρώνουν οι δημότες του κάθε δήμου, δεν θα πηγαίνουν στον δήμο τους, αλλά στο «Πράσινο Ταμείο», μέσω του οποίου θα γίνονται ανά την Ελλάδα διάφορα έργα που θ α σχετίζονται με το πράσινο και το νερό.

Εάν εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος έχει παγώσει ήδη μια φορά ύστερα από αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών, το κόστος της ταφής θα διπλασιαστεί ή θα υπερδιπλασιαστεί, ανάλογα με τις τιμές που έχει στην παρούσα χρονική συγκυρία ο εκάστοτε δήμος. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο στους δήμους της Αττικής από τα σαράντα πέντε ευρώ ανά τόνο που πληρώνουν τώρα για το κόστος ταφής, από την αρχή του έτους θα αναγκάζονται να καταβάλουν ογδόντα ευρώ επίσης ανά τόνο, κάτι που εκτοξεύει το δημοτικά τέλη στα ύψη .  Την ίδια στιγμή, στην συμπρωτεύουσα από τα είκοσι τρία ευρώ που πληρώνουν ανά τόνο θα κληθούν να πληρώνουν πενήντα οκτώ, ενώ κάθε χρόνο θα υπάρχει προσαύξηση κατά πέντε ευρώ. Αναπόφευκτα και αυτομάτως, το κόστος θα επιβαρύνει τους πολίτες, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στη «Σ» αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε επί του θέματος παρουσιάζοντας εξ αρχής το ζήτημα, δηλαδή πως προέκυψε, ποια είναι τα ερείσματα του, ποιο είναι το ιστορικό του, καθώς επίσης  και σε ποιο στάδιο βρίσκετε ο δήμος σχετικά με τοπικό σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες, για το οποίο τοποθετείται παρακάτω και ήδη έχει αντιδράσει επισήμως αποστέλλοντας έγγραφο στην Κ.Ε.Δ.Ε, η οποία έχει επιληφθεί του θέματος και αναμένεται το αποτέλεσμα των ενεργειών της.

Το 2015 αποφεύχθη η επιβολή προστίμων για την διαχείριση απορριμμάτων και ανεστάλη για ένα χρόνο η εφαρμογή του σχετικού νόμου ύστερα από αντιδράσεις των δημάρχων. Σήμερα ο κίνδυνος εφαρμογής του επανέρχεται. Οι τοπικοί άρχοντες προχωρούν στην επίλυση του προβλήματος κατά τόπους, νομαρχιακά και σε κάποιες περιπτώσει ίσως και περιφερειακά.

Ο Εθνικός σχεδιασμός ο οποίος  ήρθε στην δημοσιότητα τον Ιούλιο προβλέπει για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων τοπικά σχέδια ανά δήμο ή ανά ΦΟΡΤΣΑ συνεργασία δηλαδή δήμων που έχουν την ίδια διαχείριση. Σήμερα μετά την ανακύκλωση που γίνεται στην πηγή και η οποία βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση, τα υπόλοιπα απορρίμματα καταλήγουν για υγειονομική  ταφή στα ΧΥΤΑ. Ενώ στο μέλλον θα καταλήγουν εκεί μόνο τα υπολείμματα και θα μετατρέπεται ο ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου ο τρόπος που προτείνεται για την διαχείριση χρειάζεται πρώτα την επίτευξη ενός μεγάλου και φιλόδοξου ποσοστού που προβλέπεται να γίνει στην ανακύκλωση μέχρι το 2020, της τάξης του 60% έως 65%. Στη συνέχεια θα διαχωρίζεται στα εργοστάσια κομποστοποίησης, τα οποία θα βγάζουν κομπόστ χαμηλής ποιότητας ή κομπόστ καλής ποιότητας, τα οποία αναλόγως θα πηγαίνουν, είτε ως υπόλειμμα στο ΧΥΤΥ ή θα πηγαίνουν στην αγορά για άλλες χρήσεις.

Ο δήμαρχος Αγρινίου επισημαίνει ότι χρειάζεται μια σειρά πραγμάτων για να υλοποιηθεί. Πρωτίστως θα πρέπει να αυξηθεί πολύ το ποσοστό της ανακύκλωσης στην πηγή, στο σπίτι μας δηλαδή. Θα πρέπει να διαχωρίζουμε απ κει τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά. Δηλαδή, ένα γυάλινο μπουκάλι, το χαρτί και το πλαστικό που δεν θα έχει άλλες προσμίξεις. Βέβαια, μπαίνουν και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρικές συσκευές, τις μπαταρίες , τα αδρανεί υλικά. Δευτερευόντως, προβλέπεται μέσα στο Δήμο να γίνουν κάποια πράσινα σημεία, τα οποία θα συγκεντρώνονται μη οργανικά απορρίμματα,  που μπορεί δηλαδή να είναι ακόμη και έπιπλα, τα οποία κάποιος άλλος συμπολίτης μας να τα παίρνει και να τα κατασκευάζει εξ αρχής.

Επιπρόσθετα σχεδιάζεται να γίνει,  σταθμός μεταφόρτωσης και ένας σταθμός μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς επίσης και την κατασκευή ΚΔΑΥ. Είναι σύνθετο σχέδιο. Ο δήμος Αγρινίου έχει προχωρήσει, έχει έτοιμο το σχέδιο του, απλά την στιγμή αυτή βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους δήμους της Αιτωλ/νιας προκειμένου να εξετάσει αν και κατά πόσο είναι εφικτό να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο συλλογικής διαχείρισης στο νομό. Η Αιτωλ/νια φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να είναι μπροστά με την δημιουργία των τεσσάρων ΧΥΤΑ και επομένως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα όπως σε άλλες περιοχές. Το μεγάλο στοίχημα για τον δήμο Αγρινίου είναι ότι, δεν μπορεί να μείνει πίσω στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, πρέπει να προχωρήσει και να το σχεδιάσει όσο γίνεται καλύτερα.

Παράλληλα, όποιο τοπικό σχέδιο και να γίνει θα πρέπει να είναι συμβατό με  τον περιφερειακό σχεδιασμό. Αντίστοιχα αυτός πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα χρήματα που υπάρχουν στο επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές . Θα πρέπει δηλαδή να πετύχουμε χαμηλότερο κόστος κατασκευής και όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος λειτουργίας όλου αυτού του ζητήματος, είτε άφορα μόνο τον δήμο Αγρινίου, είτε όλους τους δήμους του νομού ώστε να πετύχουμε την χαμηλότερη δυνατή τιμή για τους πολίτες.

Οι δήμοι επισημαίνει ο κ. Παπαναστασίου βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, διότι χρήματα που έπρεπε να εισρεύσουν στα ταμεία δεν έχουν μπει . Στον δήμο Αγρινίου το ποσό καθυστερούμενων ανταποδοτικών ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ.  ευρώ. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία των πολιτών που καθυστερούν, αλλά και στην ΔΕΗ, η οποία καθυστερεί πάρα πολύ να μας αποδώσει τα χρήματα. Ήδη ο κ. Παπαναστασίου έχει αποστείλει σχετικό  έγγραφό στην ΚΕΔΕ, η οποία στη συνέχεια με απόφασή της προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, αφού όπως είπαμε η ΔΕΗ δεν αποδίδει στις ρυθμιζόμενες οφειλές από τον πρώτο λογαριασμό το αντίστοιχο ποσό των ανταποδοτικών στους δήμους. Δηλαδή εισπράττει τα χρήματα και στον τελευταίο λογαριασμό καταβάλει τα χρήματα καθιστώντας την λειτουργία των υπηρεσιών μας προβληματική.

Κων/νος Χονδρός