ΚΕΔΕ: Οι μισοί δήμοι διέκοψαν έργα λόγω μη εκταμίευσης του ΕΣΠΑ

Αδυναμία να εξοφλήσουν εντάλματα των εργολάβων
Από τους 325 δήμους της χώρας, οι 166 είχαν δηλώσει μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή διακοπές έργων εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν εντάλματα των εργολάβων, ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Πατούλης απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση «στα δημοψηφίσματα και τον πολύ σημαντικό ρόλο που είχε ο κ.Λαφαζάνης, που ενδεχομένως δεν πίστευε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια».
«Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει η νέα κυβέρνηση είναι να τεθεί αμέσως- ακόμη και σήμερα- γραπτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την επέκταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία αλλιώς θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ζήτησε την άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο οι περιφέρειες διαχειρίζονται τα χρήματα για τα έργα των δήμων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι μπαίνουν πολλοί μεσάζοντες» είπε, και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη, δε γίνεται με μαγικό ραβδάκι, πρέπει να δούμε τι ισχύει στην Ευρώπη, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, υπάρχει ο τροχός, και χρειάζεται η εφαρμογή του στην Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις που λέει ο κ.Γιουνκερ, για να μας δώσει τα 35 δισ. της ανάπτυξης».
Όσον αφορά με τη δυνατότητα να αυξηθούν οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι απαιτούνται περίπου 40 εκ. ευρώ επιπλέον τα οποία «μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δε μπορούσε να διαθέσει».
«Θα επανέλθουμε στις νέες ηγεσίες των υπουργείων και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σκεφτόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από ανθρώπους που έχουν δείξει φιλότιμο κι έχουν την οικονομική δυνατότητα, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος» είπε ο κ.Πατούλης. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική επιστολή προς το Ίδρυμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ισχύει η πρόθεση που είχε εκφράσει παλαιότερα να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Πατούλης είπε ότι «δεν είναι έτοιμος να απαντήσει».
«Χρειάζεται αποφασιστικότητα, καθαρός λόγος και να είμαστε κοντά στην κοινωνία, τα υπόλοιπα έπονται» κατέληξε.
tovima.gr