Χωρίς παιδικά εμβόλια τα φαρμακεία

Χωρίς παιδικά εμβόλια τα φαρμακεία

Μεγάλες και οι ελλείψεις στα υπόλοιπα φάρμακα. «Το πρόβλημα είναι μόνιμο» δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας

 

 

Συνεχίζεται στην ελληνική και την τοπική αγορά το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα να είναι «εξαφανισμένα» από τα φαρμακεία εδώ και μήνες πολλά βασικά φάρμακα, ακόμα και παιδικά εμβόλια. Οι ασθενείς στην καλύτερη περίπτωση είναι στην αναμονή, ενώ τα νήπια του Αγρινίου και όχι μόνο είναι στο έλεος του θεού εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων. «Το πρόβλημα είναι μόνιμο» δηλώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας κ. Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα γίνει προμήθεια, αλλά ούτε οι εταιρίες έχουν εικόνα.

Φάρμακα και παιδικά εμβόλια όπως πενταδύναμο, τετραβάκ, infarix tetra, infarix hexa, αμπούλες για οστεοπόρωση, ενέσεις πρόλιας, bostrix κλπ είναι μόνο κάποια από αυτά που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Το κόστος κάποιον εξ αυτών είναι περίπου στα δεκαπέντε με είκοσι ευρώ, ενώ άλλα υπερβαίνουν κατά πολύ τα χρήματα αυτά. Βέβαια, οι ασθενείς δεν μπορούν ν απευθυνθούν ούτε στο νοσοκομείο, αφού εκεί τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα και οι ελλείψεις περισσότερες.

Την ίδια στιγμή φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα κατ επανάληψη έχουν επισημάνει και καταθέσει στις δικαστικές αρχές ότι λόγω της κακής τιμολογιακής πολιτικής αυξάνονται τα κίνητρα των παράλληλων εξαγωγών και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές αιτίες της έλλειψης, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Η κατά καιρούς απαγόρευση του ΕΟΦ για την εξαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων πιθανότατα δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενώ οι φαρμακευτικοί σύλλογοι την χαρακτηρίζουν προσχηματική. Οι ελλείψεις, όπως λέει ο κ. Παπαθανασόπουλος, έχουν παρουσιαστεί πριν από αρκετούς μήνες, αλλά το πρόβλημα διογκώθηκε και έγινε ουσιαστικότερο τους τελευταίους τέσσερις με πέντε περίπου μήνες.

Προ διμήνου μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών είχε εκδώσει ανακοίνωση η οποία ανέγραφε φάρμακα που ήταν σε έλλειψη ή διεκόπη η κυκλοφορία τους. Οι εταιρίες τότε είχαν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα επανέρχονταν στα ράφια πολλά εκ των φαρμάκων της λίστας αυτής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η αναμενόμενη κάλυψη γενικότερα σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια με αποτέλεσμα οι ασθενείς, αλλά και τα νήπια να αναμένουν και η υγεία τους να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Κων/νος Χονδρός