Τι λένε οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές

Δεν άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί στον νομό, παρά τις μεταμεσονύχτιες ανατροπές. Τα ίδια πρόσωπα διατηρούν τις επτά βουλευτικές έδρες της Αιτωλ/νίας

 

Παρά το γεγονός ότι σε πανελλαδικό επίπεδο έμειναν εκτός βουλής ηχηρά ονόματα, στην Αιτωλ/νία δεν άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί, παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της νύχτας τα δεδομένα ανετράπησαν αρκετές φορές. Τα ξημερώματα της Δευτέρας διασφαλίστηκε τελικά στον νομό η έδρα της Χρυσής Αυγής και η επανεκλογή του Κώστα Μπαρμπρούση, ενώ όλες τις προηγούμενες ώρες ο Σύριζα φαίνονταν πως έπαιρνε και τρίτη έδρα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα τα νούμερα έδειχναν πως είχε εξασφαλισμένη και τέταρτη έδρα. Στο ενδεχόμενο αυτό, σήμερα οι νέοι βουλευτές θα ήταν ο κ. Δημήτρης Δούρος, από την περιοχή της Ναυπακτίας και η νεαρή Ηρώ Ζαβογιάννη.

Γεγονός που προβληματίζει κυρίως τα κομματικά επιτελεία είναι το ποσοστό της αποχής, το οποίο αγγίζει σχεδόν το 45%. Η συμμετοχή δηλαδή δεν ξεπέρασε το 55%, ενώ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχονταν στο 63,62%. Η αποχή  το 2000 ήταν 25,13%, το 2004 23,5% και από το 2007 και στο εξής σημειώνονταν αυξομειώσεις ως προς την συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Η «Σ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με όλους τους βουλευτές του νομού. Με όσους ήρθε σε επαφή τοποθετήθηκαν εκφράζοντας ευχαριστήρια για την επανεκλογή τους και δίνοντας το γενικό πολιτικό στίγμα των επόμενων μηνών.

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος δήλωσε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κάτω από τις συνθήκες που επιτεύχθηκε φαντάζει σαν πολιτικό θαύμα. Η ουσία είναι ότι αποτελεί εντολή για σταθερότητα με κυβέρνηση μακράς πνοής. Στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η διαχείριση της σημερινής κατάστασης με τρόπο το κατά δυνατόν δικαιότερο για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.  Όσο για την επανεκλογή μου θέλω να πω πως αυτό που δεν ξεχνώ ποτέ είναι να ανταποδώσω την τιμή των συμπατριωτών μου με καθημερινό έργο, πολύ προσπάθεια και με στόχο να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, την Αιτωλ/νία, να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα και να χαράξει δρόμο για την έξοδο από την ανέχεια και την ανεργία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Μαρία Τριανταφύλλου δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έχουμε μπροστά μας να παλέψουμε με δύσκολους αντιπάλους. Η διαφθορά που τόσο χρόνια κυβερνούσε τον τόπο αυτό δεν θα πρέπει να έχει θέση στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να δουλέψουμε για τον απεγκλωβισμό και την απεμπλοκή της χώρας μας από την μέγγενη των μνημονίων, δημιουργώντας πραγματική ανάκαμψη στην οικονομία, προοπτική για τους νέους και πατάσσοντας την ανεργία. Κάθε μέρα πρέπει να οικοδομούμε σχέση με τα λαϊκά στρώματα, να εκπονούμε και να υλοποιούμε το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, την αναδιοργάνωση της διοίκησης, την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας και την δημιουργία υγιούς ανάπτυξης. Οι εκλογές αυτές απέδειξαν ότι ο ελληνικός λαός κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες της διαπλοκής, ωστόσο η μεγάλη αποχή πρέπει όλους να μας προβληματίσει. Θα πρέπει πάντα με βάση το συμφέρον του λαού, με ειλικρίνεια και γενναιότητα, να δημιουργήσουμε στερεό έδαφος για όλες εκείνες τις ευπαθείς ομάδες και γενικότερα τον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρχει ανάκαμψη».

Ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Μάριος Σαλμάς δήλωσε: «Οι πολίτες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καθαρή νίκη του κ. Τσίπρα. Κοντά στο 30% επιβράβευσαν την σταθερή στάση που κράτησε η Ν.Δ μέσα στην κρίση και τις αποφάσεις που στήριξε με πολιτικό κόστος. Το αποτέλεσμα προφανώς είναι κακό για την Ν.Δ. Θα ασκήσουμε σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, όπως πάντα κάνουμε, με μόνο γνώμονα το συμφέρων της χώρας. Άμεσα και μέχρι την Άνοιξη που είναι η εκλογή του νέου Προέδρου θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα καταλήξει στον εκσυγχρονισμό της Ν.Δ, την απαλλαγή απ ότι την απομακρύνει από τον κόσμο και την ανάδειξη των όσων προσελκύουν τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια της Ν.Δ».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συμπατριώτες μου Αιτωλ/νάνες για την τιμή και την στήριξη στο κόμμα μου. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα που έρχονται για την Ελλάδα και τους πολίτες. Προσωπικά, θα δώσω την δική μου μάχη ώστε η Αιτωλ/νία να έχει φωνή στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας προβλήματα και επιζητώντας λύσεις. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους με στήριξαν στην προσπάθειά μου, μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τους ευχαριστώ και τους τιμώ όλους έναν προς ένα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης δήλωσε: « Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες Αιτωλ/νάνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Δηλώνουμε σε όλους αυτούς ότι θα βρεθούμε πάλι στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, για να αντιμετωπίσει ο λαός μας τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται. Το ΚΚΕ θα είναι η μόνη δύναμη μέσα στην βουλή, αλλά περισσότερο έξω απ αυτή, που θα αντιπαλέψει τα μνημόνια και θα σταθεί απέναντι σε όσους τα υπηρετούν. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ των εργαζόμενων και των φτωχών αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, γι αυτό παρά την επιλογή που έγινε στις εκλογές, καλούμε τον λαό να μην δείξει την παραμικρή ανοχή και αναμονή».

Κων/νος Χονδρός