«Βροχή» από ραβασάκια της εφορίας για τον φόρο εισοδήματος

Χιλιάδες ειδοποιήσεις για την πληρωμή του φόρους εισοδήματος έχει αρχίσει να στέλνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους «ξέχασαν» ή απλώς δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος η οποία ως γνωστό έληγε στα 31 Αυγούστου.

Οι ειδοποιήσεις έρχονται μόλις 15 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής που έτσι και αλλιώς ήταν οριακή με την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (4/9) να υπερβαίνει κατά τέσσερις μέρες την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ήταν η 31η Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για την πορεία των εσόδων η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα λόγω της συσσώρευσης μεγάλου πλήθους φορολογικών υποχρεώσεων για τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Το προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είναι αρκούντως εύγλωττα δείχνοντας ότι μια τρύπα στα έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 2,3 δισ. ευρώ είναι καθαρά φορολογικά σε ένα διάστημα που πληρώνονται ταυτόχρονα φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσουν και δεύτερο πακέτο με ραβασάκια από την εφορία με τα οποία θα ζητείται πρόσθετος φόρος πολυτελείας (αυξήθηκε κατά 30%) για τους έχοντες τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης αλλά και πρόσθετη προκαταβολή φόρου από τις ΕΕ και τις ΟΕ αλλά τους αγρότες.

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα είναι παρόμοιος με πέρσι και θα πληρωθεί – ως γνωστό- σε πέντε δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη Οκτωβρίου.

Τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται και τα πρόστιμα των 150 ευρώ για όποιους έχουν εντοπιστεί να έχουν ανασφάλιστα οχήματα.

Αμέσως μετά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται και οι αποδείξεις για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 1 δις ευρώ πριν το τέλος του χρόνου.

Η εικόνα για την πορεία των εσόδων θα «βελτιωθεί» τεχνικά με την αναθεώρηση του φετινού στόχου για έσοδα προς τα κάτω κατά την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 που έχει αρχίσει να συντάσσεται στο ΓΛΚ.

Ωστόσο και η απόκλιση από τους στόχους θα πρέπει να είναι εξηγήσιμη και η εξήγηση δεν μπορεί να είναι η επιδείνωση των δεικτών της φορολογικής συμμόρφωσης.

Η έντονη ανησυχία που υπάρχει είναι το μπλοκάρισα του συστήματος με αποτέλεσμα τα έσοδα να καταρρεύσουν εντελώς πριν το τέλος του χρόνου.

Κάτι τέτοιο θα εντοπιστεί άμεσα από το Κουαρτέτο κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αναθεώρηση των στόχων και κατά συνέπεια νέα μέτρα από το 2016.

Από την άλλη πλευρά η απροθυμία στην πληρωμή των φόρων αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο μήνα λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις για τα επόμενα φορολογικά μέτρα που προβλέπει ήδη το μνημόνιο.

πηγή: Real.gr