Σχολικά με «σφραγίδα» Capital control και πιστωτικών καρτών

Συγκρατημένες οι λίστες των εκπαιδευτικών σε σύγκριση με το παρελθόν

Σχολικά με «σφραγίδα»

Capital control και πιστωτικών καρτών

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά ζητάνε να αγοράσουν σχολικά είδη με πιστωτικές κάρτες. Τα capital control έκαναν και στα σχολικά είδη αισθητή της παρουσία τους.

 

 

Η δυσκολία της εποχής αποτυπώνονται και στα σχολικά είδη, αφού όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, οι εκλογές και τα capital control ήρθαν να επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση τα αγοράς.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η αγορά σχολικών ειδών περιορίστηκε και συνεχίζει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και σε όσα έχουν καταγεγραμμένα οι λίστες των εκπαιδευτικών, αφού ήδη έχει προηγηθεί αιματηρή οικονομία για να ανταπεξέλθει η οικογένεια στον δυσβάστακτο οικονομικά Σεπτέμβρη, δεδομένου του ότι πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί πως ούτε τα βιβλιοπωλεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε δόσεις, όπως παλιότερα.

Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Φέτος επίσης, για πρώτη φορά, παρουσιάζονται αρκετοί πελάτες βιβλιοπωλείων που θέλησαν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα. Το ποσοστό τους ανέρχεται περίπου στο 10%, αλλά σημαντικό είναι πως πέρσι ή και άλλες χρονιές το ποσοστό τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Οι πελάτες αυτοί δίνουν την κάρτα τους για να πληρώσουν χρηματικά ποσά από είκοσι ευρώ μέχρι και όσο μπορεί να χρειαστεί για την προμήθεια βιβλίων και αναλώσιμων υλικών.

Σπύρος Μοσχονάς
Σπύρος Μοσχονάς

Τα capital control επηρέασαν τους καταναλωτές, ακόμη και τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που αγοράζουν μόνοι τους τα σχολικά τους είδη. Στις ηλικίες αυτές, παρατηρείται πως δεν ενδιαφέρονται πια για τα προϊόντα φίρμες, αλλά αγοράζουν μόνο τα φθηνά, ψάχνοντας βέβαια και για ποιότητα. Παράλληλα, οι ηλικίες αυτές κάνουν τις αγορές τους «σπαστές», κάθε φορά δηλαδή ότι χρειάζονται, εν αντιθέσει με τους μαθητές του δημοτικού που οι γονείς τους δαπανούν μόνο μια φορά μεταξύ τριάντα και εξήντα ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν κάτι στο μέλλον. Επίσης, λόγω των capital control υπήρχε διάστημα που διαπιστώθηκε έλλειψη σε προϊόντα, όπως τσάντες και κασετίνες μεγάλων εταιριών, αφού οι μητρικές εταιρίες δεν έστελναν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, χωρίς να προπληρωθούν και γι αυτό στην παρούσα φάση οι τσάντες και οι κασετίνες μεγάλων εταιριών είναι περιορισμένες. Βέβαια, παρά το γεγονός αυτό, σε άλλα σχολικά είδη όπως τετράδια κλπ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις δουλεύουν με ελληνικές βιοτεχνίες.

Υπήρξαν επίσης και καταγγελτικές φωνές, οι οποίες μίλησαν για συμπεριφορά δύο μέτρων και δύο σταθμών από την πλευρά των εκδοτών. «Το κλασσικό μαγαζί χτυπήθηκε ανηλεώς από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Οι εκδότες έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα μικρά βιβλιοπωλεία της περιφέρειας και για τα μεγάλα του κέντρου» δήλωσε η κα. Αλέκα Μοσχονά.

Ματίνα Δαμπλιά
Ματίνα Δαμπλιά

Η περίοδος αυτή, με τα προβλήματα της, ανέδειξε ακόμη και το ότι πολλά προϊόντα των καταστημάτων της τοπικής αγοράς ήταν φθηνότερα κατά πολύ από τα αντίστοιχα των πολυκαταστημάτων. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης διαπιστώθηκε το πρώτο τριήμερο, ενώ μετά η ζήτηση στα βιβλιοπωλεία «πάγωσε».

Κων/νος Χονδρός