Επίδομα Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών

Αναβρασμός χωρίς λόγο υπήρξε χθες για τα επιδόματα των ορεινών/μειονεκτικών περιοχών

Επίδομα Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών 

Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινάνε οι διαδικασίες  στον νομό. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση μέχρι και σήμερα στις υπηρεσίες του Μεσολογγίου και των Πατρών

 

 

Σε εγρήγορση πρέπει να είναι αρκετοί πολίτες του νομού, αφού ήδη γίνεται λόγος για τις αιτήσεις του επιδόματος ορεινών/μειονεκτικών περιοχών, ενώ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονία και Ηπείρου οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα ΚΕΠ, αλλά και να παίρνουν τα χρήματά τους.

Στην Αιτωλ/νία, αυτή την χρονική περίοδο οι αρμόδιες αρχές τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην Πάτρα, σύμφωνα με δηλώσεις τους, δεν είναι ενήμερες για κάτι, αλλά αναμένουν. Παραδοσιακά στον νομό μας για το εν λόγω επίδομα, όπως μας ενημέρωσαν από το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, οι διαδικασίες ξεκινάνε στις αρχές του Οκτωβρίου. Σήμερα, υπήρξε ενδιαφέρων μεγάλο από αρκετά ΚΕΠ του νομού, δεδομένου του ότι εργαζόμενοί τους καλούσαν την αρμόδια διεύθυνση στο Μεσολόγγι για να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την οδηγία 75/286/ΕΟΚ, την τελευταία τροποποιητική οδηγία 83/645/ΕΟΚ, αλλά και την μετέπειτα επέκταση των μειονεκτικών περιοχών που ζήτησε η Ελλάδα και την εφαρμογή ορθότερων κριτηρίων, καθορίζονται ποιες είναι οι μειονεκτικές περιοχές ανά την Ελλάδα κατά την έννοια του άρθρου 3 και των παραγράφων 3,4,5 της οδηγία 75/286/ΕΟΚ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι δικαιούχοι των 300 με 600 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήριά τους, θα πρέπει να απευθύνονται στα ΚΕΠ είναι κάτοικοι των εξής κοινοτήτων του δήμου Αμφιλοχίας: Αργιδίου, Αλευράδας, Αμοργιανών, Αμπελακίου, Ανοιξιάτικου, Βαρετάδας, Βρουβιανών, Γιαννόπουλων, Εμπεσού, Καστρακίου, Κεχρινιάς, Λουτρού, Μαλεσιάδας, Μενιδίου, Μπαμπαλιού, Πατιόπουλου, Περδικακίου, Πετρώνας, Σαρδινίων, Σταθά,Σπάρτου, Τρικλίνου, Φλωριάδας και Χαλκιόπουλων. Από την περιοχή της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι των κοινοτήτων του Αρχωντοχωρίου, Αστακού, Αχυρών, Βσιλόπουλου, Βάτου, Βλιζιανών, Βάρνακα, Καραισκάκη, Κομποτής, Παναγούλας και Τρύφου. Από την περιοχή του Μεσολογγίου δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι των κοινωτήτων Αγ. Γεωργίου, Άνω Κερασόβου, Άνω Κουδουνιού, Γαβαλούς (οικ. Κουρτελέικα) Ελληνικών Κάτω Μακρινούς, Άκρων, Μακρινούς, Μεσάριστας, Μουσούρων, Παλαιοχωρίου, Ποταμούλας, Ρέτσινων, Φραγκουλέικων και οι οικισμοί Κούνιστα και Καρίτσας. Από την περιοχή της Ναυπακτίας είναι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγ.Δημητρίου, Αμπελακιωτίσσης, Αναβρύτης, Ανθοφύτου, Άνω Βασιλικής, Άνω Χώρας, Αραχόβης, Ασπριάς, Αφροξυλιάς, Αχλαδόκαστρου, Βασιλικής, Βελβίνας, Βλαχομάνδρας, Βομβοκούς, Γάβρου, Γαβρολίμνης, Γραμμένης Οξυας, Γρηγορίου, Δάφνης, Δενδροχωρίου, Διασελλακίου, Δορβιτσιάς, Ελατόβρυσης, Ελατούς, Ελευθεριανής, Καλαβρούζης, Καλλονής, Καστανέας, Καταφυγείου, Κάτω Χώρας, Κεντρικής, Κλεπάς, Κοκκινοχωρίου, Κρυονερίων, Κυδωνέας, Λεύκας, Λιβαδακίου, Λιμνίτσης, Μακύνειας, Μαμουλάδας, Μανδρινής, Μηλέας, Μολυκρείου, Νεοκάστρου, Νεοχωρίου, Ξηροπήγαδου, Παλαιόπυργου, Παλαιοχωρακίου, Περδικόβρυσης, Περιότης, Πέρκου, Πιτσιναίκων, Πλατάνου, Πόδου, Ποκίστης, Ριγανίου, Σίμου, Σκάλας, Στρανώματος, Στύλιας, Τερψιθέας, Τρικόρφου, Φαμίλας, Κόμορης. Από την περιοχή του ΑγρινίουΘέρμου δικαιούχοι είναι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγ.Νικολάου, Αγ. Βαρβάρας, Αγαλιανού, Αβαρίκου, Αγ.Παρασκευής, Αγ.Βλασίου, Αγ.Σοφίας, Αετόπετρας, Αμβρακίας, Αμπελίων, Αναλύψεως, Αργυρού Πηγαδιού, Αφράτου, Διπλατάνου, Δριμώνος, Θέρμου, Καλλιθέας, Καλουδίου, Καμαρούλας, Καστανούλας, Καινουρίου(οικ. Άνω Βλοχού) Κώτω Χρυσοβίτσης, Κερασέας, Κοκκινόβρυσης, Κονίσκης, Κυπαρίσσου, Κυρά Βγένας, Λαμπιρίου, Λευκού, Μυρτέας, Νερομάνας, Νεροχωρίου, Παλαιοκαρυάς, Παμφίου, Πεντάκορφου, Περιστερίου, Πετροχωρίου, Ποταμούλας, Προσηλίων, Σαργιάδας, Σιδήρων, Σιταραλώνων, Σιτόμενων, Σκουτεράς, Σκουτεσιάδας, Σπαρτιά, Χαλικιού Αμβρακίας, Χούνης, Χρυσοβίτσης, Ψηλόβραχου.

Οι δικαιούχοι των 600ευρώ ετησίως είναι όσων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι δικαιούχοι των 300 ευρώ είναι όσων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 και 4.700 ευρώ. Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης θα είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή (από δύο οικογένειες). Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο «οικογένεια», εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και αγάμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο–αρχηγό της οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι, είναι τα ακόλουθα:

  • Αίτηση του δικαιούχου, στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN.
  • Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή.
  • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (εισοδήματα προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια.

 

Κων/νος Χονδρός