Β.Αποστόλου: Έχουμε σχέδιο για τον αγροτικό τομέα

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου στην Λεπενού

Έχουμε σχέδιο για τον αγροτικό τομέα

Επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε χθες ο μέχρι πρότινος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος το απόγευμα μίλησε στους αγρότες της Λεπενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους στόχους του κόμματος, τις εκλογές, αλλά και το αγροτικό ζήτημα.

Ο κ. Αποστόλου μίλησε σχετικά με την προγραμματική  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την προετοιμασία για την διαπραγμάτευση και κυρίως για το αγροτικό ζήτημα, τα ισοδύναμα και τα αντισταθμιστικά που θα κατατεθούν».

Συγκεκριμένα είπε: «Έχει τεθεί το ερώτημα γιατί πάμε σε εκλογές. Ξεκαθαρίζουμε πως η κυβέρνηση είχε πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεδομένου ότι μια ομάδα βουλευτών της κοινοβουλευτικής της ομάδας διαχώρισε την θέση της, λιποτάκτησε και όταν την επομένη μέρα στη βουλή, πέραν του θέματος της νομιμοποίησης, υπήρχε και πρόβλημα δεδηλωμένης, συνεπώς ήταν μονόδρομος η προσφυγή μας στις κάλπες, πόσο μάλλον αφού βρεθήκαμε  και μπροστά σε μια κατάσταση που εκ των πραγμάτων δεν μας άφηνε τα περιθώρια να υλοποιήσουμε ότι είχαμε υποσχεθεί. Είμαστε μια κυβέρνηση που μπορεί από δω και πέρα να συγκρουστεί, αλλά χρειάζονταν την λαϊκή νομιμοποίηση και γι αυτούς τους λόγους καταφύγαμε στις εκλογές».

Μιλώντας για το αγροτικό κομμάτι ο κ. Αποστόλου είπε: «Το κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης έχει σημασία για τον αγροτικό κλάδο. Θέλουμε για την διαπραγμάτευση που θα κάνουμε να καταθέσουμε αντισταθμιστικά και προτάσεις. Ξαφνικά από το 2013 στον αγροτικό τομέα μπήκε η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων και της προκαταβολής. Εμείς, με παρέμβασή μας το 2015 απαλλάξαμε για δώδεκα χιλιάδες ευρώ τους αγρότες, κάτι που ανακούφισε το 90% των αγροτών που παίρνουν ενισχύσεις κάτω των δώδεκα χιλιάδων. Ζητείται επίσης πρόσθετη φορολόγηση εξακοσίων με επτακοσίων εκατομμυρίων. Από την δική μας πλευρά στην συζήτηση θα καταθέσουμε αντίστοιχα ισοδύναμα για την αντιμετώπιση τους. Προϋπόθεση για αυτή την διαδικασία είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή που υπάρχει στον αγροτικό χώρο, δεδομένου του ότι το 1/3 της αγροτικής παραγωγής που δεν είναι για ιδιόχρηση δεν φορολογείται, ενώ τα 2/3 δεν καταγράφονται πουθενά. Κρατώντας οι αγρότες βιβλία εσόδων-εξόδων θα έχουμε καταγραφή όλων των δαπανών από πλευράς του αγρότη. Έτσι καταλήγουμε σε ένα κόστος παραγωγής μεγαλύτερο από την αξία των πωλήσεων των προϊόντων. Τότε αυτόματα θα έχουμε καθαρό και αρνητικό αποτέλεσμα για την πλειοψηφία των αγροτών. Έχουμε σχεδιασμό για τον αγροτικό χώρο. Από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που ήδη έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε βάθος πέντε χρόνων θα έχουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες της τάξης των έξι δισεκατομμυρίων που θα απορροφηθούν από την επιτροπή, ενώ θα υπάρχει κάθε χρόνο εισροή κοινοτικών πόρων της τάξης των 2, 3 με 2, 4 δισεκατομμυρίων».

Επίσης, ο κ. Αποστόλου μίλησε και για την κατάσταση με τους πρώην συντρόφους, όπως χαρακτηριστικά είπε λέγοντας . «Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση και αυτή που παρουσιάστηκε από τους πρώην συντρόφους μας στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν ήταν κάτι άλλο από το πακέτο Σόιμπλε που ήταν του τύπου πάρτε αυτά φεύγοντας και θα σας προσφέρουμε και ανθρωπιστική βοήθεια για τέσσερις πέντε μήνες και μετά θα ακολουθούσε χρεοκοπία. Σχετικά με το χρέος δεν σημαίνει ότι βγαίνοντας από της Ε.Ε το χρέος διαγράφεται, αντιθέτως τα εικοσιοκτώ κράτη μέλη θα έκλειναν κάθε είδους διαδικασία συναλλαγών. Μην συγκρίνεται δεκαετίες διακυβέρνησης με έξι μήνες».

Στην αυριανή έκδοση θα δημοσιευτούν και οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας Μαρίας Τριανταφύλλου και Γιώργου Βαρεμένου.

Κων/νος Χονδρός