Το «Ποτάμι» ξέρει καλά τον Νομό

Η Νίκη Φούντα στην «Σ»

Το «Ποτάμι» ξέρει καλά τον Νομό

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στην Αιτωλ/νία κα. Νίκη Φούντα παραχώρησε συνέντευξη στην «Σ», μέσα από την οποία παρουσιάζει τις θέσεις της σε γενικά, αλλά και σε πιο συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που αφορούν όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και τους Αιτωλ/νάνες. Μέσα από την συνεχή παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα του νομού και τις απαντήσεις της ζητά την ψήφο, ώστε να μπορέσει εκ νέου, από την πλευρά του Ποταμιού αυτή την φορά, να δώσει νέα «δείγματα γραφής» στο νομό, να επιδιώξει να οικοδομήσει νέες προσπάθειες ανάπτυξης για την περιοχή και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του νομού στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Νίκη Φούντα1) Είναι γνωστή η πλούσια δράση σας στα κοινωνικά ζητήματα και η φιλολαϊκή θέση σας σε πολλά άλλα. Πάρα ταύτα, το κόμμα που συνεργάζεστε τώρα και στο παρελθόν, έχει εμπλακεί σε σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που αποτελούν τουλάχιστον για την πλειοψηφία του εκλογικού σχήματος βασικούς υπεύθυνους για την ανάπτυξη της οικονομικής κρίσης της χώρας. Λαμβάνοντας  υπ’ όψιν αυτά, πείτε μας, πως μπορεί ο Αιτωλ/νάνας ψηφοφόρος να συγκεράσει τις δύο προαναφερόμενες αντιτιθέμενες τάσεις και έτσι να προχωρήσει στη στήριξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του προσώπου σας;

Σας ευχαριστώ για την αρχική διαπίστωση που ελπίζω να με συνοδεύει λόγω του προηγούμενου κοινοβουλευτικού μου έργου. Να είναι σίγουροι οι Αιτωλοακαρνάνες πως ενισχυμένη με την όποια συσσωρευμένη εμπειρία πια αλλά και την γνώση του Νομού και των προβλημάτων του, με τις ίδιες αρχές θα πορευτώ αν με τιμήσουν με την ψήφο τους, την ψήφο στο Ποτάμι.  Η ερώτηση όμως, όπως είναι διατυπωμένη,  παρουσιάζει ένα πρόσωπο του Ποταμιού που δεν υφίσταται. Το Ποτάμι ήρθε στην πολιτική ζωή του Τόπου ακριβώς για να πολεμήσει το παλιό, την οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή και τους άεργους πολιτικούς. Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές  του στοχεύσεις  αλλά και οι αρχές που ακολούθησαν το «αντάμωμα» τόσων αξιόλογων ανθρώπων, ανθρώπων της πραγματικής εργασίας και της δημιουργίας, στον νέο αυτό πολιτικό φορέα.

Στον αντίποδα, βασικοί εκφραστές του παλιού είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συνεργασία ως τώρα δεν έχει υπάρξει και θα υπάρξει μόνο μετεκλογικά σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών το επιβάλουν, για να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω περιπέτειες. Αυτή την στιγμή στον Τόπο γίνονται εκλογές τις οποίες η κοινωνία και η οικονομία δεν χρειάζονται. Το Ποτάμι, βάζοντας τις θέσεις του μπροστά, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες συνεργασίες ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση για την χώρα. Ο κόσμος θα επιλέξει με ποιον επικεφαλής, ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Το Ποτάμι θα αποτελέσει τον καταλύτη σταθερότητας για να βγούμε από την κρίση. Εγώ θα ήθελα πρώτο Κόμμα να είναι το Ποτάμι και να μιλάμε από άλλη βάση, αλλά ως τότε, το λέμε ξεκάθαρα πως θα συνεργαστούμε, βάσει προγραμματικής αυστηρής συμφωνίας, με όποιον χρειαστεί ώστε να «πάμε μπροστά» επιτέλους, να αναπνεύσουμε και να βάλουμε και μεις τις δυνάμεις μας στην επίλυση των προβλημάτων.

Και μιας και η ερώτηση είχε και προσωπικό τόνο, να σας επισημάνω πως από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η χώρα βρισκόταν σε αδιέξοδο, εγώ προσωπικά και άλλοι επτά βουλευτές, στην λεγόμενη «πρωτοβουλία των οχτώ», είχαμε ζητήσει σθεναρά κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αποτελούμενη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ή έστω τα περισσότερα . Συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα πως η μόνη λύση είναι αυτή: μια ισχυρή κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί πραγματικά την πλειοψηφία του λαού, η οποία θα πορεύεται χωρίς ψέματα και λαϊκισμούς, με μεταρρυθμίσεις αλλά και ισοδύναμα απέναντι στα πολλά άδικα μέτρα και του τελευταίου Μνημονίου. Του χειρότερου κατά την γνώμη μου. Αυτού που έφερε η αποτυχημένη διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα η προσωπική μου θέση και πριν την ένταξή μου στο Ποτάμι, ήταν αυτή των συνεργασιών με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον, τους πολίτες, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αρκετά με όλα τα υπόλοιπα!
2) Στην παρθενική του εμφάνιση στη πολιτική σκηνή το ΠΟΤΑΜΙ κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή με αξιοζήλευτα ποσοστά ανά την επικράτεια. Στην Αιτωλ/νία όμως δεν απέδωσε το ίδιο. Που πιστεύεται ότι οφείλεται η αδυναμία απόσπασης έδρας στο νομό; Μήπως δεν έγιναν οι θέσεις του κόμματος γνωστές για φλέγοντα ζητήματα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, η ανεργία και το ζήτημα του Καλλικράτη; Και αν, ναι, τι πιστεύεται ότι θα αλλάξει στις επερχόμενες εκλογές στο νομό; Το ΠΟΤΑΜΙ έμαθε καλύτερα το νομό και την περιφέρεια;

Το Ποτάμι είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη που η ζωή του μετράει κάποιους μήνες. Τα ποσοστά του Ποταμιού στις προηγούμενες εκλογές ήταν πράγματι αξιοζήλευτα, αλλά κυρίως στις αστικές περιοχές και όχι τόσο στην Περιφέρεια. Στην Αιτωλοακαρνανία, πέραν του αιφνιδιαστικού του χρόνου των εκλογών, του ικανότατου αλλά εντελώς νέου έμψυχου δυναμικού των υποψηφίων και της δικής μου ένταξης στην ομάδα πολύ αργά, το κύριο πρόβλημα είναι ένα: η λεγόμενη παραδοσιακή/συναισθηματική ψήφος. Η συναισθηματική ψήφος κατά την γνώμη δεν θα έπρεπε να αποτελεί εναλλακτική λύση για τους ψηφοφόρους και ειδικά σε καιρούς κρίσης. Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία. Ειδικά μετά από τόση αποτυχία στο να πάει μπροστά ο τόπος μας. Ειδικά έχοντας τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα χωρίς να δούμε προκοπή. Ειδικά έχοντας εκλέξει ακόμη και Υπουργούς που το «έργο» τους μεταφραζόταν αποκλειστικά σε ρουσφέτια. Όταν υπήρχαν πραγματικά χρήματα για ανάπτυξη, οι βουλευτές των τότε μεγάλων κομμάτων τι πρόσφεραν; Γιατί δεν έχουμε έναν δρόμο; Γιατί δεν έχουμε ένα λιμάνι που να αποφέρει κοινωνικά, οικονομικά και τουριστικά, ενώ Αστακός και Μεσολόγγι έχουν τόσες προοπτικές ανάπτυξης; Γιατί δεν έχουμε Τουρισμό; Γιατί έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα ως Περιφέρεια; Γιατί στον νομό των ποταμιών στην Μακρυνεία π.χ. δεν έχουν να ποτίσουν και στο Ξηρόμερο πολλές φορές δεν έχουν να πιουν νερό; Τόσα «γιατί» σε έναν τόσο προικισμένο Νομό. Καλούμε τον κόσμο να δώσει την ευκαιρία στο Ποτάμι, σε ένα νέο Κόμμα , να μπορέσει να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα και πρωταγωνιστή των εξελίξεων για την Αιτωλοακαρνανία. Με δουλειά και σοβαρότητα. Χωρίς παχυλά λόγια. Αυτό μπορεί να γίνει όταν σταματήσει να υπάρχει η παραδοσιακή ψήφος, όταν κινηθούμε προς την ψήφο ουσίας. Ψήφος κοινής λογικής και ψήφος στο πραγματικά νέο, είναι ψήφος στο Ποτάμι. Πρέπει επίσης να ξέρουμε πως ειδικά σε αυτές τις εκλογές που διεξάγονται με λίστα, ψηφίζοντας μια παράταξη, στέλνουμε και τον/τους αντίστοιχους εκπροσώπους στην Βουλή. Και αυτό θα έπρεπε να είναι μεγάλη απόφαση, απόφαση εκπροσώπησης για τον Νομό.

Όσο για τις θέσεις μας τώρα και την γνωστοποίησή τους: αυτή την φορά, στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας, θα παρουσιαστούν και οι θέσεις μας για την Αιτωλοακαρνανία. Το Ποτάμι ξέρει καλά τον Νομό και θέλει να ασχοληθεί με τα επιμέρους και εξίσου σημαντικά τοπικά προβλήματα. Καλούμε τους πολίτες να τα διαβάσουν και να ενημερωθούν. Θα ήθελα να πιστεύω πως ο κόσμος διαβάζει πια τις θέσεις των κομμάτων.  Είναι σίγουρο πάντως πως ενημερώνεται πολύ περισσότερο και αυτό έχει να δώσει πολλά στην κοινωνία. Αυτό αποτελεί κατάκτηση για την δημοκρατία.
3) Ο νομός Αιτωλ/νίας διαθέτει μεγάλη φυσική ομορφιά, αλλά και κατά γενική ομολογία είναι αναξιοποίητος, ενώ έχει υψηλή ανεργία και σπρώχνει τον πληθυσμό του προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πόσο καλά γνωρίζει το ΠΟΤΑΜΙ την Αιτωλ/νία; Ποιες διεξόδους έχετε βρει για το νομό μας, έτσι ώστε να κάνετε ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι; Υπάρχει σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης βάση του οποίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Μπορείτε να αναφέρεται συγκεκριμένες ιδέες για την ύπαρξη  ή ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στο νομό που θα τον κάνουν γνωστότερο και θα μειώσουν κάπως τη  ανεργία, προσκαλώντας επιχειρηματικά κεφάλαια προς επένδυση;

Το Ποτάμι, όπως προανέφερα, θα παρουσιάσει άμεσα το Πρόγραμμά του για την Αιτωλοακαρνανία, τις προτεραιότητες που έχει θέσει. Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πόρους, φυσικό πλούτο, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο νομός δεν είναι απλά αναξιοποίητος, είναι παρατημένος. Εγώ προσωπικά βίωσα μεγάλη αδιαφορία για τα επιμέρους ζητήματα  του νομού από τους βουλευτές κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία. Αδιαφορία και βαθιά άρνηση συνεργασίας για την διακομματική προώθηση σημαντικών θεμάτων, ακόμη και για όσα όλοι συμφωνούσαμε πως είναι μείζονα και δεν έχουν καν ιδεολογικό υπόβαθρο (πχ. οι αυτοκινητόδρομοι).

Περιληπτικά, και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας κι από εδώ, η λύση-διέξοδος για την Αιτωλοακαρνανία είναι η παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική, η ολοκλήρωση των έργων  υποδομών και ο τουρισμός. Αυτά όλα «κουμπωμένα» σε ένα ολοκληρωμένα σχέδιο δράσης για τον νομό που θα έχει αναφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις που οφείλουμε να τις κάνουμε εθνικές.

Θέσεις εργασίας από την παραγωγή και την μεταποίηση, βασισμένες σε καινοτόμες δράσεις και αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, από την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων και την σύνδεση με βασικές υποδομές του τόπου μας (αεροδρόμιο Ακτίου, λιμάνι Αστακού και Μεσολογγίου) και τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις παραλιακές αλλά και τις παραλίμνιες περιοχές (Αγροτοτουρισμός σε Τριχωνίδα και Αμβρακικό Κόλπο),  είναι μερικές από τις «σίγουρες» λύσεις που μπορούν να κάνουν τον τόπο μας να προχωρήσει και την ανεργία να υποχωρήσει αισθητά.

 

4) Ένας θεσμός που χτυπήθηκε πολύ είναι αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες με τις οποίες επιζητούσε να καλύψει διάφορες πάγιες ανάγκες στηριζόμενη στη ρευστότητα των δήμων- κοινοτήτων (δέσμευση χρημάτων δήμων και περιφερειών). Το ΠΟΤΑΜΙ καταδίκασε τις ενέργειες αυτές εξ αρχής. Θα θέλαμε όμως να μας πείτε με βάση τη διευρυνόμενη ανθρωπιστική κρίση ποιος θα αναλάβει το βάρος για τη διαχείρισή της; Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κεντρική διοίκηση κράτους (λ.χ. πρωτεύουσα) ή θα πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να έχει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες;

Είναι ξεκάθαρο για μας πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να ενισχυθεί η Περιφερειακή Ανάπτυξη, για να είναι οι πολίτες κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για να είναι η δημοκρατία περισσότερο ενεργή.  Η χρήση των αποθεματικών των Δήμων υπήρξε μια κατάφορα αντισυνταγματική πράξη, μιας και τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι κρατικά. Με αυτό τον τρόπο επίσης «τιμωρούνταν» οι νοικοκυρεμένοι Δήμοι, αυτοί που έκαναν σωστά τα κουμάντα τους για τις κοινωνίες τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πραγματικότητα των πολιτών και την λύση των προβλημάτων τους. Αν υπάρξει εξορθολογισμός των εξόδων και του προσωπικού του κάθε δήμου, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς τις παλιές παθογένειες και με τμήματα υπηρεσιών που θα παράγουν έργο που θα διευκολύνει, που θα υπηρετεί τον πολίτη, κανείς δεν θα κληθεί να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης.  Η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς τους μικρούς πυρήνες της δημόσιας ζωής και να προχωρήσει και στις υπόλοιπες μεγαλύτερες  δομές. Οι Δήμοι οφείλουν να δείξουν παράδειγμα ορθής διαχείρισης στην μικροκλίμακά τους. Μακριά από τα λάθη του παρελθόντος. Ενισχυόμενοι στην ουσία τους και στις αρμοδιότητές τους.

 

5) Πώς κρίνετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και ποιος ο ρόλος του Ποταμιού την επόμενη μέρα των εκλογών;

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση ανέτοιμη, κακή και κυρίως ανεύθυνη μπροστά στα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς η πολυπόθητη –για όσους θέλουμε να γυρίσει η χώρα σελίδα σε επίπεδο και προσώπων- αλλαγή δεν ακολουθήθηκε από σοβαρότητα και συναίσθηση της ευθύνης. Δεν ακολουθήθηκε από συντονισμένη δουλειά.

Το Ποτάμι, ως ο μόνος συνεπής πόλος του ευρωπαϊκού μετώπου,  πόλος που δεν λαΐκισε και δεν χάιδεψε αυτιά –πολλές φορές με κόστος-, που δεν κατέφυγε σε ψέματα, είναι η απάντηση στην κρίση. Η επόμενη μέρα οφείλει να μας βρει  δυνατούς, να συνεργαζόμαστε σε μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα στην χώρα και θα μας δώσει σταδιακά ψήγματα αισιοδοξίας για την κοινωνία και την οικονομία. Στον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Στις μεταρρυθμίσεις και την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. Στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στην κοινωνική δικαιοσύνη. Στην πραγματική αλλαγή.