Νέα δεδομένα στην καφεστίαση

Νέα δεδομένα

στην καφεστίαση

Ποιες είναι οι αλλαγές σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη. Έρχεται απελευθέρωση του κλάδου και μεγαλύτερος ανταγωνισμός, αλλά η δυναμική των πολιτών – πελατών παραμένει καθηλωμένη.

 

Αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο της κεφεστίασης με την νέα υγειονομική διάταξη, αφού μέσω αυτής παρέχονται νέες δυνατότητες ως προς την διεύρυνση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των επιχειρηματιών. Οι μέχρι τώρα περιορισμοί που αφορούσαν την συστέγαση διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την διάθεση τροφίμων και ποτών, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στον τρόπο λειτουργίας της μουσικής κλπ αίρονται. Παράλληλα, θα δίδεται η δυνατότητα συστέγασης παραπλήσιων δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο, όπως και να συνυπάρχει μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος με άλλη μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να καταργηθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η άδεια λειτουργίας μιας τέτοιας επιχείρησης, καθώς επίσης και ο αριθμός των αποδυτηρίων και των αποχωρητηρίων.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να αξιολογούν και να κρίνουν την εκάστοτε επιχείρηση κατά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθός της, εφαρμόζοντας όμως τους γενικούς όρους που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ε.Ε. ΜΕ τα σημερινά δεδομένα, απαγορεύεται η διάθεση σε ένα συγκεκριμένο είδος καταστήματος π.χ στην ψησταριά άλλων ειδών τροφίμων πλην αυτών που αναφέρονται στην διάταξη, όπως καφέ και γλυκών. Η απαγόρευση ισχύει ακόμα και στις περιπτώσεις που η συγκρότηση και ο εξοπλισμός μιας επιχείρησης εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των διατιθέμενων τροφίμων.

Με την νέα υγειονομική διάταξη αναμένεται να καθιερωθούν γενικές κατηγορίες επιχειρήσεων, ανά κλάδο δραστηριότητας, που είναι οι εξής:

– Παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν σε λιανική, εργοστάσια και εργαστήρια τροφίμων, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και μικρές επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων – Επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (ψυκτικοί θάλαμοι, αποθήκες γενικά και logistics providers) – Επιχειρήσεις μεταφοράς τροφίμων και ποτών καθώς και διάθεσης επί οχημάτων (ex-van) – Επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου (υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα χονδρικού εμπορίου cash and carry, παντοπωλεία, μικτά καταστήματα τροφίμων κ.τ.λ., οι λαϊκές αγορές, το στάσιμο λιανεμπόριο, τα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, καθώς και οι επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων και ποτών μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο) – Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

 

Στη μεγάλη αυτή κατηγορία, υπάγονται οι:

  • Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης, όπου υπάγονται όλα τα καταστήματα που προσφέρουν κάθε είδους τρόφιμα και ποτά και διανέμουν τα είδη τους «delivery». Επίσης, οι χώροι εστίασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τραίνα, πλοία) και τα μετασκευασμένα οχήματα
  • Επιχειρήσεις αναψυχής και επιχειρήσεις προσφοράς κυρίως οινοπνευματωδών ποτών, όπου υπάγονται όλα τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ, ροφήματα και ποτά, όπως καφετερίες, καφενεία, bar, open bar κ.τ.λ., τα κέντρα διασκέδασης κάθε μορφής και οι χώροι εκδηλώσεων.
  • Λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μη τροφίμων (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.)

-Επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς σε κινητά καταστήματα (καντίνες, τροχήλατα οχήματα διάθεσης τροφίμων), οι επιχειρήσεις που λειτουργούν προσωρινά σε υπαίθριους χώρους (πανηγύρια, δημόσιες ανοικτές κοινωνικές εκδηλώσεις) και οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων «πόρτα πόρτα»

-Επιχειρήσεις αρτοποιίας.

 

Από την νέα νομοθεσία, εξασφαλίζεται επίσης η παράλληλη συστέγαση και λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων με άλλες δραστηριότητες, εμπορικές ή όχι, σε χώρους σαφώς διαχωρισμένους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κάθε δραστηριότητας και την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται με κάθε τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων.

Οι υποκατηγορίες που διαχωρίζονται οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι:

-Επιχειρήσεις παρασκευής και διάθεσης «πρόχειρου» γεύματος κρύας ή ζεστής κουζίνας. Στην υποκατηγορία αυτή ανήκουν τα ζαχαροπλαστεία, τα μπουγατσάδικα, τα κυλικεία, τα οβελιστήρια κλπ. -Επιχειρήσεις παρασκευής και διάθεσης «πλήρους» γεύματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, τα σνακ μπαρ, οι πιτσαρίες, οι ψαροταβέρνες κτλ.

Σε όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης επιβάλλεται η ύπαρξη των εξής χώρων: – Αίθουσα πελατών για την ανάπτυξη των καθισμάτων ή παραμονή και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, το εμβαδόν της οποίας καθορίζει και τη δυναμικότητα της επιχείρησης, που προσδιορίζεται πλέον σε εξυπηρετούμενα άτομα (όρθιους ή καθήμενους) και όχι σε ανώτατο αριθμό καθισμάτων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αλλάζει επίσης και η αναλογία υπολογισμού της δυναμικότητας, που προκύπτει πλέον με τη διαίρεση του εμβαδού του «καθαρού» χώρου με το συντελεστή 1.20.  Όπως δηλαδή γίνεται αντιληπτό, με το νέο αυτό συντελεστή δίδεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να λάβουν νέα άδεια με αυξημένη δυναμικότητα στον ίδιο χώρο. – Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών. – Χώρος επεξεργασίας, μεριδοποίησης και διατήρησης των έτοιμων φαγητών. – Χώρος πλύσης σκευών.

 

Η νέα διάταξη επιτρέπει επίσης την λειτουργία καταστημάτων τέτοιου είδους, όχι μόνο στα ισόγεια των πολυκατοικιών, αλλά και σε κάποιο όροφο, αν και εφόσον το επιτρέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας. Τα καταστήματα πρέπει επίσης να διαθέτουν χώρους ανάλογους με τις δραστηριότητες και τα είδη που διαθέτουν, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων και να τηρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής στην παροχή υπηρεσιών.

Τέλος, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και για τις άδειες μουσικής. Αυτές συνεχίζουν να χορηγούνται από τη Δημοτική Αρχή, μετά τη σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ωστόσο η δέσμευση που τίθεται με τη νέα διάταξη είναι μόνο στο επίπεδο έντασης της μουσικής, που είναι 80 dB (A), δίχως να αναφέρεται άλλου είδους περιορισμός (λ.χ. η απαγόρευση χρήσης μικροφωνικής συσκευής ή ενισχυτών μουσικών οργάνων).

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα ύπαρξης μουσικής στον υπαίθριο χώρο των καταστημάτων με προϋποθέσεις και συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης, που συνίσταται σε υποβολή σχεδιαγραμμάτων με τη θέση των ηχείων και βεβαίωση μηχανικού ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι.

 

Κων/νος Χονδρός