600 θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ

Από 427 ευρώ έως 490 ευρώ ο μηνιαίος μισθός των πενταμηνιτών εργαζομένων του Κοινωφελούς προγράμματος εργασίας στην Υγεία

Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας που θα έρθουν στα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Οι θέσεις εργασίας θα είναι για 5 μήνες και δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στα δύο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Διαβάστε ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι ενδιαφέρονται

Στο φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχει προβλεφθεί να συμμετάσχει και το Υπουργείο Υγείας, με μοναδικό σκοπό να ενισχυθούν οι φορείς υγείας και κυρίως τα νοσοκομεία με 3000 υπαλλήλους.

Οι προσλήψεις αυτές θα έχουν διάρκεια 5 μηνών και θα αφορούν κυρίως άτομα που θα στελεχώνουν κλάδους όπως του βοηθητικού υγειονομικού, του διοικητικού, του λογιστικού, του νοσηλευτικού, του τεχνικού, υπαλλήλους πληροφορικής και διοικητικούς – γραμματείς.

Στην 6η ΥΠΕ, στην Υγειονομική δηλαδή Περιφέρεια που ανήκουν και τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Αιτωλ/νίας (Αγρινίου και Μεσολογγίου) υπάρχει πρόβλεψη για 500 θέσεις πεντάμηνης εργασίας. Συγκεκριμένα 50 θέσεις (ΠΕ –ΤΕ) στον Διοικητικό – Λογιστικό κλάδο, 25 θέσεις (ΠΕ – ΤΕ) στον κλάδο της Πληροφορικής, επίσης 25 θέσεις (ΔΕ) Διοικητικών Γραμματέων 200 θέσεις (ΔΕ) νοσηλευτών, 75 θέσεις (ΥΕ) βοηθών Υγειονομικού Προσωπικού, επίσης 75 θέσεις (ΥΕ) βοηθητικού προσωπικού και 50 θέσεις για τεχνικούς.

Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται να γίνει στο τέλος του τρέχοντος μηνός (Οκτωβρίου), ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά. Ο τρόπος αυτός, ο ηλεκτρονικός, θα είναι και ο μοναδικός ενώ η κατάθεση θα γίνεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού (oaed.gr). Η παραπάνω διαδικασία διασφαλίζει ναι μεν το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει κάθε περίπτωση να γνωρίζει ο κάθε υπεύθυνος στην Αιτωλ/νία ή ακόμη και στην Πάτρα, τον αριθμό των αιτούντων, αλλά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων, ανεξαρτήτως κλάδου, που θα «λάβει» κάθε νοσοκομείο.

Ημερησίως, οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», θα αμείβονται με 19,6 ευρώ, ενώ σε μηνιαία βάση τα χρήματα για ανέργους άνω των 25 ετών δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 490 ευρώ. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών τα χρήματα σε μηνιαία βάση δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ, τα 17,1 ευρώ σε ημερήσια βάση.

Οι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρει το «Έθνος», μπορούν να καταθέσουν αίτηση αν και εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ανέργων, είναι μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανένα άλλο μέλος, ενώ πρέπει να είναι και τα υπόλοιπα μέλη εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν ακόμη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίες οικογένειες δεν έχουν άλλο εργαζόμενο μέλος, οι μακροχρόνια άνεργοι των μητρώων ανέργων και οι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, οι οποίοι θα είναι επίσης εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ο αριθμός των 500 θέσεων για όλα τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, τα οποία είναι τα δύο της Αιτωλ/νίας, της Αχαΐας, της Ηλείας, ολόκληρης της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων είναι μηδαμινός, δεδομένων των προβλημάτων που υφίστανται. Ήδη στην Αιτωλ/νία χάριν της υπερπροσπάθειας ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία λειτουργούν κάποιες κλινικές, ενώ το παιχνίδι της διάσωσης της κατάστασης πλέον είναι στα χέρια κοινών πρωτοβουλιών πολιτών και εργαζομένων. Συνεπώς, προσωρινές λύσεις πεντάμηνης εργασίας δεν είναι τίποτε άλλο από παράταση ζωής της υπάρχουσας κατάστασης ή φωτοβολίδα η οποία γρήγορα θα σβήσει.

 

Κων/νος Χονδρός