Ο Μεϊμαράκης στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία Μεϊμαράκη σε Αιτωλ/νία και Αχαΐα. Η κεντρική του ομιλία στην Πάτρα.

Ο Μεϊμαράκης στην Αιτωλοακαρνανία  

Συναντήθηκε με τους δημάρχους του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, με τους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, καθώς επίσης και με αγρότες από το Νεοχώρι.

 

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφτηκε χθες την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Μεσολόγγι, όπου επισκέφτηκε τον δήμαρχο κ. Νίκο Καραπάνο, στην πινακοθήκη της πόλης, και στη συνέχεια πήγε στο Νεοχώρι για να συναντήσει αγρότες, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.

Ο επόμενος σταθμός του ήταν στο Αγρίνιο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος, εκτός του υπομνήματος που του παρέδωσε με τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη, τον ενημέρωσε και προφορικά λέγοντάς του μεταξύ άλλων: «Ο πληθυσμός μας είναι της τάξεως των εκατό χιλιάδων και τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και επιπροσθέτως ζούμε και το σημερινό πλήγμα της οικονομικής κρίσης.  Ο τόπος στερείται βασικών έργων υποδομής, η Ιόνια Οδός καθυστερεί, ενώ ταυτόχρονα το Αγρίνιο απομονώθηκε, γιατί η Ιόνια Οδός πέρασε πολύ μακριά από την πόλη και κανείς δεν πρόβλεψε για την κάθετη σύνδεση της πόλης. Το θέμα έχει τεθεί σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, αφού η κατασκευή κάθετου άξονα είναι επιβεβλημένη. Συν τοις άλλοις συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι και την Λαμία. Επίσης, δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή, ούτε φυσικό αέριο.  Έχουμε και άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας. Έχουμε βρει τον χώρο, χωρίς να χρειάζονται απαλλοτριώσεις και θα τον προτείνουμε ώστε να γίνει ΒΙΟΠΑ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα στον τομέα της υγείας. Υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης του νέου νοσοκομείου, το οποίο υπολειτουργεί. Λόγο έλλειψης καρδιολόγου και εντατικολόγου το Πάσχα το νοσοκομείο δεν εφημέρευε. Ζητούμε επίσης την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο καταργήθηκε με το σχέδιο «Αθηνά». Σύσσωμη η Αιτωλ/νία και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και η κοινωνία του νομού Αιτωλ/νίας, της Πάτρας και της Ηλείας ήταν κάθετη στην μεταφορά του Πανεπιστημίου από το Αγρίνιο στην Πάτρα, ενώ δεν δημιουργήθηκε πότε και το τέταρτο τμήμα, όπως προβλέπονταν. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό. Μας ενδιαφέρει η ίδρυση και η λειτουργία Διαχρονικού Μουσείου στο κτήριο των καπναποθηκών Παπαπέτρου, δεδομένου του ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ και είκοσι χρόνια, έχει παραχωρήσει το κτήριο για τον λόγο αυτό. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της λίμνης Τριχωνίδας. Είναι το τελευταίο υδάτινο απόθεμα της Ελλάδος. Η Τριχωνίδα κινδυνεύει, αφού δεν έχουν κατασκευαστεί τα αρδευτικά δίκτυα, είναι προστατευόμενη περιοχή Natura και πρέπει οι περιοχές αυτές να μην γίνονται απλός προστατευόμενες, χωρίς να επιτρέπεται καμία ήπιας μορφής δραστηριότητα. Πρέπει πρώτα να την διαφυλάξουμε και έπειτα να φροντίσουμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα ήπιας ανάπτυξης. Για την λίμνη Τριχωνίδα θέλουμε την κατασκευή δικτύων για να την προστατέψουμε και ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάδειξη αυτού του φυσικού παραδείσου. Ευελπιστώ στην συμπαράστασή σας».

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και μετά έσπευσε στο Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας για να συναντήσει τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή και πολλούς εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής. Αρχικά συνομίλησε με τον κ. Τσιχριτζή, ο οποίος εκτός των άλλων είπε στον κ. Μεϊμαράκη: «Είναι πολύ δύσκολη ώρα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Το 2002 διαμορφώσαμε ένα υπόμνημα το οποίο παραδώσαμε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Καραμανλή και από τότε δυστυχώς στο υπόμνημα ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Η Αιτωλ/νία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, συνέχεια φυλλορροεί από πλευράς πληθυσμού, γιατί δεν παρέχονται βασικές προϋποθέσεις. Ο νομός μας έχει ανάγκη από συγκεκριμένα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Από τα βασικότερα ζητήματα είναι ότι δεν συνδέονται οδικός μεταξύ τους τα τέσσερα μεγάλα έργα της περιοχής, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου-Πρεβέζης, το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου και το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, συνεπώς ακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Ένα άλλο ζήτημα είναι το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, καθώς οι ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά» ήταν αυτές. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι ο κάθετος άξονας σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Θα επιμείνω όμως στο θέμα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Το μεγάλο λάθος της Ν.Δ ήταν ότι εξυπηρέτησε τις εκατόν πενήντα οικογένειες του ΣΕΒ και όχι τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεχνώντας ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας».

Ο κ. Τσιχρητζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «παράδοση» του Επιμελητηρίου, η οποία θέλει όποιων πολιτικό αρχηγό το επισκέπτεται μετά να γίνεται πρωθυπουργός δημιουργώντας έτσι και ευχάριστο κλίμα.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε για την επίσκεψή του στην περιοχή: «Ερχόμενος σε επαφή με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου κατέγραψα τα ζητήματα που τους απασχολούν, πέραν του αγροτικού που η Ν.Δ έχει τοποθετηθεί επισήμως. Πήραμε στα χέρια μας το ζήτημα του Φ.Π.Α στην ιδιωτική εκπαίδευση, με γράμμα που στείλαμε στην Κομισιόν. Μετά της πρωτοβουλίας μας αυτής ήρθε και λύση με το δίμηνο πάγωμα. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με την ίδια διαδικασία, θα κινηθούμε και πάλι προς την Κομισιόν και θα ζητήσουμε παράταση λίγων μηνών, ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ για τα έργα που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015 και που μπορεί να χαθούν, αλλά και να πληρώσουμε πρόστιμο, γιατί δεν τα αξιοποιήσαμε, να διασωθούν. Θα επισκεφτώ και γω τον κ. Γιούγκερ. Η ευθύνη αυτή την φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση επταμήνου Τσίπρα-Καμμένου, η οποία δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ερχόμενος στην Αιτωλ/νία είδα ότι τα έργα στην Ιόνια Οδό σταμάτησαν εντελώς. Πριν δύο χρόνια εμείς, συζητώντας μάλιστα με περισσότερες από εξήντα τράπεζες, καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το έργο, να συνεχίσει και να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Θεωρώ, συνεπώς, εγκληματικό το ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε. Θέλω να τονίσω ότι θα επανεξετάσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι επιταγές λόγω των capital control και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα. Υπάρχουν στο θέμα αυτό και μακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, αφού προηγηθεί συζήτηση με τους ανθρώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Στην συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης συνήχησε την περιοδεία του στην Ναύπακτο, όπου εκεί επισκέφτηκε τον δήμαρχο κ. Λουκόπουλο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο, ενώ το απόγευμα την ίδιας ημέρας, στις 07.30, ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας. Τον κ. Μεϊμαράκη τον συνόδευαν απ την αρχή της περιοδείας του στην Δυτική Ελλάδα οι βουλευτές Μάριος Σαλμάς και Κώστας Κραγκούνης (Αιτωλ/νίας), ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, οι πολιτευτές του νομού, αντιδήμαρχοι, περιφερικοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και στελέχη της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος, όπως και ο Πρόεδρος της κ. Κώστας Σύρρος.

Κων/νος Χονδρός

I

Μεσολόγγι:

Από το Μεσολόγγι ξεκίνησε σήμερα το πρωί την περιοδεία του σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, για τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Τον πρόεδρο της ΝΔ υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος στην Πινακοθήκη και προσφωονόντας τον παρουσίασε μια σειρά ζητημάτων της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΤΕΙ. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης στην σύντομη τοποθέτησή του απηύθυνε κάλεσμα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος του να στηρίξουν με την ψήφο τους τη ΝΔ διότι όπως υποστήριξε «η αγανάκτηση έτσι όπως εκφράστηκε στις εκλογές του Γενάρη κόστισε περισσότερα από 90 δις €».

Ναύπακτος:

Με το Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικό Συμβουλίου Ναυπακτίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στη Ναύπακτο ο πρόεδρος της   Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Πρωθυπουργός στις προσεχείς εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα σήμερα. Παρόντες στη συνάντηση οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης και Χρήστος Παΐσιος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Σύρρος, στελέχη του κόμματος αλλά και αρκετοί πολίτες που από νωρίς συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τον υποδεχθούν.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας απευθυνόμενος στον κ.Μεϊμαράκη και αφού αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Ναυπακτίας χάρισε στον υποψήφιο Πρωθυπουργό μία αναμνηστική συλλογή γραμματοσήμων με αναφορές στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου και κάλεσε τον κ.Μεϊμαράκη στις φετινές εκδηλώσεις της Επετείου. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιερόθεο.