Μετά τις εκλογές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα διόδια

Στην κυβέρνηση που θα προκύψει το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους

Στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές μεταφέρει η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών την εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων για τους πολίτες που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για την Ιόνια Οδό και τον Ε65.

Όπως τόνισε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, πρέπει να επιλεγεί σύμβουλος του Δημοσίου ο οποίος θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του μοντέλου για τις συμβάσεις παραχώρησης, «προκειμένου να έχουμε οριζόντια μείωση των διοδίων στους δύο αυτοκινητόδρομους», δηλαδή την Ιόνια Οδό και τον Ε65.

Στόχος του υπουργείου, τόνισε, είναι αυτό να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως εξήγησε, ήδη για κάποια από τα μέτρα που είχε πρόσφατα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας, η εταιρεία λειτουργίας έχει δεσμευτεί ότι θα τα κάνει από μόνη της. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, ο παραχωρησιούχος έχει αποσύρει τις νομικές προσφυγές κατά πολιτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των διοδίων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για το αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης «έχει ξεκινήσει η αλληλογραφία με τους δύο αυτοκινητόδρομους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις μελέτες».

Για την παροχή των επιπλέον εκπτώσεων σε εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους, στο πλαίσιο των οποίων συμφωνήθηκαν πέντε ακόμη δωρεάν διελεύσεις ανά μήνα, ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί από την εταιρεία, καθώς είναι δεσμευμένη για αυτό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για την ανακοίνωση περί δωρεάν διελεύσεων για ενδοδημοτικές μετακινήσεις όπου δεν υφίστανται εναλλακτικές διαδρομές για μόνιμους κατοίκους των δήμων Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού, αλλά και για τις δωρεάν διελεύσεις των ΑμεΑ, δεν θα απαιτηθεί τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης και κύρωσή της από τη Βουλή.

Ο κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι «δεν είχαμε προβλέψει όταν κάναμε τις διαπραγματεύσεις ότι θα είχαμε εκλογές, δεν είχαμε προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και σημείωσε ότι αυτές οι δεσμεύσεις «θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τον Σεπτέμβριο αν δεν είχαμε εκλογές». «Θα τα κάνει ο νέος υπουργός, εφόσον υπάρχει κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει και με τους υπόλοιπους παραχωρησιούχους, όμως προτίμησε να μην κάνει ανακοινώσεις.