Σύσκεψη Καινουρίου και Αμφιλοχίας: Μέτωπο Κινητοποιήσεων από τους αγρότες

Αποφασίστηκε αγροτοκτηνοτροφική κινητοποίηση για τις 6 Οκτωβρίου στον κόμβο του Κουβαρά

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καινουρίου διοργάνωσε προχθές το βράδυ συγκέντρωση – σύσκεψη στο Καινούριο με σκοπό να οργανώσει την ανταπάντηση στην κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική της Ε.Ε, που μέσω της νέας Κεντρικής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π) καταστρέφει, όπως ειπώθηκε, τους αγρότες και κυρίως τους Αιτωλ/νάνες αγρότες που διαθέτουν επί το πλείστον μικρές εκτάσεις στην ιδιοκτησία τους. Χθες το πρωί η ίδια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αμφιλοχία υπό την παρουσία αγροτοκτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, στην οποία αποφασίστηκε κινητοποίηση στις 6 Οκτωβρίου στον κόμβο του Κουβαρά. Η εν λόγω σύσκεψη είχε τον χαρακτήρα της σύσκεψης επιστεγάσματος, αφού είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συσκέψεις σε ολόκληρη την περιοχή και απ όλες αυτές τις συσκέψεις οι συμμετέχοντες «δήλωναν» την συμμετοχή τους σε όποια κινητοποίηση και να αποφασίζονταν στην Αμφιλοχία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καινουρίου κ. Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας είπε ότι η σύσκεψη αφορά την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζονται να λαμβάνονται εις βάρος των αγροτών. «Η φορολογία είναι δυσβάστακτη και αυξάνεται συνεχώς» είπε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας «Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ως σκέψη υπάρχει οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν στο μνημόσυνο του Μήτσου Βλάχου, αλλά θα αποφασιστεί και θα οριστικοποιηθεί μετά το πέρας όλων των συνελεύσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Όλα τα κόμματα ψηφίσανε τα μέτρα, αλλά από κει και πέρα ο μόνος δρόμος που μένει σε μας τους αγρότες είναι οι διεκδικήσεις στον δρόμο. Μας πετάνε έξω από την παραγωγή. Να θεσπίσουν όρια και να φορολογούν όσους αγρότες τα εισοδήματά τους είναι από είκοσι χιλιάδες ευρώ και πάνω. Στους αγρότες με πέντε έξι χιλιάδες ευρώ εισόδημα τι να φορολογήσουν; δεν υπάρχει ζωή με τα μέτρα αυτά, μας στέλνουν κατ ευθείαν στο συσσίτιο και τις ιδιοκτησίες μας θα τις πάρουν άλλοι».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνος Καλογιάννης δήλωσε για την σύσκεψη της Αμφιλοχίας: «Η σύσκεψη ήταν για την ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας προσκλήθηκε, συμμετείχε και τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι δυσβάστακτα για τους αγρότες και συνέπεια αυτού είναι πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του αγρότη. Μιλήσαμε και για ένα φλέγων ζήτημα για τους αγρότες σχετικά με τον Ο.Γ.Α. Πλέον, κάθε μέλος-αγρότης μιας οικογένειας θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει από εκατόν ογδόντα έως διακόσια ευρώ το μήνα, κάτι που είναι εξαιρετικά αδύνατο. Αποφασίσαμε συνεπώς την κινητοποίηση μας να την κάνουμε στις 6 Οκτωβρίου στον κόμβο του Κουβαρά, ώστε να ξέρουμε και σε ποια κυβέρνηση απευθυνόμαστε».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας που παραβρέθηκε στις συσκέψεις των αγροτών σε ολόκληρη την περιοχή, όπως και στις δύο τελευταίες χρονικά κ. Σπύρος Κοτοπούλης δήλωσε: «Ο αγροτικός κόσμος παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις για να δει και το μέλλον του. Το τρίτο μνημόνιο φέρνει μικρούς και μεσαίους αγρότες σε πολύ δύσκολη θέση. Αυξάνεται το κόστος παραγωγής με το 23% Φ.Π.Α, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει, τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ είναι πολλά, τα χαράτσια για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αυξάνονται, η φορολογία πάει στο 26% από το πρώτο ευρώ κλπ. Η βαριά φορολογία είναι ταφόπλακα για μας τους αγρότες. Είναι επίσης σε εξέλιξη τα ζητήματα που προέκυψαν από την νέα ΚΑΠ, όπως το θέμα των βοσκότοπων που δεν έχει λυθεί, η αλλαγή του κανονισμού για τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις. Θα υπάρξει μείωση στο 15% των όποιων ενισχύσεων έπαιρναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το 2016 μέχρι το 2020. Με έναν πρόχειρο προϋπολογισμό, οι ενισχύσεις θα περικοπούν έως και 60%. Με μαθηματική ακρίβεια όλα οδηγούνται στο να απομείνουν λίγοι που θα ασκούν το επάγγελμα του αγρότη και αυτοί θα είναι αποκλειστικά οι σύγχρονοι τσιφλικάδες και οι μεγάλες αγροτικές εταιρίες. Επιδιώκουμε την οργάνωση των αγροτών και την μαζική αφύπνιση και κινητοποίησή τους. Αποφασίσαμε να κάνουμε την πρώτη μας συντονισμένη και μεγάλη κινητοποίηση αγρότες κα κτηνοτρόφοι μαζί στις 6 Οκτωβρίου, στον κόμβο του Κουβαρά».

Στην σύσκεψη είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, τα οποία όμως συμμετείχαν σε αντίστοιχη σύσκεψη στην Μακεδονία. Όταν επιστρέψουν θα μεταφέρουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί και στους υπόλοιπους Αιτωλ/νάνες, ώστε να υπάρχει πανελλαδικό μέτωπο κινητοποιήσεων και συνεννόηση μεταξύ των αγροτοκτηνοτρόφων ολόκληρης της Ελλάδας, ωστόσο, η ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τα μέλη της Κατούνας.

Κων/νος Χονδρός- Εφημερίδα Συνείδηση