ΣΥΡΙΖΑ – «Λαϊκή Ενότητα»: Εκλογική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων

Μετά την ανεξαρτητοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Λαφαζάνη και την δημιουργία εκ μέρους του της «Λαϊκής Ενότητας» προσχωρούν πολλά στελέχη, σε πανελλαδικό επίπεδο, στο κόμμα αυτό, με αποτέλεσμα τον ίδιο δρόμο να πάρουν και στελέχη από την Αιτωλοακαρνανία. Τα βήματα είναι τόσο γοργά που τόσο στο Αγρίνιο όσο και στο Μεσολόγγι έχουν ήδη βρεθεί γραφεία και οι άνθρωποι της «Λαϊκής Ενότητας» είναι υπό σκέψη σε ποιόν ακριβώς χώρο θα καταλήξουν, συνεπώς, είναι θέμα χρόνου να οριστούν και να επισημοποιηθούν οι χώροι στις δύο μεγάλες πόλεις του νομού. Κατά την τρέχουσα εβδομάδας το κόμμα του κ. Λαφαζάνη θα αποκτήσει και πολιτική δομή στην Αιτωλ/νια, αφού θα συγκροτηθούν και τα όργανα του κόμματος. Συγκεκριμένα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών σε επίπεδο νομού για να οριστεί μια προσωρινή νομαρχιακή επιτροπή και ένας συντονιστής της, αναμένοντας παράλληλα τις εκλογές, μετά τις οποίες θα ακολουθήσουν οι όποιες διαδικασίες για την δημιουργία της μόνιμης πολιτικής δομής του κόμματος στην περιοχή.

Τα μεν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επενδύουν στην σχέση που έχει οικοδομήσει το κόμμα με τους πολίτες τα δε στελέχη της ΛΑ.Ε να ποντάρουν στην σταθερότητα και την συνέπεια των πολιτικών απόψεών τους.

Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος δήλωσε ότι θεωρεί πως το βασικότερο στοιχείο είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, κάτι που αποδεικνύεται το ισχυρό στοιχείο. Σχετικά με τα στελέχη που αποχώρησαν αφήνοντας «ορφανή» κάποια θέση σε τοπικό επίπεδο, διευκρινίζει ότι η αντικατάστασή τους έγινε αυτόματα, χωρίς καμία διαδικασία και πως το γεγονός δεν γεννά κάποιον προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Αιτωλ/νία κινείται συνήθως στο μέσο όρο της γενικής τάσης, συνεπώς, απομένει να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά και αν θα έχει αυτοδυναμία, κάτι που είναι και ο στόχος μας, αν και είναι πολύ νωρίς ώστε να υπάρχουν εκτιμήσεις, συμπεράσματα και γενικότερα σαφή εικόνα».

Επιδιώξαμε να έρθουμε σε επαφή και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Τριανταφύλλου, αλλά χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό λόγω αναλυμένων υποχρεώσεών της.

Ο μέχρι πρότινος γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Γαλατάς, που ήταν μεταξύ των στελεχών που κατείχαν θεσμικές θέσεις σε τοπικό επίπεδο, στο κυβερνών κόμμα και προσχώρησε στην «Λαϊκή Ενότητα», σημείωσε πως θα προσχωρήσουν και άλλα άτομα στην «Λαϊκή Ενότητα» και ευελπιστεί ότι η προσχώρηση θα είναι μαζική κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. «Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά είναι πρώιμο να μιλάμε για προβλέψεις. Μεγάλη όμως μερίδα πολιτών είναι μαζί μας. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι υπάρχει γενικευμένη αντίδραση για την πολιτική που ακολουθεί μαζί με τους ετέρους ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ είναι αυτό που δυσαρεστεί. Η ουσία για μας είναι ότι θέλουμε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία, την αντίσταση που εκφράζαμε εξ αρχής και αποτυπώθηκε τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και στο δημοψήφισμα. Διεκδικούμε συνεργασίες με πρόσωπα και με άλλους συνδυασμούς, όπως με τον Μανώλη Γλέζο, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Μιλάμε καθαρά, πιστικά και με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία. Θέλουμε να την υπηρετήσουμε με ειλικρίνεια».

Ο εκ Μεσολογγίου πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Περιφερικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Κούστας διευκρινίζει πως η «Λαϊκή Ενότητα» δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος για τις επαφές αυτές. «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στην λογική της υποταγής» ανέφερε συνεχίζοντας ότι το κλίμα είναι σαν κινούμενη άμμος, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να κάνει κάποια πρόβλεψη, δηλώνοντας όμως ότι: «ο κόσμος ανταποκρίνεται και είπε όχι στο μνημόνιο. Αντιλαμβάνεται την συνέπεια της Αριστερής Πλατφόρμας και την φερεγγυότητά που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια».
Κων/νος Χονδρός