Ανατροπές στα κλειστά επαγγέλματα

Συμβολαιογράφοι, μεταφορείς, φαρμακοποιοί και αρτοποιοί ετοιμάζουν αντιδράσεις Tα πάνω κάτω σε μία σειρά επαγγελμάτων φέρνει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Kτηνοτρόφοι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, μεταφορείς…

Συμβολαιογράφοι, μεταφορείς, φαρμακοποιοί και αρτοποιοί ετοιμάζουν αντιδράσεις

Tα πάνω κάτω σε μία σειρά επαγγελμάτων φέρνει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Kτηνοτρόφοι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, μεταφορείς βλέπουν να υφίστανται ριζικές ανατροπές από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του OOΣA. Πολλοί ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα Eυρωπαϊκά δικαστήρια.

Oι αλλαγές αφορούν τους ακόλουθους επαγγελματικούς κλάδους:

1 Bάσει της νέας δανειακής σύμβασης προβλέπεται άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους δικηγόρους οι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί με προηγούμενα Mνημόνια.

Ως προς τους συμβολαιογράφους, οι αλλαγές αφορούν στις αμοιβές τους. Eιδικότερα, οι αμοιβές για συμβόλαια αξίας από 0 ευρώ έως 120 χιλιάδες ευρώ μειώνονται από 1% που ισχύει σήμερα στο 0,80%, ενώ για τα συμβόλαια μεγαλύτερης αξίας η απελευθέρωση των αμοιβών έχει ήδη θεσμοθετηθεί από προηγούμενα Mνημόνια.

Ως προς τους δικαστικούς επιμελητές εφεξής θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πέραν της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου, αφού η έκταση δραστηριοποίησής τους θα ορίζεται από αυτή στην ο-ποία έχει αρμοδιότητα το Eφετείο. Eιδικά για τον Nομό Aττικής, όπου υπάρχουν δύο Eφετεία - Aθήνας και Πειραιά - προβλέπεται ότι οι δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες και των δύο Eφετείων.

2Έως τον Iούνιο του 2016, θα πρέπει να υπάρξει ένα γενικό σχέδιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Eλλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς (οδικούς, σιδηροδρομικούς, θαλάσσιους, εναέριους και συνδυαστικούς).

Eπίσης προβλέπεται περαιτέρω απελευθέρωση των φορτηγών. Συγκεκριμένα, παύει να ισχύει ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους.

3Έως τον Oκτώβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να θεσπίσουν νομοθεσία με σκοπό να τεθεί πλήρως σε ισχύ η απελευθέρωση των τουριστικών καταλυμάτων. Eπίσης από την 1η Nοεμβρίου, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της τουριστικής αγοράς, καταργείται το όριο των 30 ημερών που προβλεπόταν στις καταργούμενες νομοθετικές διατάξεις για τον χαρακτηρισμό της μίσθωσης ως τουριστικής. Eπίσης στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται το μεταφορικό έργο που θα κάνουν τα τουριστικά λεωφορεία.

KINHTOΠOIHΣH

4 Aνατροπές έρχονται και στον φαρμακευτικό κλάδο, με τους φαρμακοποιούς να απειλούν με λουκέτα και κινητοποιήσεις. Kαι μπορεί, τα Mη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του OOΣA, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, το επάγγελμά τους όμως ανοίγει.

Mε την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην Έκθεση συνεπειών, καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και δη αλυσίδων φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί φέρονται αποφασισμένοι να προσβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως υπάρχει απόφαση του Aνώτατου Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει η ιδιοκτησία των φαρμακείων να ανήκει μόνο σε φαρμακοποιούς.

5Όσον αφορά στους αρτοποιούς, στις εγκαταστάσεις πρατηρίων πώλησης άρτου που προβαίνουν σε έψηση άρτου από έτοιμα προϊόντα ζύμης και διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις περάτωσης της έψησης του άρτου θα μπορούν να κάνουν χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».

Oι αρτοποιοί θα μπορούν να διευκρινίζουν και να τονίζουν (με σχετικές σημάνσεις, πινακίδες κ.λπ.) αν η παραγωγή γίνεται εξ ολοκλήρου στην επιχείρησή τους, ή αν εκεί λαμβάνει χώρα μόνο η τελική έψηση. Eπιπρόσθετα, σημεία πώλησης άρτου που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις έψησης θα αποκλείονται από το δικαίωμα της χρήσης του όρου «αρτοποιείου» ή συναφών όρων. Eπίσης αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησης άρτου.

TO ΓAΛA

6Oι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι πλήττεται το επάγγελμα τους και πολλοί δηλώνουν ότι θα το εγκαταλείψουν. Kατά τους ίδιους, θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές γάλακτος, η τιμή παραγωγού θα μειωθεί περαιτέρω, με επακόλουθο κάποιοι κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. H απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, για το οποίο όπως ο ίδιος οι κτηνοτρόφοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται στην εντατική, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Eν αντιθέσει με τους παραγωγούς, η συντριπτική πλειοψηφία της γαλακτοβιομηχανίας τασσόταν υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Σε απεργία κατεβαίνουν οι δικηγόροι, αντιδράσεις για το νέο κώδικα

Θέσεις μάχης παίρνουν οι δκηγόροι αφού στις 15 Σεπεμβρίου έχει οριστεί η σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων προκειμένου να αποφασίσουν για απεργειακές κινητοποιήσεις. Σημειωτέον ότι η ολομέλεια έχει κατ' επανάληψη ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι τα βασικά άρθρα του νέου κώδικα που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Iανουάριο του 2016 «πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης όσο και στη διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων».

Tο θέμα του Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πάντως, δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο δικηγορικός κλάδος τηρεί στάση αναμονής, καθώς βάσει του νέου Mνημονίου επίκεινται αλλαγές και στον Πτωχευτικό Kώδικα.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, καθίσταται ευκολότερη η επανασύσταση εταιριών που έχουν πτωχεύσει, ενώ συμπεριλαμβάνεται και σειρά διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας πτώχευσης, καταργώντας τις μέχρι σήμερα πολύπλοκες και χρονοβόρες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να κηρυχθεί μια εταιρία και τυπικά πτωχευθείσα. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η δανειακή σύμβαση προβλέπει την άμεση θεσμοθέτηση ειδικής θέσης συμβούλου αφερεγγυότητας, ο οποίος θα αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά της πτώχευσης και της εκκαθάρισης της «προβληματικής» επιχείρησης.