Έσπασε πάλι η Διώρυγα Δ20

Νέο, σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική αρδευτική – αποστραγγιστική Διώρυγα Δ20, πολύ κοντά στο σημείο που είχε σπάσει πάλι πρόσφατα.

Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στην Σταμνά, όπου τα εδάφη είναι ασταθή και παρατηρούνται ειδικά τα τελευταία χρόνια διαρκείς ζημιές, μεγάλης έκτασης και ιδιαίτερα κοστοβόρες. Η κατάσταση βέβαια ευνοείται και από το πεπαλαιωμένο δίκτυο κι έτσι χθες βράδυ σημειώθηκε νέο σπάσιμο σε μήκος δέκα μέτρων, μόλις πενήντα μέτρα περίπου μακριά από εκεί που είχε σπάσει ξανά η Διώρυγα. Η δε αποκατάσταση υπολογίζεται πρόχειρα να φτάσει σε κόστος τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Να θυμίσουμε πως τα προηγούμενα χρόνια Νομαρχία και Περιφέρεια στη συνέχεια, είχαν προχωρήσει σε μεγαλοεπισκευές υψηλού κόστους, μιας και ο τοπικός ΓΟΕΒ αδυνατεί να προχωρήσει σε αυτού του είδους τις εργασίες, ενώ ανακύπτει και ένα ακόμη ζήτημα: Αυτό του «θολού» καθεστώτος που υπάρχει σχετικά με την αρμοδιότητα για την λειτουργία και επισκευή του δικτύου. Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια δεν έχουν βγάλει ακόμη άκρη με το ζήτημα αυτό που χρονίζει.

Και στην παρούσα φάση ο ΓΟΕΒ Αχελώου δηλώνει αδυναμία, και το «μπαλάκι» πέφτει και πάλι στην Περιφέρεια, ώστε η βλάβη να αποκατασταθεί, μιας και η Διώρυγα Δ20 αρδεύει περίπου 150 χιλιάδες στρέμματα στην Παραχελωίτιδα και η λειτουργία της είναι ζωτικής σημασίας για εκατοντάδες αγρότες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες ώστε η επισκευή να ξεκινήσει άμεσα, μέσα όμως απο τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται σε μια κατεπείγουσα κατασταση που έχει προκύψει.

Πάντως το θέμα ειναι χρονίζον και εαν δεν υπάρξει μόνιμη λύση, σύντομα, νέες βλάβες θα εμφανιστούν. Για την μόνιμη αποκατάσταση της Διώρυγας, έχει εκπονηθεί μελέτη και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει εργασίες κόστους δύο εκατ. ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται απαγορευτικό.

πηγή: agriniopress