Εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το Κέντρο Υγείας Κατούνας

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το Κέντρο Υγείας Κατούνας για δεκαπέντε μέρες τον μήνα είναι κλειστό. Στην παρούσα χρονική συγκυρία λειτουργεί μόνο με έναν γιατρό, ενώ διαθέτει ακόμη έναν.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Κατούνας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας, καθώς εδώ και δύο μήνες το Κέντρο Υγείας λειτουργεί μόνο δεκαπέντε μέρες τον μήνα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας κ. Πάνο Καλογιάννη η έλλειψη γιατρών έχει γίνει εφιάλτης σε ολόκληρη την περιοχή. Αρχικά, υπήρχαν τρις γιατροί, εκ των οποίων ο ένας αιτήθηκε την μεταφορά του στο Μεσολόγγι κάτι που έγινε. Στο εξής, το Κέντρο Υγείας δουλεύει με δύο γιατρούς, ένας εκ των οποίων για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους απουσιάζει σε άδεια. Ο εναπόμειναν γιατρός  είναι η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, η οποία αν και δικαιούται να κάνει μόνο πέντε εφημερίες τον μήνα, όμως λόγω της κατάστασης ανοίγει το Κέντρο Υγείας καθημερινά το πρωί και κάνει επτά εφημερίες.

Παρ ότι η Διευθύντρια και γιατρός υπερβαίνει καθημερινά τον εαυτό της, τα απογεύματα και τα βράδια η περιοχή της Κατούνας μένει ακάλυπτη από γιατρό, κάτι που σημαίνει ότι είκοσι τρις μέρες τον μήνα, η Κατούνα που έχει περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες  μόνιμους κατοίκους να είναι στο έλεος του Θεού. Το κακό είναι ότι η κατάσταση αυτή έχει προκύψει τους δύο μήνες του καλοκαιριού που οι ετεροδημότες επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι με αποτέλεσμα αυτόματος ο πληθυσμός να διπλασιάζεται και ο κίνδυνος για να προκύψει κάποιο ατυχές περιστατικό που να απαιτεί την συνδρομή γιατρού να είναι αυξημένος.

Πάνος Καλογιάννης - Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας
Πάνος Καλογιάννης – Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας

Ο κ. Καλογιάννης, δηλώνει: «Καλούμε την αρμόδια υπηρεσία που εδρεύει στην Πάτρα, να μεριμνήσει με το υπάρχων δυναμικό που έχει, ώστε να εξυπηρετήσει το Κέντρο Υγείας της Κατούνας, είτε με το να ανακαλέσει άδειες είτε με το να κάνει καλύτερη διαχείριση του προγράμματος των αδειών. Ανησυχούμε πολύ, καθώς μένουμε χωρίς γιατρό τα απογεύματα και τα βράδια».

Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής επισκέφτηκαν προ καιρού και τον Υπουργό Υγείας για να του εκθέσουν το πρόβλημά τους, το οποίο δεν είναι το μοναδικό. Ο Υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, τους εξήγησε ότι με τον υπάρχων προϋπολογισμό που διαχειρίζεται το υπουργείο είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια αλλαγή, αλλά στον νέο προϋπολογισμό που έχει διαμορφωθεί προβλέπονται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και η διάθεση περισσότερων χρημάτων στην υγεία. Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής εξ αρχής τους διαβεβαίωσε πως στην Αιτωλ/νία δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας, αντιθέτως μάλιστα προβλέπεται η ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, οι κάτοικοι της Κατούνας θα πραγματοποιούσαν χθες το βράδυ ανοιχτή σύσκεψη στην οποία όλα τα θέματα θα ήταν ανοιχτά, ακόμη και η κινητοποίηση και η συγκέντρωση σε κάποιο κεντρικό σημείο της περιοχής, το οποίο θα οριστεί αν κριθεί απαραίτητη και ως μόνη λύση η συγκέντρωση, στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και αποκλεισμός δρόμου.

Κων/νος Χονδρός