«Γιορτή» και στην τοπική αγορά λόγω Δεκαπενταύγουστου

Πήραν ανάσα οι επαγγελματίες της πόλης λόγω του Δεκαπενταύγουστου και των επισκεπτών. Η δουλειά στα κρεοπωλεία αυξήθηκε κατά 30% και στα βενζινάδικα κατά 20%. Από χθες η αγορά επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πλήρης επαναφορά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε συνηθίσει τις ουρές στις τράπεζες και τα ΑΤΜ, αλλά οι καταναλωτές, λόγω του εορταστικού τραπεζιού δημιούργησαν ουρές και στα κρεοπωλεία. Από την Τετάρτη, πριν την μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, ξεκίνησε η ανοδική πορεία στις πωλήσεις αμνοεριφίων και άλλων ειδών κρέατος, ενώ η απόλυτη κορύφωση ήρθε την παραμονή της γιορτής. Η αύξηση που παρατηρήθηκε το διάστημα αυτό αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 30%, σε σχέση με ολόκληρη την προηγούμενη χρονική περίοδο. Οι καταναλωτές έκαναν τον προγραμματισμό τους, όπως είπε ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου κ. Βασίλης Παπαθανάσης και προετοιμάστηκαν κατάλληλα ώστε το γιορτινό τραπέζι να διαθέτει τα απαραίτητα. Το 60% των καταναλωτών προτίμησε τα αρνιά και τα κατσίκια, ενώ το υπόλοιπο 40% προτίμησε το χοιρινό και το μοσχάρι.

Η αύξηση αυτή και κατ επέκταση η καταναλωτική αυτή συμπεριφορά, θύμισε παλαιότερες εποχές, αλλά σταμάτησε γρήγορα, αναγκάζοντας όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να προσαρμοστούν και πάλι στα δεδομένα της συνηθισμένης ως τώρα αγοραστικής ροής.

Την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Παπαθανάση, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξεως του 20%, η οποία προήλθε από καταναλωτές που γνωρίζουν και εμπιστεύονται χρόνια την τοπική αγορά κρέατος, αλλά ζούνε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα από το Αγρίνιο και κατάγονται από την πόλη.

Τόσο η μεγάλη κίνηση τις ημέρες αυτές, όσο και η μεθεόρτια κίνηση, για τους κρεοπώλες της περιοχής είναι σχεδόν αναμενόμενη κάθε χρόνο, με κάποιες αυξομειώσεις, ανάλογα βέβαια την εποχή και τις εκάστοτε πολιτικοοικονομικές συγκυρίες. «Τα capital control επηρέασαν πολύ τους καταναλωτές, αλλά και εμάς, σε ότι αφορά τις προμήθειές μας και την εξόφληση των προμηθευτών μας» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά αρκετοί καταναλωτές επιθυμούσαν να κάνουν τις αγορές τους, ακόμη και για το κρέας τους και το γιορτινό τραπέζι με πιστωτικές κάρτες. Το φαινόμενο αυτό δεν είχε παρατηρηθεί τόσο έντονο ποτέ άλλοτε στην τοπική αγορά και πόσο μάλλον στην χρήση τους για την αγορά κρέατος.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλ/νίας και Λευκάδας κ. Δημοσθένη Κακούρη για μια κάποιο διάστημα, συγκεκριμένα από 10 Αυγούστου μέχρι και προχθές η κίνηση στα πρατήρια αυξήθηκε κατά 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις μετακινήσεις των ετεροδημοτών, οι οποίοι κατά ποσοστό 40% γέμιζαν το ρεζερβουάρ τους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των οδηγών γέμιζαν μέχρι τριάντα ευρώ, αν και υπήρχαν και αρκετέ περιπτώσεις που έδιναν και πενήντα ευρώ. Από χθες, σύμφωνα με τον κ. Κακούρη, εμφανέστατα η κίνηση επέστρεψε στα φυσιολογικά δεδομένα, αφού το μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών έχει επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του.

Βέβαια, υπάρχει και ακόμη ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών, που αναμένεται να αναχωρήσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Αυτό θα σημάνει την ολική επαναφορά, τόσο της τοπικής οικονομίας , όσο και των ρυθμών στους καθημερινούς ρυθμούς και για πολλούς στο «χειμερινό» τους πρόγραμμα και στους πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς.

Κων/νος Χονδρός