Προσπερνώντας τα Εμπόδια

Ο λέξη εμπόδια μπορεί να θυμίζει ορολογία μαραθώνιου ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η ίδια η ζωή μπορεί να μας θυμίζει δρόμο μετ’ εμποδίων. Τα εμπόδια που συναντάμε μπορεί να απαρτίζονται από ανατροπές, αποτυχίες και προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία των στόχων μας. Μπορεί να οφείλονται σε δικά μας λάθη και αποφάσεις, σε λάθη ή αποφάσεις τρίτων προσώπων ή στην ‘’μοίρα’’. Τα ανωτέρω σαφώς μας αποσυντονίζουν, μας αποδιοργανώνουν και ανάβουν κόκκινα λαμπάκια στον ψυχισμό μας. Ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και τα εμπόδια πρέπει να παρακαμφθούν. Το πώς αποτελεί τη μεγάλη ερώτηση. Η ψυχραιμία και η οργάνωση αποτελούν το βασικό συστατικό στην συνταγή της επιβίωσης ενώ οι βιαστικές και συναισθηματικά φορτισμένες κινήσεις την πλέον κακή επιλογή.

1.Καταρχήν όλοι ανεξαιρέτως έχουμε το δικαίωμα να ταραχτούμε μπροστά στην ανατροπή. Είναι φυσικό και επόμενο ο θυμός και το αίσθημα της λύπης. Ωστόσο αυτά τα συναισθήματα πρέπει να είναι προσωρινά και να μην περάσουν σε επίπεδο μονιμότητας. Σε περίπτωση που τα προβλήματα οφείλονται σε δικές μας επιλογές είναι λογικό να θυμώσουμε με τον εαυτό μας, το αυτομαστίγωμα όμως δεν προσφέρει λύσεις. Άλλωστε τα λάθη μας μπορούν αποτελέσουν τον καλύτερο δάσκαλο, η μόνη προϋπόθεση είναι να μην τα συνεχίζουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

2.Αφού πάρουμε το χρόνο για να ηρεμήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τη νέα κατάσταση έχει έρθει η ώρα να ανακάμψουμε και να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας. Η ψυχραιμία αποτελεί το βασικό σύμμαχο και η ενημέρωση και η σωστή πληροφόρηση πολύτιμο όπλο. Αφού αναλύσουμε το πρόβλημα μας και τους παράγοντες που το αποτελούν, συγκεντρώνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που μπορεί να συμβάλουν στην λύση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης αναλογούν στην φύση του κάθε προβλήματος και μπορεί να περιλαμβάνουν αρμόδιες υπηρεσίες, άτομα, νομοθετικά πλαίσια κτλ.

3. Όταν έχουμε πλέον συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες εξετάζουμε τις επιλογές μας και σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας. Πριν προβούμε σε μια ενέργεια είναι πάντα σημαντικό να ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, τι αποτελέσματα επιθυμούμε και να έχουμε λάβει υπόψιν τις πιθανές συνέπειες και το αντίκτυπο των πράξεων μας.

4. Επίσης είναι πάντα σκόπιμο να έχουμε εξετάσει τις εναλλακτικές μας επιλογές σε περίπτωση που η λύση μιας κατάστασης δεν είναι εφικτή. Η ύπαρξη εναλλακτικών μας προστατεύει από την ματαίωση και την απελπισία σε περίπτωση που η επίλυση του προβλήματος είναι ανέφικτη και μας βοηθά να συνεχίζουμε τη ζωή μας.

Παρά ταύτα στην ζωή μας υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχοντας περάσει το διάστημα του πένθους πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να σχεδιάσουμε τη ζωή μας στα πλαίσια των νέων δεδομένων. Η δυνατότητα της προσαρμογής αποτελεί βασική δεξιότητα του ανθρώπου. Όσο επίπονο και να είναι, κάθε τέλος αποτελεί μια καινούργια αρχή. Και κάθε νέα αρχή μια πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Άλλωστε η ζωή αποτελείται από χαρές και λύπες και το μεγαλύτερο βήμα προς την ευτυχία είναι να κατορθώσουμε να δεχόμαστε και τα δυσάρεστα όπως δεχόμαστε τα ευχάριστα.

Κ.Γ.