«Πλαστικό χρήμα» και αφορολόγητο

Άμεση σύνδεση του αφορολόγητου με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στο Βήμα FM, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Μία από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, είναι στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, το αφορολόγητο κ.λπ. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το τραπεζικό σύστημα».

Για να γίνει πιο συγκεκριμένος, λέγοντας: «Mε μία βεβαίωση που θα έρθει χρονικά από την τράπεζά (σ.σ. του φορολογούμενου) στην εφορία θα πιστοποιεί ότι »ο τάδε έχει χαλάσει τόσα με την πιστωτική του»».

Ο Τρ. Αλεξιάδης πρόσθεσε: «Με απλά πράγματα, εξυπηρετούμε τον πολίτη, ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή, είναι πολύ πιο απλό το σύστημα για τις υπηρεσίες. Απλά πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες, για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη».

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Ο ΕΝΦΙΑ έχει καθοριστεί ως προς την οροφή του το χρόνο, τα 2,65 δισ. ευρώ, είναι συγκεκριμένος ο στόχος. Δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη χρονιά. Μόλις τελειώσουμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προχωράμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στον Σεπτέμβριο, υπολογίζουμε ότι θα έχουν βγει. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σε πέντε δόσεις, θα ξεκινούν από τον Οκτώβριο. Για το 2016 μελετούμε πάρα πολλές αλλαγές και στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και στην εσωτερική κατανομή του φόρου, για να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις που λήγουν στις 26 του μηνός και προσέθεσε ότι έχει υποβληθεί περίπου το 85% των δηλώσεων.

πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών