Η ορθή κατανάλωση αλκοόλ

‘’Hangover” αποκαλούμε το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά που έχουμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο αντέχουμε.  Είναι καλοκαίρι, οι έξοδοι έχουν αυξηθεί και είναι πιθανό το ένα ποτάκι να φέρει το άλλο. Στην περιοχή μας άλλωστε φημιζόμαστε για πότες. Δεν το επικροτούμε αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας μπορεί να είναι επίπονα και μαρτυρικά. Ναυτία, έντονος και επίπονος πονοκέφαλος, κόπωση και ευαισθησία στο φως, είναι λίγα από τα συμπτώματα τις βραδινής κραιπάλης. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορούν να μας γλιτώσουν από αυτά:

Μην πιείτε! Εάν αυτό φαντάζει δύσκολο βασικό βήμα αποτελεί να γνωρίζουμε τα όρια μας. Ο Διεθνής οργανισμός Υγείας συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ εάν είσαι άντρας και 20 γραμμάρια εάν είσαι γυναίκα.

Φάτε! Η κατανάλωση μια επαρκούς μερίδας πριν την έξοδο επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ και μειώνει τη συγκέντρωση του στο αίμα . Επίσης τρώτε κατά τη διάρκεια της πόσης. Οι λιπαρές τροφές επίσης δείχνουν βοηθητικές καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση της αλκοόλης από το συκώτι και το έντερο.

Πιείτε Νερό. Το μαγικό υγρό! Ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτήρι αλκοόλ. Αλλά όχι μόνο. Πιείτε άφθονο νερό και πριν κοιμηθείτε. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία είναι βασική αιτία της δυσφορίας της επόμενης ημέρας. Προλάβετε την. Επίσης βάζετε νερό στο ποτό σας και πάγο.

Προσέχετε τι πίνετε. Μην μπερδεύεται τα ποτά που πίνετε. Πίνετε ένα συγκεκριμένο είδος αλκοόλ. Προτιμήστε μια μπύρα ή κρασί. Αποφεύγεται ποτά με ζάχαρη καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και έκτος αυτού πίνονται εύκολα και γρήγορα με αποτέλεσμα να χάσετε το μέτρημα. Επίσης επιταχύνουν την απορρόφηση της αλκοόλης, οδηγώντας ταχύτερα στη μέθη.

Μην παίρνετε αναλγητικά πριν τον ύπνο. Την επόμενη μέρα φάτε κάτι ελαφρύ (το μέλι αποτελεί εξαιρετική επιλογή )και άφθονο νερό και πιείτε καφέ ή τσάι. Την επόμενη μέρα εάν χρειαστεί πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ. Δώστε ένα διάλλειμα στον οργανισμό σας.

Και μην ξεχνάμε γυρίστε σπίτι με ασφάλεια. Ποτέ δεν οδηγούμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ αυτό εξασφαλίζει τόσο την δική μας ασφάλεια αλλά όσο και των γύρω μας.

 

Κ.Γ.