Για 2 μήνες καλυμμένες οι ακάλυπτες επιταγές

Με νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών για τη «λήξη» των ακάλυπτων επιταγών, θα επιχειρήσει -ενδεχομένως και σήμερα- η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω των capital controls για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα, τις οποίες έχουν στα χέρια τους επιχειρηματίες και οι οποίες έληξαν ή πρόκειται να λήξουν το προσεχές διάστημα, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για την αγορά, και η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και άλλους φορείς είναι να δοθεί δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς οι εκδότες τους να κινδυνεύουν με υπαγωγή στον «Τειρεσία».

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαβεβαίωσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλο. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον «Τειρεσία» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 20 Ιουλίου-31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά την τραπεζική αργία περίπου μία στις τρεις επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν αντίκρισμα, με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο νόμος που προβλέπει προθεσμία οκτώ ημερών μετά τις 20 Ιουλίου πριν σφραγιστούν, και 30 ημερών πριν από την ενεργοποίηση της μαύρης λίστας του «Τειρεσία», η αγορά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Σχετική πρόταση για τις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές υπέβαλε και η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) η οποία προτείνει να μην αναγγέλλονται όσες επιταγές εκδοθούν ή λήγουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2015 εφόσον εξοφληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ακόμη μία ανάσα για επιχειρηματίες και καταναλωτές σε ό,τι αφορά τη χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές προϊόντων από το εξωτερικό δίνεται μέσω των ερμηνευτικών διατάξεων της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ιντερνετικές αγορές

Συγκεκριμένα, καθορίζεται ημερήσιο όριο 300.000 ευρώ για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες (90.000 για την Attica Bank) για όποιον… προλάβει να κάνει αγορές ή πληρωμές μέσω διαδικτύου. Ετσι, ενώ συνεχίζει να απαγορεύεται ρητώς η ανάληψη μετρητών από κάρτες, επιτρέπεται η χρήση τους προκειμένου να γίνουν πληρωμές και παραγγελίες από το εξωτερικό. Η απόφαση αυτή αφορά μια σειρά από υπηρεσίες που διευκολύνουν τους εισαγωγείς, όσους κάνουν επαγγελματικά ταξίδια, τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές που ψωνίζουν μέσω internet, όμως το επιτρεπόμενο ποσό είναι πολύ μικρό.

Στο μεταξύ η εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Western Union Co ανακοίνωσε χθες ότι επαναλειτουργούν πλέον οι υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα. Οι πελάτες της θα μπορούν να λαμβάνουν εμβάσματα από το εξωτερικό σε 270 από τα 1.000 πρακτορεία του δικτύου της μέσω του Ιδρύματος Πληρωμών WorldBridge (Paylink) και των ΕΛΤΑ.

Λερναία Υδρα

Παρά τις βελτιώσεις που γίνονται μέρα με τη μέρα στο σκληρό καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, τα προβλήματα συνεχίζουν να θυμίζουν Λερναία Υδρα, καθώς για κάθε ένα που αντιμετωπίζεται ξεφυτρώνουν άλλα δύο.

Για παράδειγμα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτησε χθες από τις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας και την Εθνική Τράπεζα να γίνονται αποδεκτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω web banking των αμοιβών μηχανικών και των κρατήσεων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση διοικητικών πράξεων (π.χ. την έκδοση αδειών δόμησης). Μέχρι σήμερα οι πληρωμές αυτές γίνονταν μέσω γραμματίων είσπραξης από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Παράλληλα με κοινή επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι φορείς της αγοράς υπό τον ΣΕΒ ζητούν να ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν μεταξύ άλλων: να θεσπιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των συσσωρευμένων ζημιών με κέρδη της επόμενης δεκαετίας, να επιτραπεί ο συμψηφισμός χρεωστικών/πιστωτικών φόρων και ΦΠΑ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τον δημόσιο τομέα, να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική επιστροφή ΦΠΑ εντός 45 ημερών για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

πηγή: efsyn.gr