Η γλώσσα του σώματος

Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας πιστεύουμε ότι γίνεται μέσω της ομιλία. Ωστόσο οι λέξεις δεν είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας, τα μάτια, ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου , η στάση του σώματος, οι κινήσεις των χεριών στέλνουν τα δικά τους μηνύματα που πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά που περιγράφουν τα λόγια μας.

Όσο και να επιθυμεί κάποιος να πείσει με τα λογία του πολλές φορές η γλώσσα του σώματος τον προδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος μας λέει ψέματα αποφεύγει να μας κοιτάξει, βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα του ξύνει τη μύτη ή τα χείλη του. Τα χέρια του ασυναίσθητα κινούνται προς το στόμα προσπαθώντας να εμποδίσουν το ψέμα να βγει. Ο τόνος και η ένταση της φωνής επίσης μαρτυρούν πολλά για τις προσθέσεις, τη διάθεση αλλά και την προσωπικότητα μας (π.χ. συνήθως τα ντροπαλά άτομα μιλούν χαμηλόφωνα).

Επίσης τα χέρια αποτελούν το μεγαλύτερο μάρτυρα στην μη λεκτική επικοινωνία όταν είναι σταυρωμένα δείχνουν αμηχανία ή και άμυνα, οι έντονες κινήσεις δείχνουν την προσπάθεια να πείσουμε τον συνομιλητή μας ή και να επιβληθούμε. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι όταν οι παλάμες του συνομιλητή μας είναι ανοικτές είναι πιο εύκολο να αποδεχτούμε τα λεγόμενα του θεωρώντας ότι είναι ειλικρινείς και δεν κρύβει κάτι, ενώ οι κλειστές παλάμες που κοιτούν προς τα κάτω είναι σημάδι επιβολής εξουσίας. Επίσης όταν κάποιος μας μιλά και μας κουνά των δείκτη απευθείας σχηματίζουμε αρνητική άποψη θεωρώντας ότι μας κάνει κήρυγμα. Οι χειραψία επίσης είναι σημαντικό κομμάτι και μαρτυρά σημάδια για την προσωπικότητα μας και επηρεάζει στην διαμόρφωση πρώτης εντύπωσης. Μια άψυχη χειραψία σαφώς δεν κάνει την καλύτερη εντύπωση όπως επίσης και μια πολύ δυνατή, το καλύτερο είναι μια ζεστή χειρονομία που συνοδεύεται από ένα χαμόγελο.

Τα πόδια που κινούνται νευρικά δείχνουν στρες ή και την ανυπομονησία του συνομιλητή μας ακόμα και αn αυτός μιλά με ήρεμο και συγκροτημένο ύφος. Επίσης τα μάτια ενός ατόμου μαρτυρούν πολλά. Όταν αποφεύγει το βλέμμα μας δείχνει αμηχανία, θυμό, ότι κάτι κρύβει. Ενώ ένα βλέμμα απλανές μαρτυρά πολλές φορές τη βαρεμάρα του συνομιλητή μας.

Οι ηθοποιοί στηρίζονται στη γλώσσα του σώματος για να αποδώσουν καλύτερα το ρόλο τους, οι ψυχολόγοι για να κατανοήσουν τους ασθενείς τους, οι πολιτικοί για να πείσουν τον κόσμο. Μαθαίνοντας να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος μπορούμε να καταλάβουμε πολλά περισσότερα για τον συνομιλητή μας και τις προθέσεις του. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ερμηνεία των μηνυμάτων που νομίζουμε πως λαμβάνουμε.

Κ.Γ.