Τρόποι αντιμετώπισης του καύσωνα

Η εβδομάδα που διανύουμε τείνει να μας λιώσει…. και  ο Αύγουστος είναι ακόμα μπροστά μας και έρχεται υποσχόμενος ανάλογες θερμοκρασίες. Έτσι η συγκέντρωση χρήσιμων συμβουλών για αντιμετώπιση των καυτών κυμάτων αέρα που έρχονται επιθετικά κατά πάνω μας, μοιάζει αναγκαία. Πως λοιπόν μπορούμε με απλούς τρόπους να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών;

 • Πίνετε πολλά υγρά: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους έντονης ζέστης να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Το αίσθημα δίψας είναι το πρώτο σύμπτωμα της αφυδάτωσης οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών είναι επιτακτική. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ. Όσοι επιδίδονται  σε έντονες σωματικές ασκήσεις δεν πρέπει να παραλείπουν τη πρόσληψη υγρών.
 • Ντυθείτε κατάλληλα: Αποφεύγεται τα σκούρα ενδύματα καθώς αντανακλούν λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και απορροφούν περισσότερη. Προτιμήστε δροσερά υφάσματα, όπως αυτά που καταπολεμούν την εφίδρωση, και όχι στενά ρούχα που σας προκαλούν αίσθημα ασφυξίας.
 • Τρώτε ελαφρά γεύματα: Ελαφριά και συχνά γεύματα είναι η κατάλληλη επιλογή για τις ημέρες του καλοκαιριού. Αποφύγετε τα ζεστά φαγητά και τα βαριά γεύματα, τα οποία προσθέτουν θερμότητα στο σώμα σας. Λαχανικά και φρούτα αποτελούν την καταλληλότερη  επιλογή αυτών των περιόδων καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχουν υγρά, ενισχύοντας έτσι την υγρασία του σώματος.
 • Προστατευθείτε από τον ήλιο: Φροντίστε να προστατεύσετε κάθε εκατοστό επιδερμίδας που παραμένει εκτεθειμένο στον ήλιο, εφαρμόζοντας αντηλιακή κρέμα. Διαλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή μεγαλύτερο και επαλείψτε τις επιφάνειες του σώματός σας τουλάχιστον 30 λεπτά προτού εκτεθείτε στον ήλιο. Επαναλάβετε την εφαρμογή αντηλιακού, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, καθώς αυτές τις ώρες το ηλιακό μένος βρίσκεται στο αποκορύφωμα του. Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε το κεφάλι σας.
 • Παραμείνετε σε κλιματιζόμενους χώρους: Εάν δεν διαθέτεται κλιματιστικό στο σπίτι ή φοβάστε το λογαριασμό της ΔΕΗ μπορείτε να προσφύγετε σε δημόσια βιβλιοθήκη ή άλλη δημόσια υπηρεσία, σε κάποιο café, σε φίλους σας ή σε κάποιο άλλο μέρος που διαθέτει air-condition. Ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε χώρο με κλιματισμό, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρήσει μέρος της «δροσιάς» του και στην συνέχεια της ημέρας.
 • Δροσιστείτε σε παραλίες ή πισίνες: Οι βουτιές στο νερό αποτελούν μια όαση αυτής της περιόδου. Εάν έχετε τη δυνατότητα η προσφυγή σε κάποια κοντινή παραλία ή σε κάποια πισίνα αποτελεί εξαιρετικό μέσο αντιμετώπισης.
 • Πολλά δροσερά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας: Καλό είναι να μην σπεύδετε αμέσως μετά την έκθεσή σας στον καύσωνα, για να μην αλλάξετε απότομα την θερμοκρασία του σώματός σας. Υγρά πανιά στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού αποτελούν επίσης προστατευτικά μέτρα.
 • Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις και αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με μέσα μαζικών συγκοινωνιών.
 • Προστατέψτε τις ευπαθείς ομάδες: Σε αυτές ανήκουν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, βρέφη και παιδία, παχύσαρκοι και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Διατηρείστε συχνή επικοινωνία με τους δικούς σας ανθρώπους και συμβουλέψτε τους να παραμένουν σε δροσερά μέρη. Εφαρμόστε τις ανωτέρω συμβουλές και για τα παιδιά σας. Περιορίστε την έκθεση τους στον ήλιο και πότε αυτή να μη γίνεται χωρίς καπέλο και αποφεύγεται την παραμονή τους σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους ιδιαίτερα για την λήψη και δοσολογία φαρμάκων καθώς κάποια από αυτά αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
 • Ενημερωθείτε για τους κίνδυνους: Η αντιμετώπιση των κινδύνων προϋποθέτει τη γνώση τους. Τέτοιοι αποτελούν η ηλίαση και η θερμοπληξία. Ενημερωθείτε για αυτές και τις πρώτες βοήθειες που μπορείτε να παράσχετε σε τέτοιες περιπτώσεις.
 • Οικολογικές συμβουλές δροσιάς για το σπίτι: Ο πλανήτης κινδυνεύει και η τσέπη μας το ίδιο έπειτα από τις αυξήσεις της ΔΕΗ. Αν και το κλιματιστικό αποτελεί βάλσαμο αυτή τη περίοδο η χρήσης του αποφεύγεται από πολλούς. Τρόποι λοιπόν να κρατήσουμε τη ζέστη εκτός, αποτελούν: Η τοποθέτηση ανοιχτόχρωμων  κουρτινών ή ρολών στα παράθυρα για να εμποδίσετε τη ζέστη από τον απογευματινό ήλιο. Επίσης  η δημιουργία εστιών πρασίνου στο παράθυρα του σπιτιού αποτελεί φυσική πηγή δροσιάς. Η κίνηση του αέρα μέσα στο σπίτι κατά τους θερμούς μήνες, ακόμα και ανεπαίσθητη, κάνει μεγάλη διαφορά όχι όμως κατά τη διάρκεια της μέρας Διατηρήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και το σπίτι μπορεί να μείνει αναπάντεχα δροσερό. Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα στο ταβάνι για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα και να δροσίσετε το δωμάτιο χωρίς να καταναλώσετε πολλή ενέργεια.

Κ.Γ.