Σε αφανισμό τα φροντιστήρια| Δυσβάστακτα τα δίδακτρα για τους γονείς

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής παιδείας. Θα αυξηθεί η παραπαιδεία Σε αφανισμό τα φροντιστήρια-δυσβάστακτα τα δίδακτρα για τους γονείς Ψηφίστηκε ο νόμος θηλιά για τα…

φροντιστηριο-10_800x600

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής παιδείας. Θα αυξηθεί η παραπαιδεία

Σε αφανισμό τα φροντιστήρια-δυσβάστακτα τα δίδακτρα για τους γονείς

Ψηφίστηκε ο νόμος θηλιά για τα ελληνικά ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης φροντιστήρια και για τις ελληνικές οικογένειες που θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν κατά 23% επιπλέον τα φροντιστήρια των παιδιών τους

 

 

Αναστάτωση έχει επικρατήσει στον κλάδο της εκπαίδευσης, αλλά και στους γονείς όλων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το νέο μέτρο που ψηφίστηκε και προσθέτει στα ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης φροντιστήρια Φ.Π.Α 23% από το μηδέν που ήταν μέχρι τώρα, την στιγμή που υπάρχει η έκτη οδηγία του συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 17ης Μαΐου του 1977,η οποία προβλέπει και επιτάσσει τα κράτη μέλη να απαλλάσσουν τις υπηρεσίες εκπαίδευσης από την καταβολή Φ.Π.Α. Παράλληλα όμως και πέραν αυτού, στα ελληνικά φροντιστήρια επιβάλλεται φορολογία 29% και μαζί με το 23% που θα είναι ο Φ.Π.Α, η φορολογία για τον κλάδο θα αγγίζει το 52%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν στο 100% την προκαταβολή του φόρου για τα φροντιστήρια.

Οι γονείς και οι μαθητές των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν εκ νέου τα μαθήματα και θα ισχύει το 23% στον Φ.Π.Α, θα κληθούν να βάλουν το χέρι τους βαθύτερα στην τσέπη. Συγκεκριμένα, σε ένα παιδί που ζει στο Αγρίνιο, την Αιτωλ/νία, αλλά και ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα και παρακολουθεί μαθήματα σε ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και ακολουθεί το κλασσικό πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων, κατά μέσο όρο τα δίδακτρα του, σε ετήσια βάση, είναι 1.450 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως από τον Σεπτέμβριο τα δίδακτρα του θα εκτοξευτούν στα 1.783,5 ευρώ. Ακόμη, ένας μαθητής, κατά κανόνα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα γραφτεί και θα παρακολουθεί μαθήματα αγγλικών πρώτου επιπέδου, από 60 ευρώ που πλήρωνε ως τώρα, από τον Σεπτέμβριο θα πληρώνει 73,80 ευρώ. Κάποιος άλλος, επιπέδου πιστοποίησης, κάτι που είναι υποχρεωτικό πλέον, από 200 ευρώ που πληρώνει τώρα, τον Σεπτέμβριο θα κληθεί να πληρώσει 246 ευρώ.

Οι φροντιστές με την φορολογία αυτή που τους επιβάλλεται, καλούνται με το εναπόμειναν ποσοστό του κέρδους τους, δηλαδή το 48%, να καλύψουν τους μισθούς και την ασφάλιση των καθηγητών τους, τα ενοίκια, τα πάγια και έκτακτα έξοδα των φροντιστηρίων τους, αλλά και να ζήσουν, κάτι που είναι αδύνατον, όπως λένε. Η κατάσταση αυτή συνεπώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα αρκετά φροντιστήρια και κατ επέκταση στην ανεργία πολλούς εκπαιδευτικούς, αφού λ.χ για να λειτουργήσει ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης χρειάζεται περίπου δέκα καθηγητές. Ταυτόχρονα, το ακόμη πιο τραγελαφικό στοιχείο της κατάστασης είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως προϋπηρεσία στους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων τις διδακτικές τους ώρες ή τα χρόνια εργασίας τους στα φροντιστήρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(απο δεξιά) Χρήστος Κοσμάς - Γιώργος Ξυγκάς

Σύμφωνα με τους φροντιστές, αν ο νόμος αυτός, που ψηφίστηκε από τους Έλληνες βουλευτές και ήταν πρόταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εφαρμοστεί, εκτός του ότι πολλά φροντιστήρια θα κλείσουν και η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, θα ακμάσουν τα ιδιαίτερα, τα οποία δεν αποδίδουν κανέναν φόρο, καμία εισφορά στο Ι.Κ.Α ή την Δ.Ο.Υ και αυτομάτως η παραπαίδια θα «οργιάσει», ενώ το κράτος θα χάσει εκατομμύρια. Στην παρούσα φάση, στο Αγρίνιο υπάρχουν περισσότερα από πενήντα αδειοδοτημένα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης παιδείας, ενώ στην Αιτωλ/νία ξεπερνούν πιθανότατα στο σύνολό τους τα εκατό.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει Φ.Π.Α στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, διότι δεν υπάρχει κάτι που να το συμψηφίζει, αφού η παιδεία, η εκπαίδευση, δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό. Προσφέρουμε κοινωνικό έργο και παιδεία, εφαρμόζουμε με κάθε λεπτομέρεια, γιατί έτσι πρέπει και έτσι προβλέπεται, όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και το κράτος μας θέλει αντιπάλους του» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Κοσμάς και το μέλος του Δ.Σ κ. Γιώργος Ξυγκάς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Νίκη Κοντοσόρου

Η εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου PALSO Αιτωλ/νίας (Σύλλογος των Ξενόγλωσσων Φροντιστηρίων) κα. Νίκη Κοντοσόρου δήλωσε: «Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε πολύ χαμηλές τιμές εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να μπορεί ο καθένας να σπουδάσει τα παιδιά του. Παράγουμε έργο στη ξενόγλωσση εκπαίδευση, δημιουργούμε ικανά στελέχη στη βαριά βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας στον Τουρισμό και όχι μόνο. Στα κέντρα ξένων γλωσσών προσφέρουμε λαϊκή μόρφωση, δεν είμαστε παραπαιδεία. Παραπαιδεία είναι τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα, που εκτός από την παροχή κάκιστης ποιότητας εκπαίδευση αποτελούν και διακίνηση μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Τι έκαναν γι αυτό οι μέχρι τώρα υπεύθυνοι αλλά και οι κυβερνήσεις για την πάταξη αυτού του καταστροφικού φαινομένου; Ως εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου PALSO Αιτωλ/νίας εκφράζω την αγανάκτηση και την απόγνωση όλων των συναδέλφων μας, μιας και ο κλάδος μας οδηγείτε σταδιακά σε αφανισμό».

Κων/νος Χονδρός