Τελετές με δόσεις

Με την πλάτη στον τοίχο τα γραφεία κηδειών

Τελετές με δόσεις

Από πενήντα ευρώ ξεκινάνε οι δόσεις για τις τελετές που αναλαμβάνουν τα γραφεία τελετών, ενώ οι δαπάνες των νεκρώσιμων ακολουθιών και των παρελκόμενων διαδικασιών δεν ξεπερνούν τα χρήματα που δικαιολογούν τα ταμεία. Μόνο το 5%  των πελατών των γραφείων αυτών πληρώνει τοις μετρητοίς και διαθέτει επιπλέον χρήματα

 

 

Οι κλειστές τράπεζες, αλλά και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, επηρέασε και τον κλάδο των γραφείων τελετών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλ/νία, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου. Η διαφορά βέβαια είναι μεγάλη μεταξύ της ελληνικής περιφέρειας και των μεγάλων αστικών κέντρων με τους επαγγελματίες της περιφέρειας να βγαίνουν αρκετές φορές ζημιωμένοι. Η διαφορά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι στον τρόπο δουλειάς.

Στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τα γραφεία τελετών λειτουργούν ως προς την πληρωμή τους σχεδόν εφάπαξ, συγκεκριμένα με δύο δόσεις. Το μισό ποσοστό των χρημάτων προκαταβάλλεται από τα οικία πρόσωπα του εκλιπόντος και η εξόφληση γίνεται αμέσως μετά την ταφή, στον χώρο του κοιμητηρίου. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τρόπος εξόφλησης αποτελεί και την σχεδόν μοναδική συμφωνία, βάση της οποίας θα κριθεί αν θα αναλάβει την τελετή το γραφείο τελετών ή όχι.

Στην περιφέρεια τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά, εντελώς αντίθετα. Τα γραφεία τελετών αναλαμβάνουν την ταφή με όλες τις παρελκόμενες διαδικασίες και αναγκάστηκα αμείβονται, κατά την πλειοψηφία των περιπτώσεων, με δόσεις. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό στα γραφεία τελετών της ελληνικής περιφέρειας είναι διότι  ο συγκεκριμένος κλάδος στην περιφέρεια επηρεάζεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές, αφού δεν υπάρχει η ανωνυμία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου περίπου το 5% των οικείων προσώπων των αποθανόντων πληρώνει τοις μετρητής, ενώ την ίδια στιγμή, το υπόλοιπο ποσοστό των πελατών πληρώνει με δόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν και από πενήντα ευρώ, στην παρούσα φάση, που οι τράπεζες είναι κλειστές, ενώ το ποσοστό της πληρωμής κατά την υπόλοιπη περίοδο αυξάνεται ίσως κατά εκατό με διακόσια ευρώ. Πλέον, ελάχιστοί είναι αυτοί που δαπανούν δύο με τρις χιλιάδες για μια κηδεία, χρήματα τα οποία στο παρελθόν, προ πενταετίας, ήταν ίσως αναμενόμενα για τέτοιες τελετές.

Εκτός του ελάχιστου ποσοστού που πληρώνουν και τοις μετρητοίς, η συντριπτική  πλειοψηφία του κόσμου διαθέτει για τις τελετές των αγαπημένων τους προσώπων του «έφυγαν», όσα χρήματα τους δικαιολογεί το ταμείο που ανήκουν, δηλαδή, μεταξύ επτακοσίων πενήντα ευρώ και το ανώτερο χιλίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Επίσης, ουκ ολίγες φορές, οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών χάνουν εντελώς τα χρήματά τους, αφού οι συγγενείς καταβάλουν κάποιο ποσοστό από τα χρήματα και δεν εξοφλούν. Οι επαγγελματίες του κλάδου ακόμη, λόγω της κρίσης, τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να κόβουν το τιμολόγιο, στο οποίο για να κοπεί είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ένδειξη «εξοφλήθη» ώστε να το παραδώσουν στα οικία πρόσωπα του αποθανόντος, τα οποία θα εισπράξουν τα έξοδα την κηδείας από το ταμείο. Για τον λόγο αυτό και εκμεταλλευόμενοι κάποιοι την γνωριμία τους με τους ανθρώπους των γραφείων τελετών, καθυστερούν για μήνες την εξόφληση ή την εξ ολοκλήρου πληρωμή των γραφείων, με αποτέλεσμα τα γραφεία με την σειρά τους να φορολογούνται με 26% για την δουλειά, της οποία ποτέ δεν εισέπραξαν τα χρήματα και επιπλέον πρέπει να πληρώσουν και τους προμηθευτές τους, οι οποίοι, αυτή την περίοδο, χωρίς μετρητά, δεν τους προμηθεύουν ούτε τα απαραίτητα υλικά για μια τελετή.

Κων/νος Χονδρός