Αγρίνιο: Πτώση μέχρι και 70% στην λαϊκή αγορά

«Χαρτζιλίκι» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα που βγάζουν στην λαϊκή αγορά  

Οι άνθρωποι της λαϊκής αγοράς δείχνουν την αλληλεγγύη τους εμπράκτως και δίνουν δωρεάν και από τους πάγκους τους προϊόντα σε άτομα που τα έχουν ανάγκη και τα γνωρίζουν πλέον προσωπικά. Τι δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για την κατάσταση στον κλάδο τους

Η δυσπραγία των πολιτών στην παρούσα φάση και κατά τους προηγούμενους μήνες αποτυπώνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της αγοράς, ακόμη και στην λαϊκή αγορά που ανέκαθεν αποτελούσε το αποκούμπι της ελληνικής οικογένειας. Εδώ και χρόνια, μια επίσκεψη στην λαϊκή αγορά ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας για ολόκληρη την εβδομάδα με ελάχιστα χρήματα, που σχεδόν πάντα ήταν τόσο λιγοστά που οι τιμές τις λαϊκής αγοράς ήταν εκτός ανταγωνισμού.

Τα τελευταία χρόνια, στις λαϊκές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και του Αγρινίου, πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι, μετά την λήξη τους, διαλέγουν τα εναπομείναντα καλά προϊόντα, τα οποία οι παραγωγοί εγκαταλείπουν στο σημείο, για να τα βάλουν στο τραπέζι τους και να γευτούν το εκάστοτε προϊόν που οι οικονομικές συνθήκες τους απαγορεύουν να αγοράσουν, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια δούλευαν για να ζήσουν αξιοπρεπώς στα χρόνια της συνταξιοδότησής τους και έπειτα.

Τα δεδομένα πλέον άλλαξαν, όχι όμως προς το καλύτερο, αλλά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη «καλύπτει» το βάρβαρο πρόσωπο της πραγματικότητας. Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, όπως και αυτοί του Αγρινίου, δείχνουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, δίνοντας κατ ευθείαν από τον πάγκο τους και φυσικά δωρεάν τα προϊόντα που θέλουν οι ηλικιωμένοι, αφού πλέων όσοι διάλεγαν ή και ακόμη διαλέγουν και μαζεύουν τα εναπομείναντα προϊόντα την στιγμή που οι παραγωγοί αδειάζουν τους πάγκους τους είναι γνώριμα πρόσωπα για τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς. Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα, δεδομένης αυτής της αλληλέγγυας κατάστασης, έχει σχεδόν εκλείψει και η σακούλα με τα καλά προϊόντα που άφηναν οι άνθρωποι της λαϊκής κρεμασμένη σε μια άκρη, με σκοπό να την πάρουν αυτοί που την έχουν ανάγκη.

Βέβαια, η κατάσταση και για τους ίδιους τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς είναι δύσκολη και αποτυπώνεται καθημερινά, τόσο με τις ανθρώπινες συμπεριφορές, όσο και στους αριθμούς, στους τζίρους δηλαδή βγάζουν τον τελευταίο καιρό σε σύγκριση με αυτούς που έβγαζαν στο παρελθόν. «Χαρτζιλίκι» χαρακτηρίζουν πλέον αρκετοί παραγωγοί και έμποροι της λαϊκής αγοράς τα χρήματα που τους απομένουν κάθε φορά που κάνουν ταμείο, μετά από μια λαϊκή αγορά.

Ο κ. Κων/νος Γατζούδης δήλωσε: «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, μπορούμε να πούμε ότι η πτώση της είναι περίπου στο 70% και αυτό είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε. Πρώτα, στη λαϊκή ο κόσμος έρχονταν και με πενήντα ευρώ, ενώ τώρα έρχεται με δέκα ευρώ ή και λιγότερα, μέχρι και με δύο ευρώ. Σπάνια κάποιος να έχει είκοσι ευρώ. Βοηθάμε τους καταναλωτές και με τις τιμές και με κάθε άλλο τρόπο. Ο κόσμος κοιτάζει κυρίως την χαμηλότερη τιμή».

Ο κ. Βασίλης Τσέλιος δήλωσε: «Η κατανάλωση μειώθηκε τουλάχιστον κατά  70%, ο κόσμος περνάει και αγοράζει πολύ ελάχιστα προϊόντα ή ακόμη περνάει και για βόλτα. Δεν ευθύνεται το κλείσιμο των τραπεζών. Τώρα ο κόσμος δαπανά μέχρι επτά με οκτώ ευρώ το πολύ και αυτά όταν τα έχει. Βοηθάμε πάντα τους καταναλωτές με κάθε τρόπο και με τις τιμές μας. Στις λαϊκές αγορές δεν είμαστε μεγαλέμποροι μελοπαραγωγοί ή από αλυσίδες καταστημάτων ,είμαστε άτομα του μόχθου και μεταξύ μας καταλαβαινόμαστε, στρογγυλοποιούμε τις τιμές προς τα κάτω πάντα. Πολλές φορές μας ζητάνε και μόνοι τους ντομάτες, κολοκύθια κλπ».

Ο κ. Ζώης Κουμάζης δήλωσε: «Η αγοραστική δύναμη το κόσμου είναι πεσμένη σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Θεωρώ ότι έχουμε να δουλέψουμε από τις 20 Ιουνίου. Με τις κλειστές τράπεζες ο κόσμος ψωνίζει ελάχιστα. Πρώτα οι πελάτες ψώνιζαν μέχρι επτά οκτώ ευρώ, ενώ πλέον ψωνίζουν περίπου τέσσερα ευρώ. Εμείς ως παραγωγοί έχουμε σοβαρό θέμα με τα εφόδια. Οι γεωπόνοι πιστώνουν μόνο σε πολύ φερέγγυα άτομα, για ελάχιστο όμως χρονικό διάστημα. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Ο κόσμος μαζεύει ντομάτες κολοκυθάκια κλπ, να έρθεις να δεις τι γίνεται στο τέλος και λίγο πριν το τέλος της λαϊκής. Στην αρχή υπήρχαν κάποια άτομα, αλλά τώρα έρχονται  περισσότεροι».

Η κα. Ελένη Καρδάρα δήλωσε: «Η κίνηση έπεσε, η κρίση μας επηρέασε πάρα πολύ και δεν δουλεύουμε. Λόγω των τραπεζών ο κόσμος φοβάται πάρα πολύ, παίρνουν όσο πιο φθηνά προϊόντα γίνεται και σε μικρές πολύ ποσότητες. Πριν θα έδινε ένα ευρώ για να ψωνίσει δύο κιλά, τώρα δίνει ένα ευρώ και να πάρει πέντε κιλά. Ο καταναλωτής συνολικά μπορεί να αφήσει στην λαϊκή αγορά το πολύ δέκα ευρώ, ενώ παλιότερα ψώνιζε πολύ πιο ελεύθερα. Τώρα φοβάται πάρα πολύ».

Ο Πρόεδρος τoυ Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών δήμου Αγρινίου κ. Ηλίας Δρακόπουλος δήλωσε: «Όλο ο κόσμος είναι στην αβεβαιότητα, δεν ξέρει πώς να κάνει κουμάντο τα λεφτά του, έχει λίγα χρήματα, έχει να χαλάσει αφού στην λαϊκή αγορά έχουμε πολύ φθηνά προϊόντα, είμαστε τόσο ανταγωνιστικοί που είμαστε εκτός ανταγωνισμού και απέναντι στα μανάβικα και στα mini market και στις μεγάλες αλυσίδες. Ο μήνας Ιούλιος που για την λαϊκή αγορά ήταν πάντα νεκρός μήνας, λόγω του ότι ο κόσμος περιορίστηκε ως προς την ρευστότητα, αναγκάστηκε να παραμείνει στην πόλη και να έρχεται στην λαϊκή. Δίνει λιγότερα λεφτά αλλά τα δίνει και έρχεται, ενώ εμείς μειώσαμε κατά πολύ τις τιμές μας. Χαλάει τα ίδια τα λεφτά με ρέγουλα. Και το μπάνιο του θα κάνει και τα ψώνια του θα πάρει. Με είκοσι ευρώ στην λαϊκή ψωνίζεις για όλη την εβδομάδα και φρούτα και λαχανικά για όλη την οικογένεια και ψωνίζεις πάντα φρέσκα προϊόντα. Υπάρχει κόσμος που ζητά βοήθεια, τους γνωρίζουμε, έχουμε αναπτύξει σχέσεις και γνωρίζουμε και τις ανάγκες τους και βοηθάμε.

Στο τέλος της αγοράς δίνουμε εμείς προϊόντα από τους πάγκους μας χωρίς χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και τους ξέρουμε. Η λαϊκή αγορά του Αγρινίου και κάθε αγορά απευθύνεται στον λαϊκό και τον φτωχό κόσμο. Απευθυνόμαστε  στον μέσο έλληνα και του λέμε να έρχεται στην λαϊκή και να μας στηρίζει, αφού και μείς είμαστε κομμάτι απ αυτούς, οι δικές μας οικογένειες είναι συγγενείς, φίλοι γνωστοί μ αυτούς. Αυτά τα λίγα χρήματα που έχουμε ως χώρα πρέπει να μας εξυπηρετούν όλου, να φέρνουμε όλοι τις ανάγκες μας βόλτα και να βοηθούμαστε όλοι».

Κων/νος Χονδρός