Μάρδας: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες, παραμένουν τα 60 ευρώ

Τη διαβεβαίωση ότι τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν αλλάζουν ο περιορισμός στις αναλήψεις και το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, ενώ σήμερα Παρασκευή θα διευκρινιστεί εάν θα μπορεί κάποιος να λάβει σωρευτικό το ποσό που δικαιούται.

«Δεν μπορεί δηλαδή να πηγαίνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο. Ό,τι γινόταν, θα γίνεται. Απλώς διευρύνεται ο κύκλος παροχής υπηρεσιών, με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό» είπε.

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις ο κ. Μάρδας ανέφερε πως εάν κάποιος έχει μία προθεσμιακή κατάθεση και λόγω ανάγκης θέλει να τη σπάσει, μπορεί να το κάνει, να πληρώσει δηλαδή τις υποχρεώσεις του, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να το ανανεώσει ή να το βάλει στον τραπεζικό λογαριασμό.

Για τις επιταγές, είπε ότι τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό και δεν γίνεται ανάληψη μετρητών. «Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, «μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εφοπλιστές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, μόλις οι τράπεζες ανοίξουν τότε θα είναι δυνατή και η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες. «Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του» είπε.

Τέλος, για τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου ο κ. Μάρδας είπε ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. «Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα».
Newsroom ΔΟΛ