Αιτωλ/νία: Στροφή στην ασφάλεια… λόγω κρίσης

Αυξήθηκαν και οι περιπολίες των εταιριών security και των πωλήσεων χρηματοκιβωτίων  

Αύξηση στις πωλήσεις και στην ζήτηση προσφορών για συστήματα ασφαλείας σημειώνεται στην τοπική αγορά. Οι κάτοικοι της περιοχής δαπανούν μεταξύ χιλίων και δύο χιλιάδων ευρώ για τον εξοπλισμό των σπιτιών τους με κάμερες και συναγερμούς

Τα νέα οικονομικά και συνεπώς κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν και συνεχίζουν να διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και των μικρότερων, όπως το Αγρίνιο.

Στο παρελθόν, προ τριετίας τουλάχιστον, μόνο 35% με 45% των Αγρινιωτών χρησιμοποιούσε υπηρεσίες και συστήματα ασφαλείας στο σπίτι του ή στον επαγγελματικό του χώρο, ενώ από το ποσοστό αυτό, περίπου το 45% με 50% εξόπλιζε την επιχείρησή του, αφού εκεί υπήρχε το εμπόρευμα που κόστιζε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τότε στην περιοχή του Αγρινίου υπάρχουν δύο «κατηγορίες» πολιτών: Κάποιοι που χρησιμοποιούν μόνο έναν συναγερμό και κάμερες και κάποιοι άλλοι που επιλέγουν πιο πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας, που συνήθως «συνοδεύονταν» και από άλλες υπηρεσίες, όπως περιπολίες ή στατικές φυλάξεις.

Σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν και αντιστράφησαν. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και του γεγονότος ότι εδώ και κάμποσους μήνες οι πολίτες περίμεναν στις ουρές των προ καιρού ανοιχτών τραπεζών και σήμερα των ΑΤΜ βγάζοντας χρήματα και μεταφέροντάς τα στα σπίτια τους, οι προτεραιότητες άλλαξαν και οι πολίτες δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια πρωτίστως των σπιτιών τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς που αποταθήκαμε η ζήτηση για συναγερμούς και κάμερες αυξήθηκε κατά περίπου 20% με 25%, ενώ από τους υπάρχοντες πελάτες σημειώνεται αύξηση των περιπολιών στα σπίτια τους κατά τουλάχιστον 20% με 25%. Συγκεκριμένα, πολλοί εξ αυτούς που είχαν συμφωνήσει να γίνονται περιπολίες στα σπίτια του τρις φορές και κυρίως νυχτερινές και πρωινές ώρες, τώρα πια ζήτησαν οι περιπολίες να αυξηθούν στις έξι ή ακόμη και στις οκτώ. Αντίστοιχο και ίσως μεγαλύτερο είναι επίσης το ποσοστό των υπαρχόντων πελατών των εταιριών, που διέθεταν συστήματα ασφαλείας, αλλά μέχρι τώρα δεν τα είχαν συνδεδεμένα με το κέντρο λήψης σημάτων των εταιριών και τους τελευταίους μήνες σπεύδουν να το κάνουν, αφού τo επιπλέων κόστος που επιβαρύνονται είναι σε μηνιαία βάση περίπου δέκα με δεκαπέντε ευρώ, ενώ μέσω του κέντρου λήψης της εταιρίας φύλαξης ενημερώνονται οι ίδιοι αμέσως ή η αστυνομία.

Επίσης, το ενδιαφέρον για την ενημέρωση περί υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρίες security και το κόστος των υπηρεσιών αυτών, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εκτοξευτεί κατακόρυφα, ίσως έχει ξεπεράσει το 30%, αλλά μικρό είναι το ποσοστό των ενδιαφερόμενων που τελικά υλοποιεί τις επιλογές του για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας, είτε αυτά είναι κάμερες, είτε συναγερμοί ή και τα δύο μαζί ή ακόμη και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με περιπολίες, παρ ότι το κόστος τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας ξεκινάει από τα τετρακόσια ευρώ, εν αντιθέσει με το παρελθόν που το κόστος ξεκινούσε από πολύ υψηλότερο χρηματικό ποσό. Οι πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ξοδεύουν για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας μεταξύ χιλίων και δύο χιλιάδων ευρώ, ενώ τα ζευγάρια συνταξιούχων εκφράζουν περισσότερο το ενδιαφέρων τους για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού, αλλά και οι οικογενειάρχες κυρίως για τις στιγμές που είναι μέσα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα επίσης με επαγγελματίες που αποταθήκαμε, αλλά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπάρχουν «νέοι» πελάτες, που εντοπίζονται κυρίως στην αγορά μικρών και μεσαίων χρηματοκιβωτίων, συνήθως με κωδικούς ασφαλείας. Παράλληλα, υπάρχουν και πολίτες που καταφεύγουν τους τελευταίους μήνες  στην τοποθέτηση πρωτίστως κλειδαριών ασφαλείας, αλλά και πορτών ασφαλείας και ενισχυμένων ρολών. Σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες, πριν αυτές κλείσουν, το ποσοστό που προμηθεύτηκαν εγγυημένα και με προδιαγραφές χρηματοκιβώτια μπορεί να αγγίζει,  στο επίπεδο του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, περίπου το 15%, ενώ εικάζεται πως είναι αντίστοιχο και ίσως μεγαλύτερα το ποσοστό όλων όσων πήραν χρηματοκιβώτια χωρίς καμία πιστοποίηση ή ενσωματωμένο εξάρτημα συναγερμού για να εξυπηρετηθούν και να τους κοστίσει πολύ φθηνότερα, αφού αυτά δεν χρειάζονται ειδική εγκατάσταση ή «πάκτωμα».  Στον κλάδο αυτό, όπως προαναφέραμε, οι πελάτες που θεωρούνται ως «νέοι» είναι αυτοί που για πρώτη φορά καταφεύγουν στην αγορά χρηματοκιβωτίων, ενώ αντίστοιχο, αλλά ελαφρός μικρότερο ποσοστό, έχει τοποθετήσει κλειδαριές ασφαλείας.

Κων/νος Χονδρός