Σύγχυση με τις νέες ελληνικές προτάσεις – «Δεν υπάρχουν», λένε οι Ευρωπαίοι, «Μήπως δεν τους αρέσουν;», απαντά το Μαξίμου

Σύγχυση στο αν υπάρχουν ή όχι ελληνικές προτάσεις υπάρχει μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και σχετικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. «Πιστέψαμε πως θα υπήρχαν γραπτές προτάσεις. Θέλουμε νέο κείμενο που θα αποσταλεί. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση, όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι περιορισμένος ο χρόνος. Δεν θα δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ εμείς γιατί είναι ανεξάρτητη. Εκείνη αποφασίζει. Θέλω να ελπίζω πως αύριο το πρωί θα έχουμε τη νέα αίτηση και από εκεί και μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και έτσι θα αρχίσουμε πάλι επίσημα τη διαδικασία όπως οφείλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση του σύντομου Eurogroup o Πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε μεν ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση αλλά πρόσθεσε ότι “πάλι δεν έχουμε κάτι γραπτό. Περιμένουμε γραπτές προτάσεις”.

“Δεν έχουμε τη βάση ώστε να εξετάσουμε ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM. Δίχως αλληλεγγύη και δίχως τροποποιήσεις δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Σήμερα θα συζητήσουμε το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε – Μας μένουν ημέρες και όχι εβδομάδες. Θα ακούσουμε τι θα μα πεις ο Έλληνας πρωθυπουργός”, δήλωσε από την πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ.

“Περιμένουμε τις προτάσεις της Ελλάδας. Η ευθύνη αυτή ανήκει στην Ελλάδα. Κάποιες προτάσεις εκφράστηκαν προφορικά στο Eurogroup και όχι στο σύνολό τους. Όλα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνεχώς με την Ελλάδα”, δήλωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουα Ολάντ.

Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι προχώρησαν σε αιχμηρό σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο: «”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν «δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».

Nα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναπτύχθηκαν προφορικά στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή:aftodioikisi.gr