Οι Συγκεντρώσεις του «Ναι» και του «Όχι» στο Αγρίνιο

Η συγκέντρωση του «ναι» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και του «όχι» χθες το βράδυ στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση για το «ναι»

Το βράδυ της Πέμπτης, στις εννιά, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των υποστηρικτών του «Ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας κα. Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας κ. Κώστας Ρόκος, ο Πρόεδρος της «Ένωσης» Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο Πρόεδρος του Ξενοδόχων Αιτωλ/νίας κ. Χρήστος Κωστακόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Αιτωλ/νίας κ. Γιώργος Χρήστου.

Όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν την ενότητα που πρέπει να διατηρήσει η κοινωνία και να μην πέσει στην παγίδα του διχασμού. Κατά τις ομιλίες τους, εκτός του γεγονότος ότι υποστήριξαν την άποψή τους, παρουσίασε ο καθένας επιχειρήματα μέσα από τον κλάδο του, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες θα πρέπει αύριο να υποστηρίξουν το «ναι».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, χαρακτηρίζοντας ως ψευδοδίλλημα το δημοψήφισμα, δήλωσε εξ αρχής: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και θέλουμε να μείνει στο ευρώ», δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του μ αυτόν τον τρόπο, συνέχυσε λέγοντας ότι οι κοινωνικές δομές των δήμων της Ελλάδας και του Αγρινίου είναι προγράμματα της Ε.Ε. «Αν βγούμε από την Ε.Ε αυτά θα πάψουν να υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν άνεργοι, ενώ οι δομές θα καταρρεύσουν» είπε.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα. Σταρακά μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στην Αυτοδιοίκηση τις λάθος συνταγές και ίσως τις αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα εδώ και καιρό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων, των ιδεών και των δυνατοτήτων που διαχειριζόμαστε για να βοηθήσουμε τους πολίτες και να καλυτερεύσουμε τη ζωή του προέρχεται από τοπ κεκτημένο της Ευρώπης. Η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι εθνικό κεκτημένο για την χώρα, την ασφάλεια, την προοπτική, το μέλλον της».

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης δήλωσε: «Αν η κυβέρνηση διαφωνεί με την πρόταση των δανειστών γιατί ρωτάει τον ελληνικό λαό την στιγμή που το είχε αποκλείσει; Το κράτος έχει χρεοκοπήσει και γι αυτό ζούμε την «ανώμαλη» αυτή κατάσταση. Όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα η Ελλάδα δε θα είναι ποτέ ίδια. Το πρόβλημα σίγουρα δε λύνεται με το «ναι». Αλλάζει το τοπίο για όλους μας, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν αντιστάσεις από υγιή μέλη της κοινωνίας για να προστατευτούν και οι κοινωνικές ομάδες και να υπάρξει αξιοποίηση πόρων και πάνω απ όλα συνοχή».

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πούμε «Όχι» στις περικοπές των επιδοτήσεων, των προγραμμάτων και των επιδομάτων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, είμαστε πολίτες της Ε.Ε και πρέπει να παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κώστας Ρόκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εκδόθηκε από το ΤΕΕ, το οποίο κάνει λόγο για την όλη κατάσταση και ενημερώνει τους πολίτες ότι το δημοψήφισμα σημαίνει «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία. « Το «όχι» μας οδηγεί έξω από την Ευρώπη στην απομόνωση και στην υπανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ρόκος

Ο Πρόεδρος της «Ένωσης» Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς μιλώντας στους παρευρισκόμενους δήλωσε μεταξύ άλλων:« Ο κ. Απόστολου δεν λέει ότι έχει κάνει στάση πληρωμών από τον Απρίλιο. Το κλείσιμο των τραπεζών δημιούργησε ανεπανόρθωτη ζημιά στις επιχειρήσεις. Θέλουν «με κρυφή ατζέντα» να οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική. Εμείς δε θέλουμε οι πολίτες αυτής της χώρας να σιτίζονται με ζωοτροφές όπως άλλες χώρες που έδιωξαν το ΔΝΤ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επόμενος ομιλητής, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αιτωλ/νίας κ Χρήστος Κωστακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε και αριθμούς που αποτυπώνουν την δύσκολη κατάσταση του βιώνει ο κλάδος. Συγκεκριμένα είπε: «Από τη Δευτέρα οι κρατήσεις μειώθηκαν από 120.000 σε 85.000, τις δυο προηγούμενες ημέρες μπλοκαρίστηκαν τα χρήματα των operators, αφού η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Αιτωλ/νιας κ.Γιώργος Χρήστου, ο οποίος σε σύντομο χρόνο περιέγραψε την κατάσταση που οι κτηνοτρόφοι λέγοντας: «Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αιτωλ/νίας με ομόφωνο ψήφισμά του τάσσεται υπέρ του «ναι» διαβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε προς μεγάλη καταστροφή. Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα έλλειψης ζωοτροφών. Θα οδηγηθούμε σε επισιτιστική κρίση με ότι αυτό συνεπάγεται για τον λαό. Την Κυριακή ψηφίζουμε δαγκωτό ναι».

Συγκέντρωση για το «όχι»

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο και η δεύτερη χρονικά συγκέντρωση, αυτή των υποστηρικτών του «όχι». Στην συγκέντρωση ομιλητές ήταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Κ.Ε του κόμματος κ. Στέλιος Παπάς, εκ μέρους του ΕΠΑΜ Ο κ. Γιώργος Υφαντής, εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο κ. Γιάννης Καμμένος και εκ μέρους του κινήματος «Δικαίωμα στη Ζωή» ο κ. Νίκος Καμζέλας.

Ο κ.Παπάς, επικέντρωσε στο γεγονός ότι η απάντηση του «όχι» είναι για την αξιοπρέπεια και την δημοκρατία. Ο κ. Παπάς υποστήριξε την άποψή του δηλώνοντας: «Με την απάντηση του «όχι» ο ελληνικός λαός θα ενισχύσει σημαντικά την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης , γιατί σήμερα πια και οι ξένοι δηλώνουν την Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, άρα δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που έγινε χάριν της πολιτικής στάσης και δυναμικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση». Αν υπερισχύσει το «ναι», όπως είπε ο κεντρικός ομιλητής, τότε δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί προς όφελος του λαού, γιατί τότε ο ελληνικός λαός θα έχει ψηφίσει τα πολύ επώδυνα μέτρα, θα τα έχει αποδεχθεί, χωρίς να δώσει το δικαίωμα να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

«Θέλουμε να περιοριστεί η λιτότητα και να δώσουμε ανάσα ζωής στη χώρα» δήλωσε, ενώ συνέχισε πως στην ουσία το «όχι» δυναμώνει την ίδια την Ευρώπη, γιατί τα βασικά στοιχεία της, την κάνουν να διαφέρει είναι η δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. «Με την έννοια αυτή το «όχι» στηρίζει την Ευρώπη και θωρακίζει τη ζωή με αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Ο ίδιο ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του και να δώσει την τελική απάντησή του στους θεσμούς. Στους υποστηρικτές του «όχι» υπάρχουν διαφορετικές φωνές, οι οποίες διαθέτουν τις δικές τους απόψεις, κάτι που επισημάνθηκε αρκετές φορές στην συγκέντρωση.

Εκ μέρους του ΕΠΑΜ, του κόμματος του κ. Καζάκη, μίλησε ο κ. Γιώργος Υφαντής ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όχι στην ανύπαρκτη ανάπτυξη των έξι χρόνων, όχι στην στέρηση της εθνικής κυριαρχίας, όχι στους μηχανισμούς που δημιουργούν ψυχολογικό πόλεμο, όπως ο κόσμος δεν πρέπει να ξέρει, αλλά να φοβάται, όχι μπροστά μας ευρωπαίοι και στην πλάτη μας δυνάμεις καταστολής και περιθωριοποίηση, όχι σε συμμαχίες μνημονικών κυβερνήσεων και πρωθυπουργών τύπου Παπαδήμου, όχι στην δικτατορία των τραπεζών και της τρόικας, όχι στην κοντή μνήμη και στο θάψιμο σε βαθύτερο λάκκο απ αυτόν του Δημήτρη Χριστούλα και άλλων αυτόχειρων της κρίσης και όχι στον θάνατο και στην υποδούλωση ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν ακόμη»

Ο εκπρόσωπος του κινήματος «Δικαίωμα στη Ζωή» κ.Νίκος Καμζέλας δήλωσε κατά την ομιλία του στην Πλατεία: « Ύστερα από 6 χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας, 8000 αυτοκτονιών συνανθρώπων μας, βαριάς φορολογίας για επιχειρήσεις και ατομικά για τον καθένα μας, ανύπαρκτων δομών υγείας και παιδείας, και τόσα άλλα που έχουμε αντιμετωπίσει και μας ισοπέδωσαν σαν κοινωνία, πρέπει άραγε να αναρωτιόμαστε τι από τα 2 θα επιλέξουμε για το δημοψήφισμα; Τα μεγάλα συστηματικά ΜΜΕ, από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, επιδόθηκαν σε απίστευτη προπαγάνδα υπέρ ου ναι σε 24 βάση. Σε συνδυασμό με το στημένο κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΚΤ, σπέρνουν τον φόβο και την τρομοκρατία. Οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν χάθηκαν. Οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών είναι η παγίδα εκβιασμού που επιθυμεί να οδηγήσει τον λαό μας στην λάθος επιλογή.

Η ετυμηγορία των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου , από μέρους του λαού, ήταν σαφέστατη και υπέρ αλλαγής πλεύσης, χωρίς μνημόνια και λιτότητα. Ένα ηχηρό «όχι» την Κυριακή θα είναι η στρογγυλή σφραγίδα της ελληνικής δημοκρατίας, τυπωμένη στο δικό μας τελεσίγραφο, που θα απαιτεί από την κυβέρνηση, να το μεταφέρει προς του τοκογλύφους δανειστές μας, ότι δεν πάει άλλο. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός, ότι μέσα από την διαδικασία του δημοψηφίσματος, καταφέραμε άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες και πιστεύω, να κάνουμε βήματα είτε μπρος, είτε πίσω, με πρόταγμα μας το όχι και μόνον.

Αυτή η ώρα δεν είναι θέμα αριστερών, κεντρώων, ή δεξιών, αλλά είναι η ώρα να μιλήσει ο απλός πολίτης, αυτός που υπέφερε τα πάνδεινα έως σήμερα».

Κων/νος Χονδρός