Ναι ή Οχι: Ψυχραιμία

ΟΧΙ ή ΝΑΙ
Ψυχραιμία, όποια κι αν είναι απάντηση

Πλησιάσαμε πια σε απόσταση αναπνοής από την μέρα που η Ελληνική Βουλή αποφάσισε την διεξαγωγήενός από την φύση του ιστορικού δημοψηφίσματος που παρά τις ερμηνείες που μπορεί να δώσουν όσοι υποστηρίζουν την πρώτη απάντηση (ΟΧΙ) ή την δεύτερη (ΝΑΙ) το ερώτημα όπως είναι διατυπωμένο έχει ως εξής: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους: Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Dept Sustainability Analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ΝΑΙ».

Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα βέβαια, η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων διεύρυνε τόσο πολύ το δίλλημα, που το διακύβευμα έπαψε να αφορά πια αυτά καθ’ αυτά τα συγκεκριμένα οικονομικά μέτρατης συμφωνίας, αναδεικνύοντας σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας της χώρας.

Όσοι στηρίζουν και υποστηρίζουν το «ΝΑΙ» δίνουν μία ερμηνεία, η οποία λειτουργεί συσπειρωτικά για όσους «ΜΕΝΟΥΝ», και επιθυμούν να συνεχίσουν να «ΜΕΝΟΥΝ» στην ΕΥΡΩΠΗ». «Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε ούτε για το ΦΠΑ, ούτε για το ΕΚΑΣ, λένε οι υποστηρικτές αυτής της θέσης. Ψηφίζουμε για το ευρώ. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε λιτότητα με συμμάχους ή χωρίς συμμάχους. Οι εταίροι μας στην ΕΕ είναι αυτοί που κρατούσαν τις τράπεζές μας ανοιχτές αυτά τα πέντε χρόνια.

Χωρίς αυτούς, οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, και όταν ανοίξουν μετά από πολλούς μήνες, θα είναι με ένα νέο νόμισμα που θα αξίζει ελάχιστα. Ο πληθωρισμός θα είναι 20% ή 30%, και οι «μισθοί Βουλγαρίας» θα μας φαίνονται πολύ καλοί. Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από σταθερούς θεσμούς, σταθερό νόμισμα, σταθερές τράπεζες. Επενδύσεις σε υποδομές με ευρωπαϊκά κονδύλια, και σε παραγωγικές επιχειρήσεις που τις χτίζουν άνθρωποι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Από διεκδικήσεις χορτάσαμε, σαράντα χρόνια τώρα. Ας ξεκινήσουμε με το ΝΑΙ στην Ευρώπη».

Από την άλλη, όσοι στηρίζουν και υποστηρίζουν το «ΟΧΙ», εκφράζουν και ενισχύουν την αντίθεση τους και τα επιχειρήματα αντίστοιχα στην επιλογή τους αυτή,για «να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, να μην πέσουν κι’ άλλο οι μισθοί και να μην αυξηθούνοι φόροι. Απαντούν σε όσους κάνουν λόγο για «Αρμαγεδδώνα της δραχμής», πως «τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια,με τις πολιτικές “αναγκαστικής σωτηρίας” που εφαρμόστηκαν,η χώρα δεν απέφυγε την «πραγματική χρεοκοπία»,ούτε με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα κοινοτικά προγράμματα.

Στηρίζουν με την επιλογή τους αυτή μια άλλη Ευρώπη. Όχι τηνΕυρώπη της Deutsche Bank, όχι την Ευρώπη των εκατομμυρίων ανέργων, για τους οποίους όπως υπογραμμίζουν κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, αλλά την Ευρώπη της αλληλεγγύης, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την Ευρώπη των αποικιοκρατών, που θέλει να ελέγχει οικονομικά και να χειραγωγεί πολιτικά τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της. Το “ΟΧΙ”, λένε ταυτόχρονα, δεν αποτελεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία, όπως αναφέρουν κάποιοι, ανεξάρτητα από το τι ευαγγελίζεται πρέπει και να αποδείξει ότι είναι “αριστερά”».

«Κυριακή κοντή γιορτή», λέει ο λαός μας.Και μέχρι να νυχτώσει σήμερα, και μέχρι να νυχτώσει πάλι αύριο, θα γνωρίζουμε, πως θα ξημερώσει η Δευτέρα. Είτε το «ΟΧΙ» είναι αυτό που θα βρίσκεται ψηλότερα στην προτίμηση των Ελλήνων, είτε το «ΝΑΙ», μόνο με την ψυχραιμία και με την σύμπνοια θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε και να βρούμε το δρόμο της εξόδου από αυτή την δύσκολη συγκυρία, στην οποία έχει βρεθεί η οικονομία της χώρας μας. Καλή και ψύχραιμη επιλογή.

Νάντια Σαμαρά