ΣτΕ: Νόμιμο το δημοψήφισμα της Κυριακής

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ

Νόμιμο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημοψήφισμα της Κυριακής, απορρίπτοντας την προσφυγή των δύο πολιτών κατά της συνταγματικότητάς του.

Ετσι, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, αφού οι 21 σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο πολιτών για ακύρωσή του.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου είχε πει με νόημα: «Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει την άμεση έκδοση της απόφασης. Η απόφαση θα δημοσιευθεί σε αυτό εδώ το ακροατήριο και όχι μεσώ άλλων πηγών». Η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν είναι συνταγματικό ή όχι το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση.

Οι δυο πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό γιατί το ερώτημα που θέτει είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα ενώ το ερώτημα είναι ασαφές και συνεπώς μη σύννομο. Υποστηρίχτηκε ακόμα ότι παραβιάστηκαν οι προθεσμίες που θέτει ο νόμος για τη διενέργεια του τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση θέτει αυτό το ερώτημα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Είναι αυτό κρίσιμο εθνικό θέμα αναρωτήθηκαν;

Από την πλευρά των δικηγόρων που επιχειρηματολόγησαν με παρέμβασή τους υπέρ του δημοψηφίσματος σημειώθηκε ότι «πρέπει το δικαστήριο να αφήσει το λαό να καταγράψει την αυθεντική βούλησή του ενώ τόνισαν ότι ο έλεγχος συνταγματικότητας έγινε ήδη από τη Βουλή. » Ποσό ποιο ξεκάθαρο να γίνει ότι μιλάμε για την εξόντωση και τη γενοκτονίας ενός λαού; Σήμερα θα αποφασίσετε για το αν ισχύει το πολίτευμα της προεδρευόμενης δημοκρατίας» είπαν.
Τόνισαν δε ότι το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει προληπτικό έλεγχο παρά μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά το πέρας του δημοψηφίσματος. Όσον αφορά τώρα την ασάφεια του ερωτήματος επισήμαναν ότι 5 χρόνια τώρα ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα και που τον οδηγούν τα υφεσιακά μέτρα αλλά και τις προτάσεις των δυο δανειστών και της κυβέρνησης.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της διενέργειας του δημοψηφίσματος έκανε και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή:iefimerida.gr