Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς

Τι δηλώνουν πρόεδροι διαφόρων κλάδων της τοπικής οικονομίας για τις εξελίξεις και τι αντίκτυπο υπάρχει στους κλάδους τους

Την στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες όσο ποτέ και ο ελληνικός λαός πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία την ώρα που οι ουρές στα ΑΤΜ συνεχίζονται, αφού από χθες άνοιξαν και οι τράπεζες για τους συνταξιούχους, δίνοντάς τους την δυνατότητα να κάνουν ανάληψη ύψους εκατόν είκοσι ευρώ. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πρώτο διάγγελμα που έκανε πριν το eurogroup μιλώντας για τις συντάξεις είπε ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχει το πρεσάρισμα αυτό, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον και τις καταθέσεις αφού αυτές είναι διασφαλισμένες. Παρά τις πολιτικές αυτές εξελίξεις οι άνθρωποι της αγοράς μιλούν στην «Σ» για τον αντίκτυπο της περιόδου αυτής στους κλάδους τους.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ Παναγιώτης Μπεσίνης δήλωσε:

«Η κατάσταση αυτή στην οικονομία δεν προέκυψε τις τελευταίες μέρες ή τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι αποτέλεσμα των τελευταίων πέντε έξη ετών. Η αναστάτωση είναι ίσως δικαιολογημένη, αλλά δεν μπορεί όμως να μας οδηγήσει στην τρομολαγνία. Μεγαλύτερη σημασία και το επιζητούμενο είναι ποιο θα είναι το πραγματικό όριο των συντάξεων και των μισθών, παρ΄ ότι προβλέπω ότι θα κατρακυλήσουν».

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κ Παναγιώτης Τσιχρητζής δήλωσε:

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης έχουμε και το κλείσιμο των τραπεζών που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ανυπέρβλητα προβλήματα. Στο λιανεμπόριο λόγω έλλειψης ρευστού οι καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να παίρνουν τα απολύτως αναγκαία. Οι επιχειρήσεις γενικότερα δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να συναγάγουν, οι εξαγωγές έχουν μεγάλα προβλήματα επίσης λόγω των κλειστών τραπεζών, αφού δεν μπορούν να εκδοθούν, μέσω τραπεζών φορτωτικές. Αποτέλεσμα αυτών, και όχι μόνο, είναι η παύση των εργασιών. Αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν την Τρίτη θα καταρρεύσει η αγορά».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου κ Χρήστος Τσιρώνης δήλωσε:

«Υπάρχει κινητικότητα στον κόσμο και άγχος. Διάβασα ότι τα βρήκαν και επομένως όλα καλά. Το προηγούμενο διάστημα, λόγω της κατάστασης, η κατανάλωση καφέ στα μαγαζιά της πόλης ήταν μεγάλη, ενώ το πότο έπεσε αρκετά».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Επαγγελματοβιοτεχνών κ Γιώργος Πολύζος δήλωσε:

«Προφανώς και επηρεάζει την αγορά με την έννοια του ότι δεν κυκλοφορεί το χρήμα. Τώρα περιμένουμε όλοι τις εξελίξεις, οι οποίες αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι λύση υπάρχει και θα βρεθεί. Αναμένουμε όλοι να δούμε τι μέτρα προτείνονται. Αυτά που ακούγονται ότι θα αλλάξουν στο 23% το ΦΠΑ στην εστίαση και το 100% στην προκαταβολή του φόρου είναι απαράδεκτα. Τα προβλήματα και τα μέτρα είναι τα ίδια με αυτά που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο. Αν υπάρξει συμφωνία με τα μέτρα αυτά προφανώς και μιλάμε για ύφεση, κλείσιμο των καταστημάτων κλπ».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου κ Θωμάς Κουτσουπιάς δήλωσε:

«Ως συνεταιριστικό κίνημα και ως αγρότες θέλουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και γι αυτό ψηφίζουμε ναι. Δεν συμφωνούμε με την συμφωνία της κυβέρνησης γιατί στηρίζεται σε φόρους και δεν στηρίζεται στην μείωση του κράτους και στην περιστολή των δαπανών. Υπάρχει το εξής τραγελαφικό. Ένας αγρότης με τρις χιλιάδες ευρώ εισόδημα καλείται να πληρώσει χίλια πεντακόσια ευρώ φόρο και να ζήσει με τα υπόλοιπα. Ένας υπάλληλος του δημοσίου μπορεί να έχει εισόδημα είκοσι χιλιάδες ευρώ και δεν θίγεται ούτε για ένα ευρώ. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να φτιάξει ένα μεγάλο κράτος».

Κων/νος Χονδρός