Σε τροχιά δημοψηφίσματος ο Δήμος Αγρινίου

Όλες οι διαδικασίες που καθορίστηκαν

Με δύο συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, η πρώτη στις 12:00 το μεσημέρι μετά από κάλεσμα, το οποίο απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου προς τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα, και η δεύτερη με την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στην οποία παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι και των δύο επιτροπών που συγκροτήθηκαν στο Δήμο Αγρινίου για την υπεράσπιση του «ΟΧΙ» ή του «ΝΑΙ», ξεκίνησε ουσιαστικά η μικρή περίοδος της δημόσιας και οργανωμένης επιχειρηματολογίας των παραπάνω επιτροπών και των κομμάτων, για την άμεση ψηφοφορίας, που έχει ορισθεί για την 6η Ιουλίου 2015.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου είπε ότι οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος είναι πρωτόγνωρες για όλους μας, ενώ η ταχύτητα και η συμπίεση του χρόνου της εκτέλεσής τους, δημιουργεί σύνθετα προβλήματα. Γι’ αυτό σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος της διαδικασίας είμαστε εδώ, συμπλήρωσε, για να επιμεληθούμε και να δώσουμε λύση, σε όποιο πρόβλημα και να προκύψει, υιοθετώντας κάθε σχετικό αίτημα που θα τείνει στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σε ότι αφορά την ουσία του δημοψηφίσματος ο κ. Παπαναστασίου υποστήριξε ότι όχι μόνο ως Δήμαρχο, αλλά και ως πολίτη τον εκφράζει απόλυτα το ψήφισμα που πήρε προχθές η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Τέλος σύστησε ψυχραιμία σε όλους τους Δημότες «προκειμένου», όπως είπε, «να κυλήσουν ομαλά οι μέρες, που απομένουν μέχρι την στιγμή των αποτελεσμάτων, αλλά και μετά».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Καζαντζής, ο οποίος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου για την συμβολή τους στην προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ ανέφερε, ότι θα δοθούν δημοτικές αίθουσες στις ομάδες υποστήριξης του ΝΑΙ και του ΟΧΙ προκειμένου να συνεδριάσουν.

Μετά από αυτό αποφασίστηκε ότι η «Επιτροπή για την υποστήριξη του ΝΑΙ» θα συνεδριάζει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις ώρες και τις μέρες που η ίδια θα αποφασίσει ενώ η «Επιτροπή για την υποστήριξη του ΟΧΙ» στο Δημοτικό Κατάστημα της πόλης του Αγρινίου θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο στις 9:00 το βράδυ, όπως μας πληροφόρησε με δελτίο τύπου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής χθες το μεσημέρι στις 2:00 εκτός από τα μέλη της παραπάνω δημοτικής επιτροπής παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και από τις δύο Επιτροπές υποστήριξης του ΟΧΙ και του ΝΑΙ, όπου μετά από διάλογο που αναπτύχθηκε, αποφασίστηκαν τα εξής:

Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας 8:30 το βράδυ συγκέντρωση που οργανώνει η «Επιτροπή για την υποστήριξη του ΝΑΙ»
Την Παρασκευή στις 8:00 και στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις. Την πρώτη την οργανώνει η «Επιτροπή για την υποστήριξη του ΟΧΙ» στην Πλατεία Δημοκρατίας, ενώ την δεύτερη η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι) με σύνθημα «Όχι στην πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».

Το περίπτερο του «ΟΧΙ» θα τοποθετηθεί στην συμβολή των οδών Παπαστράτου και Τσαλδάρη επί της Πλατείας Ειρήνης, το περίπτερο του «ΝΑΙ» στον πεζόδρομο της Παπαστράτου στο ύψος της Παρθένη, το περίπτερο του ΚΚΕ στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη στο ύψος του κλειστού καταστήματος της Εθνικής.

Η εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αγρινίου για την απαγόρευση της ανάρτησης πανό και τοιχοκόλλησης αφισών προκάλεσε την ένσταση του κ. Παπανικολάου, αλλά η τελική απόφαση είναι απαγορευτική αυτού του είδους της προβολής, κατά πλειοψηφία και με την αρνητική ψήφο του προαναφερόμενου εκπροσώπου του ΚΚΕ. Αντ’ αυτών θα υπάρξουν ειδικά stand συγκεκριμένων διαστάσεων.

Λευτέρης Τηλιγάδας