Ανακύκλωση για τα «μπάζα»

Τεχνολογικά σκουπίδια χύδην

Ανακύκλωση για τα «μπάζα»  

Ένα τεχνολογικό νεκροταφείο απέναντι από το νεκροταφείο

Στο χώρο της ανακύκλωσης οι παλιοί πεταμένοι και σπασμένοι υπολογιστές, οι πεταμένες λάμπες φωτισμού, τα μπάζα, οι κατεστραμμένοι κάδοι ανακύκλωσης και τα σαπισμένα παλιά αυτοκίνητα συνθέτουν μια πραγματικότητα  επικίνδυνη για την δημόσια υγεία

Κυριολεκτικά σκουπιδότοπος είναι ο χώρος του ΥΕΒ, στο κτήριο της πρώην νομαρχίας Αιτωλ/νίας, στην περιοχή κοντά στo νεκροταφείο του Αγρινίου. Την αποκρουστική εικόνα που κρύβεται πίσω από το κτήριο την συνθέτουν  υλικά πεταμένα στην τύχη και οπουδήποτε, εκτεθειμένα σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Η γκάμα εξαιρετικά μεγάλη:  Παμπάλαιοι σπασμένοι υπολογιστές και λάμπες φωτισμού, κατεστραμμένοι κάδοι σκουπιδιών σε πολλά σημεία, κάδοι σε καλή κατάσταση, σκουριασμένα βαρέλια, παλιά έπιπλα γραφείου, χρόνια παρατημένα λάστιχα, βιβλία που η μορφή τους πλέον είναι αλλοιωμένη, μπάζα, σκουριασμένες σωλήνες και οχήματα παντός τύπου, από μικρά φορτηγάκια και μοτοσικλέτες πάνω σε κοντέινερ, μέχρι φορτηγά και μπουλντόζες.

Η παλαιότητα όλων αυτών των υλικών μαρτυρούν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι τα χρόνια που είναι παρατημένα στο ίδιο σημείο είναι πολλά, αλλά εκτός αυτού, δηλώνει ξεκάθαρα ότι όλες οι καμπάνιες για την ανακύκλωση που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν την σωστή στόχευση και γίνονταν απλά για να γίνουν.

Τα μεγάλα και μικρά παλιά οχήματα που σαπίζουν στο ίδιο σημείο για χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ότι απλά πιάνουν χώρο, αν και θα μπορούσαν να δοθούν προς απόσυρση για να μειωθεί η τιμή κάποιου άλλου αυτοκινήτου που είχε αγοραστεί κατά το παρελθόν, καθώς επίσης να αποφευχθεί στο να μετατραπεί ο χώρος σε εστία μόλυνσης.  Η ύπαρξη βέβαια και θρυμματισμένων λαμπών, σπασμένων τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι εκτεθειμένοι δεν δικαιολογείται λόγω των επικίνδυνων για την υγεία συστατικών που διαθέτουν.

Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε από τον δήμο, ο συγκεκριμένος  χώρος της ανακύκλωσης φυλάσσεται και λειτουργεί με συγκεκριμένο οράριο. Κατά το ρεπορτάζ μας όμως ουδείς μας ενόχλησε ή μας παρατήρησε για την παρουσία μας εκεί.

Τα ερωτήματα που γεννούνται στον καθένα, κοιτώντας τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το θέμα και αποδεικνύουν την τραγελαφική τουλάχιστον κατάσταση, είναι αναρίθμητα. Επιτρέψτε μας όμως, να τα συμπυκνώσουμε σε ένα: Ποιά ανακύκλωση κύριοι;

Είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές, ότι ο αύλειος χώρος του ΥΕΒ μόνο ως ανοιχτός ΧΑΔΑ τεχνολογικών σκουπιδιών λειτουργεί. Το γεγονός ότι ο χώρος είναι περιφραγμένος προφανώς και δεν «λέει τίποτα», αφού η συγκεκριμένη περίφραξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά της ρύπανσης που εκπέμπεται από το συγκεκριμένο ανοικτό τεχνολογικό νεκροταφείο.

Κων/νος Χονδρός

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA