Οργή Θεού!

Σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών
«Τρόμος και αγωνία καταλαμβάνει τις ψυχές μας»

Πριν από μερικά χρόνια, η ελληνική Πολιτεία με τον νόμο 3719/2008 θέσπισε το λεγόμενο σύμφωνο συμβίωσης . Η ψήφιση αυτού του νόμου δεν θα μπορούσε παρά να χαιρετιστεί καταρχήν ως ένα θετικό μέτρο. Παρόλα αυτά, η ελληνική πολιτεία κατάφερε να βρεθεί, για μια φορά ακόμη, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες ρύθμισης της κοινωνικής συμβίωσης. Και τούτο, αφού, αντί η τότε κυβέρνηση να φανεί κοινωνικά ευαίσθητη, αποδείχθηκε διπλά άτολμη: αφενός μεν απέναντι στα ετερόφυλα ζευγάρια τα οποία αποστερούσε αδικαιολόγητα από προνόμια δημοσιοϋπαλληλικού, εργατικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού περιεχομένου, που απολαμβάνουν οι έγγαμοι, αφετέρου δε απέναντι στα ομόφυλα, τα οποία απέκλεισε από αυτή τη ρύθμιση.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε, ότι το ΙΚΑ έχει ήδη αρνηθεί να χορηγήσει βιβλιάριο ασθενείας σε έγκυο γυναίκα, η οποία είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον ασφαλισμένο σ’ αυτό σύντροφό της,
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μετά τις αλλεπάλληλες καταδίκες της χώρας μας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για μη συμμόρφωση προς τα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δεδομένα, ήταν πλέον μονόδρομος για τον κ. Παρασκευόπουλο η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Όπως ήταν αναμενόμενο αμέσως μετά την ανάρτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δέχθηκε τα πυρά της Εκκλησίας για αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία της, τα οποία ήταν πολύ ποιο μαζικά και σκληρά από αυτά που δέχθηκε με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Απαντώντας σε αυτή την καυστική κριτική ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως αντιλαμβάνεται «ότι για την Εκκλησία η επαφή των ομοφύλων συνιστά αμαρτία, γνωρίζω όμως επίσης καλά ότι για την έννομη και δη τη συνταγματική τάξη συνιστά δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη διαφορά. Άλλωστε, η χώρα μας», συμπλήρωσε, «σέβεται τους θεσμούς της Ευρώπης και μάλιστα τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι καθόλου αμελητέο ζήτημα μάλιστα το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, ιδίως τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, έχουν αναγνωρίσει ανάλογο θεσμό και καλούν τη χώρα μας να πράξει το ίδιο».

Στη Γενική Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου. Η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε το σώμα των κληρικών να υπογράψει το παρακάτω ψήφισμα και να το αποστείλει στον υπουργό

«22 Ιουνίου 2015 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου
Αποφασίσαμε και συνυπογράψαμε το κάτωθι

ΨΗΦΙΣΜΑ:

Με βαθυτάτη θλίψη και συγκλονιστικό φόβο πληροφορηθήκαμε στις 10 Ιουνίου την κατάθεση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σχεδίου νόμου, ο οποίος επεκτείνει το περιβόητο και καταλυτικό του γάμου «σύμφωνο συμβίωσης» και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τρόμος και αγωνία καταλαμβάνει τις ψυχές μας για τις συνέπειες αυτού του τολμήματος. Η παραδοσιακή οικογένεια, η δύναμη αυτού του έθνους, ο ιερός αυτός θεσμός, οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή. Μετά από αυτό το εγχείρημα δεν αναμένουμε τίποτε άλλο, παρά τον ενταφιασμό της Ελλάδας.

Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τις εντολές των Βρυξελών, οι οποίες θέλουν την διάλυση της Πατρίδος μας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μία ελάχιστη μειοψηφία σοδομιστών να επιβάλλει νόμους που καταλύουν διαχρονικούς θεσμούς και ό,τι ιερό έχει διαφυλάξει αυτός ο τόπος. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε στην καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς βλέποντας την ηθική διαστροφή και την σήψη με αυθάδεια να περιφρονεί τον θεό και τους νόμους του.

Εμείς οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αφουγκραζόμενοι την αγωνία του πιστού λαού μας για την καταστροφική πορεία της Πατρίδος, και ζώντας σε περιοχή η οποία τιμά τον οικογενειακό θεσμό, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη μεγάλου αριθμού πολυτέκνων οικογενειών, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και αντιδρούμε στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου.

Ταυτοχρόνως απαιτούμε να σεβασθείτε την πλειοψηφία αυτού του λαού, ο οποίος θέλει τους κυβερνήτες του να διακονούν και να υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα του. Ο ελληνικός λαός υποφέρει πάρα πολύ σήμερα από τις συνέπειες της διαφθοράς, η οποία βύθισε σε αυτή την οικονομική κρίση την χώρα μας. Το να θέλουν κάποιοι να νομοθετήσουν την ηθική διαστροφή και να επιβάλουν Σοδομιστική μορφή στην κοινωνία μας ξεπερνά τα όρια της λογικής. Τούτο και μόνο αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση είναι απλώς το περίβλημα ενός πυρήνα με συγκεκριμένη, άλλου είδους κατεύθυνση και ανάλογες αποφάσεις.

Όπως κι εμείς μεγαλώσαμε μέσα σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα, και ποτέ δεν θα θέλαμε να είχαμε γονείς δύο άνδρες ή δύο γυναίκες, έτσι και τα παιδιά που θα μας διαδεχθούν σ’ αυτόν τον τόπο έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν μέσα σε αληθινή οικογένεια. Κάθε άλλο μόρφωμα αδικεί την αλήθεια, καταπατεί τους νόμους του θεού, αντιστρατεύεται τους νόμους της φύσεως, και επισύρει την οργή του θεού για την επιχειρούμενη ολοκληρωτική καταστροφή της Πατρίδος μας, δίνοντας χαρά στους εχθρούς της.
Υψώνουμε στεντορεία την φωνή μας και δηλώνουμε:

Όχι στο «Σύμφωνο Συμβίωσης» και στην επέκταση του για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Όχι στο κυοφορούμενο έγκλημα.

Εν Αγρινίω και τη Ιερατική Συνάξει τη 22α Ιουνίου 2015
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς
και άπαντες οι κληρικοί και μοναχοί της Ιεράς Μητροπόλεως»

Λευτέρης Τηλιγάδας