Ολιγοήμερες και φθηνές διακοπές επιλέγουν οι Αιτωλ/νάνες

Η αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια

Ολιγοήμερες και φθηνές διακοπές

επιλέγουν οι Αιτωλ/νάνες 

Πτώση 10% με 15% παρουσιάζουν φέτος οι κρατήσεις των των αιτωλ/νάνων συγκριτικά με πέρσι. Ποιοι είναι οι προορισμοί που επιλέγουν οι συντοπίτες μας

Η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει και μαζί της ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τις καλοκαιρινές διακοπές, αρχικά σε επίπεδο σκέψεων και επιθυμιών και σε δεύτερη φάση σε έρευνα, προγραμματισμό και υλοποίηση. Οι πρώτες κρατήσεις των αγρινιωτών και των αιτωλ/νάνων σε εισιτήρια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων κ Σωτήρη Γρομητσάρη,  ξεκίνησαν ήδη από το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ενώ αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, οι κρατήσεις αυτές φαίνεται να παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 10% με 15%, ενώ σταθερά ο μέσος όρος ημερών που επιλέγουν οι ταξιδιώτες για τις διακοπές τους είναι οι έξι ημέρες, έχοντας πέντε διανυκτερεύσεις στον προορισμό της επιλογής τους.

Δημοφιλείς προορισμοί αποτελούν για ακόμη μια χρονιά  τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία προσφέρουν στους ταξιδιώτες ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών παραμένει και φέτος  η Κρήτη ενώ πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν τα Επτάνησα λόγω της ευκολότερης και οικονομικότερης πρόσβασης, με την Λευκάδα να παραμένει το νησί με την μεγαλύτερη ζήτηση. Έντονη κίνηση παρουσιάζουν τέλος, προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και φυσικά η Χαλκιδική.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καλοκαιρινής καθημερινότητας της πόλης αποτελούν και φέτος τα καθημερινά θαλάσσια μπάνια που προσφέρονται από τουριστικά γραφεία και αναμένεται τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, να αυξηθούν, αφού δίνουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας για σύντομες και οικονομικές μονοήμερες αποδράσεις στις κοντινές παραλίες.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, σύμφωνα με τον κ Γρομητσάρη, είναι φανερό πως έχουμε όλοι ανάγκη από τις ευεργετικές ιδιότητες των διακοπών, στη διάρκεια των οποίων ηρεμούμε και ανακτούμε δυνάμεις, ώστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με περισσότερη όρεξη και δημιουργικότητα. Όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, όπως συμπληρώνει ο κ Γρομητσάρης, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αγοραστική δύναμη των ταξιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές. Οι ξενοδόχοι επίσης, προσπαθούν να μειώσουν το κόστος διανυκτέρευσης και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρότι δεν έχουν μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων επιδιώκουν, κυρίως μέσω προσφορών, την ικανοποίηση των πελατών τους.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου του Αγρινίου και της Αιτωλ/νίας  επισημαίνουν ότι παρότι οι τουριστικές πληροφορίες και υπηρεσίες είναι πλέον προσιτές και διαθέσιμες στον καθένα, κυρίως μέσα  από το διαδίκτυο, τίποτα δεν είναι ικανό να υποκαταστήσει την εμπειρία τους.  Άλλωστε έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, αναβαθμίζοντας το ρόλο του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού συμβόλου, ο οποίος μπορεί να σχεδιάσει προσεκτικά ένα ταξίδι σε όλα του τα στάδια.

Ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ Σωτήρης Γρομητσάρης δηλώνει: «Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν έμπρακτα τα τουριστικά γραφεία της πόλης μας και να τα εμπιστευθούν για τη διοργάνωση των διακοπών τους. Σε αυτά μπορούν να εκδώσουν τα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια εύκολα και με άμεση παραλαβή από τον ίδιο τον πράκτορα, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, όπως έλλειψη διαθεσιμότητας κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και να απολαύσουν το ταξίδι τους  χωρίς ταλαιπωρία στα λιμάνια με τις ατέλειωτες ουρές αναμονής στα εκδοτήρια. Μπορούν επίσης να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα απολαμβάνοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές που προκύπτουν από τις πολυετής συνεργασίες των γραφείων με ξενοδόχους.

Εμπιστευθείτε τους ειδικούς και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι αξιοποιώντας την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους. Μη ξεχνάτε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται και η τοπική οικονομία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε στις μέρες μας».

Κων/νος Χονδρός