«Καμένες» επιδοτήσεις

«Καμένες» επιδοτήσεις

Για εικοσιπέντε με τριάντα χρόνια χάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις, αν καεί η έκτασή τους και η πολιτεία δεν κρίνει την περιοχή ως πυρόπληκτη

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η εκδήλωση πυρκαγιάς προκαλεί πολλά περισσότερα προβλήματα από την καμένη έκταση. Αυτοί που ζημιώνονται περισσότερο όταν καίγονται αγροτικές εκτάσεις είναι οι ίδιοι οι αγρότες και όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι κάηκε η έκτασή τους, αλλά αλλάζουν και τα δεδομένα τα οποία αφορούν  τις επιδοτήσεις και τα χρήματα που εξασφάλιζε ο αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος, ανάλογα με τα στρέμματα που δήλωνε ως εκμεταλλεύσιμα ή βοσκοτόπια.

Σε κάθε πυρκαγιά γίνεται αυτεπάγγελτα προανάκριση από την εκάστοτε Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου κ Χριστόφορο Μπόκα, βάση του άρθρου 243 του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα. Αν ο εμπρηστής είναι στα χέρια της πυροσβεστικής ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου, πέραν όμως της διαδικασίας αυτής, για την οποία θα κρίνει την έκβασή της η δικαιοσύνη και του γεγονότος ότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο στον εμπρηστή από δύο χιλιάδες ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ, παράλληλα, η πράξη του αυτή  πλήττει και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρά και τους αγρότες.

Κάθε περιοχή στην οποία θα εκδηλωθεί η πυρκαγιά θα κριθεί αυτόματα αναδασωτέα και από την στιγμή που θα συμβεί αυτό, η Πυροσβεστική είναι υποχρεωμένη να αποστείλει τις ακριβείς συντεταγμένες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα η εν λόγω καμένη περιοχή να σταματήσει να επιδοτείται. Συνεπώς, η ζημιά είναι πολλαπλάσια από την καμένη έκταση. Ο χρόνος που η περιοχή σταματάει να επιδοτείται, αγγίζει τα εικοσιπέντε με τριάντα χρόνια, όσο δηλαδή προβλέπονται για να δημιουργηθεί και πάλι ένα δάσος ή να αποκατασταθεί η καμένη αγροτική έκταση. Σύμφωνα με τον κ Μπόκα, το Δασαρχείο, μετά από τα χρόνια αυτά, θα πρέπει να επανέλθει, ώστε να πάρει απόφαση η οποία να ορίζει την συγκεκριμένη περιοχή ως «αποκατασταθήσα».

Στην Αιτωλ/νία, τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπως τα πιο πρόσφατα περιστατικά κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, στην Σκουτεσιάδα και στην Χρυσοβίτσα του δήμου Θέρμου. Ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας κ Σπύρος Κοτοπούλης  δηλώνει πως δεν αποζημιώνονται οι αγρότες σε κάθε πυρκαγιά, ούτε για την καμένη έκτασή τους, ούτε για τις εγκαταστάσεις που πιθανότατα έχασαν. Οι περιπτώσεις που λαμβάνουν αποζημίωση είναι εκείνες για τις οποίες η πολιτεία κρίνει την περιοχή ως πυρόπληκτη, αλλά για να γίνει αυτό, τα καμένα στρέμματα πρέπει να είναι πολλά. Συνήθως όμως, δεν συμβαίνει αυτό, διότι οι αγροτικές εκτάσεις είναι μικρότερης έκτασης από τις εκτάσεις που κηρύσσονται πυρόπληκτες.

Κων/νος Χονδρός