Παιδικές χαρές φάντασμα

Κατεστραμμένα και ξηλωμένα παιχνίδια συνθέτουν το σκηνικό την στιγμή που αναμένονται περισσότεροι επισκέπτες λόγω καλοκαιριού

Παιδικές χαρές φάντασμα

Δυσαρεστημένοι κάτοικοι της Κατούνας και του Θέρμου για τις παιδικές χαρές. Στην Κατούνα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία μιας παιδικής χαράς

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2014 όλοι οι δήμοι της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν ελέγξει τις παιδικές χαρές που είναι στην δικαιοδοσία τους και να πιστοποιήσουν την λειτουργία τους. Οι περισσότεροι όμως δήμοι ανά την Ελλάδα δεν έχουν μπορέσει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους αυτή, αλλά τουλάχιστον κάποιες από τις παιδικές χαρές που έχουν υπ ευθύνη τους είναι σε ικανοποιητική κατάσταση και προσβάσιμες στους γονείς και τα παιδιά τους.
Κάτοικοι της Κατούνας του δήμου Ακτίου Βόνιτσας και του Θέρμου είναι δυσαρεστημένοι όμως με την κατάσταση που βρίσκονται οι παιδικές χαρές της περιοχής τους. Στο Θέρμο, η παιδική χαρά, που είναι ακριβώς δίπλα από το δημαρχείο, είναι σε κακή κατάσταση και κάποια εκ τω παιχνιδιών είναι και ξηλωμένα. Στην Κατούνα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς, πολλοί γονείς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν που να πάνε τα παιδιά τους, αφού η παιδική χαρά είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ στο χωρίο δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη παιδική χαρά, παρά μόνο του νηπιαγωγείου που είναι αποκλειστικά νηπιακών προδιαγραφών και φυσικά τα παιχνίδια της είναι πλαστικά.

Μάλιστα, κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι τώρα το καλοκαίρι, διότι επισκέπτονται τα μέρη τους ετεροδημότες και όχι μόνο, με τα παιδιά τους και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ένας κατάλληλος χώρος για να παίξουν με ασφάλεια. Στο Θέρμο, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, αφού εντός του κέντρου υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, γηπεδάκια 5χ5, αλλά και τεράστιος υπαίθριος χώρος που ,μπορούν τα μικρά παιδιά να παίξουν με ασφάλεια υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Στην Κατούνα, δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα και υποδομή κατάλληλη για παιδιά τέτοιας ηλικίας και το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο περιορισμένο και πολλές φορές απαγορευτικό.

Μερικοί εκ των νέων υποχρεωτικών κανόνων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές είναι να μην γειτνιάζουν με χρήσεις που παράγουν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να είναι το λιγότερο 300 μέτρα από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας), ή πυλώνες υψηλής τάσης. Ακόμη, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει περίφραξη, είσοδος, οδοί στο εσωτερικό τους, φωτισμός, καθίσματα για τους συνοδούς των ανηλίκων, βρύση με πόσιμο νερό, πρόβλεψη εξωτερική και εσωτερική για την εύκολη μετακίνηση των ΑμεΑ, σημεία σκίασης, σημεία προστατευμένα από τον ήλιο και την βροχή, καλάθια απορριμμάτων και σήμανση. Τα υλικά της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ελεγμένα. Σε πολλά σημεία πρέπει να υπάρχει ειδικό μαλακό πάτωμα, να υπάρχει διαχωρισμός ανάλογος με την ηλικία των παιδιών και να υπάρχουν αντίστοιχα όργανα-παιχνίδια. Εκτός τους όρους του «πρακτικού» μέρους, στους νέους κανόνες ασφαλείας εντάσσεται ο ορισμός υπεύθυνου λειτουργίας της εκάστοτε παιδικής χαράς, ο οποίος θα ελέγχει και το χώρο. Θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης μέτρα για την φύλαξη των παιδικών χαρών, ενώ πλέον θα πρέπει να καθορίζεται και ωράριο λειτουργίας τους.

Κων/νος Χονδρός