Σύνταξη 360 ευρώ για όσους χρωστούν στα ταμεία έως 50.000 ευρώ

Σύνταξη 360 ευρώ τον μήνα -με δικαίωμα σε παροχές ασθενείας, καθώς θα παρακρατείται εισφορά 4% (14,4 ευρώ)- θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία…

syntajh

Σύνταξη 360 ευρώ τον μήνα -με δικαίωμα σε παροχές ασθενείας, καθώς θα παρακρατείται εισφορά 4% (14,4 ευρώ)- θα μπορούν να λαμβάνουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία έως και 50.000 ευρώ.

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν εισπράττοντας 360 ευρώ τον μήνα όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και πάνω από 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και αδυνατούσαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το υπερβάλλον (πάνω από τα όρια αυτά) ποσό, δίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη. Με βάση την τελική διάταξη που προωθείται για άμεση ψήφιση στη Βουλή:
1. Αυξάνονται το ποσό της οφειλής που συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων σε 25.000 ευρώ και οι μηνιαίες δόσεις συμψηφισμού ή παρακράτησης μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις. Συνολικά το ποσό της οφειλής που θα συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις, καθώς και εκείνο που παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις από την καταβαλλόμενη σύνταξη, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
2. Για τους ασφαλισμένους που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, υποβάλλοντας αίτηση εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου, η συνταξιοδοτική απόφαση δεν εκδίδεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητικό ποσό αναδρομικών συντάξεων προς συμψηφισμό. Ωστόσο, μέχρι ότου εκδοθεί η οριστική συνταξιοδοτική απόφαση, θα μπορούν να λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 360 ευρώ ποσό (το οποίο θα συμψηφίζεται με τα ποσά των αναδρομικά δικαιούμενων συντάξεων) εκτός κι αν, με ανέκκλητη αίτησή τους, παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης μηνιαίως του ποσού των 360 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία